Otkazana sednica o izboru viceguvernera
Foto: Rts

Na predlog guvernera NBS

Otkazana sednica o izboru viceguvernera

Politika -
Kandidati za viceguvernere, koje je predložila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, jesu Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović otkazao je za sutra zakazano vanredno zasedanje Skupštine o izboru viceguvernera Narodne banke Srbije (NBS).

Naime, 122 poslanika koji su zahtevali odrzavanje vanrednog zasedanja povukli su taj zahtev

Podsetimo, kandidati za viceguvernere, koje je predložila guverner NBS Jorgovanka Tabaković, su Ana Gligorijević, Diana Dragutinović i Veselin Pješčić.

Ana Gligorijević i Diana Dragutinović već obavljaju funkciju viceguvernera NBS, a Veselin Pješčić je zaposlen u NBS i bio je direktor sektora za monetarne operacije. Do sada je NBS imala četiri viceguvernera, a prema novom Zakonu o NBS, koji je Skupština usvojila 4. avgusta, centralna banka može da ima dva do četiri viceguvernera.

Viceguverner Bojan Marković je podneo stavku posle izbora Jorgovanke Tabaković za novog guvernera, a četvrti viceguverner bila je Mira Erić-Jović. Bivši guverner NBS Dejan Šoškić je 2. avgusta podneo ostavku i u obrazloženju je ukazao da predložene izmene Zakona o NBS narušavaju nezavisnost centralne banke i da mogu podstaći ekonomsku i finansijsku nestabilnost zemlje.

Izmene Zakona o NBS predložili su poslanici nove vladajuće koalicije. Skupština Srbije je 6. avgusta izabrala funkcionerku Srpske napredne stranke Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS. Ostavke su posle njenog izbora dali i četiri od pet članova Saveta guvernera NBS. Novim Zakonom o NBS je predviđeno da se svi funkcioneri centralne banke ponovo biraju, kao i da se u okviru NBS formira Uprava za nadzor finansijskih institucija. Po novom zakonu kandidate za članove Saveta NBS i direktora Uprave za nadzor predlagaće Odbor Skupštine Srbije za finansije. Izmene Zakon o NBS biće jedna od tema u predstojećim razgovorima misije Međunarodnog monetarnog fonda i predstavnika Vlade Srbije i NBS, koji bi trebalo da počnu 10. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track