PREDSEDNIK NA SPAJANJU MOSTA PREKO SAVE: Od Beograda do Šapca za 40 minuta! NOVA VLADA SREDINOM AVGUSTA (FOTO)
Foto: Printscreen/TV Pink

VAŽAN PUTNI PRAVAC

PREDSEDNIK NA SPAJANJU MOSTA PREKO SAVE: Od Beograda do Šapca za 40 minuta! NOVA VLADA SREDINOM AVGUSTA (FOTO)

Politika -

Put Šabac-Ruma gotov na jesen 2023, a deo do Loznice godinu kasnije

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Šapcu gde prisustvuje spajanju mosta preko Save.

On je u obilasku radova rekao i da će nova vlada Srbije biti formirana polovinom avgusta što je veoma važno zbog priprema za zimu, kupovine gasa i finansiranja velikih projekata poput ovog u Šapcu i Loznici.

- Mnogo sam srećan što smo za samo dve godine uspeli da podignemo ovaj most i da danas poslednjom betonskom kockom spojimo dve obale, ovaj most je pravo malo remek-delo i video sam najzad kako se pravi to betonsko korito kako bi se poboli šipovi na rečno dno - rekao je predsednik naglasivši da će ovo biti velika stvar za žitelje Šapca i Loznice kojima će sada i Drina biti bliža.

- Od Beograda do Šapca stizaćemo za 40 minuta, neće biti potrebno sat i deset minuta. Smanjiće se broj saobraćajnih nesreća, ovo je od ključnog značaja - rekao je Vučić.

Dodao je i da će sve ovo mnogo značiti ne samo ljudima nego i privredi ovog kraja, te da je Srbija sada druga zemlja, koja potpuno drugačije izgleda. On je rekao da je ponosan i srećan što Srbija napreduje, što se gradi, što ide napred.

Ako je neko mislio da sam dosadan...

- Ako je neko mislio da sam dosadan, tek ću da od danas da budem - rekao je predsednik otkrivši da mu je predsednik Egipta, koji je prošle nedelje posetio Beograd, rekao da obavezno dvaput dnevno razgovara sa ljudima koji grade puteve i pruge u njegovoj zemlji.

Aleksandar Vučić, Šabac
foto: Printscreen/TV Pink

Na samom početku obilaska, predsednik je rekao da bi ovaj putni pravac Šabac-Ruma trebalo da bude gotov na jesen 2023, a Šabac-Loznica godinu kasnije, u septembru 2024.

Aleksandar Vučić, Šabac
foto: Printscreen/TV Pink

- I sve iz budžeta, ovako veliki projekat, na kraju krajeva sve to plaća Republika Srbija, što govori o snazi jedne države... 10 kilometara šipova, više od 8.000 tona armature, rekao je predsednik koji je prethodno pogledao i kuda će sve ići put.

1 / 13 Foto: Printscreen/TV Pink

Reč je o deonici 2 u okviru projekta izgradnje auto-puta Ruma - Šabac i brze saobraćajnice Šabac - Loznica.

U obilasku ga prate ministar Tomislav Momirović, direktor Koridora Aleksandar Antić i v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

Zanimljive činjenice o ovom putu

Dužina mosta je 1,33 km, a fundiran je na 371 šipu, sa ukupno 45 naglavnih greda i 47 stubova.

Most je deo auto-puta Ruma - Šabac dužine 21 kilometar, čiji završetak najavljen za polovinu sledeće godine, a deo istog projekta je izgradnja i brze saobraćajnice Šabac- Loznica dužine 54 kilometra, tako da će most kod Šapca spojiti budući auto-put i brzu saobraćajnicu. Ukupna dužina tri deonice koje će povezati sremski i mačvanski okrug je 77 kilometara, a procenjena vrednost posla je 467,5 miliona evra. Auto-put će imati šest traka, a brza saobraćajnica četiri saobraćajne trake.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track