01:18

NISAM JA TU DA ISPUNJAVAM ŽELJE Predsednik o izjavi ambasadora: Nova vlada biće po meri naroda

"Građani Srbije su tu da biraju vlast"

NISAM JA TU DA ISPUNJAVAM ŽELJE Predsednik o izjavi ambasadora: Nova vlada biće po meri naroda! A to da će da me ’apse u Hrvatskoj

Politika -

BEOGRAD - Nisam ja tu da ispunjavam želje... Nova vlada Srbije biće skrojena po meri naroda, onako kako su građani Srbije dali svoj glas i poverenje - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Šapcu odgovarajući na pitanje novinara koji su prisustvovali spajanju mosta preko Save.

On je tako prokomentarisao izjavu ambasadora SAD Kristofera Hila koji je za domaću štampu rekao da bi voleo da "vidi novu prozapadnu vladu u Srbiji".

- Veoma mi je drago da je Hil rekao da se neće mešati. To je valjda normalno, siguran sam da se ni ranije nisu mešali. Ni 2008. godine ni ranije. Biće (Vlada) skrojena po meri naroda, rekao je Vučić.

- Amerika je velika sila i treba da pokažemo poštovanje ali da se pre svega vodimo svojim interesima - rekao je predsednik i naglasio da treba da se zna da Srbija neće da gasi svoja tradicionalna prijateljstva po bilo čijim zahtevima.

- Srbija je na evropskom putu i ona će nastaviti da bude na tom putu, ali će čuvati svoje vrednosti - zaključio je predsednik.

O Jasenovcu i Hrvatskoj: A to da će da me ’apse u Hrvatskoj

Kad je reč o napisima hrvatskih medija da će da ga hapse ako uđe u tu zemlju, rekao je sledeće:

- A to da će da me ’apse u Hrvatskoj, pa ja sam se sam ponudio da dođem... šta je tu problem - rekao je i pojasnio da je reč o orkestriranoj i osmišljenoj akciji na najvišem državnom nivou, pa dodao da njega ne interesuju ni Dubrovnik ni Rovinj, neki drugi gradovi, ni morski pojas, nego Jasenovac i Jadovno i žrtve srpskog naroda, te da niko ne gazi po njima, a bile su stravične.

- Hapšenje je sasvim u redu i govori o prirodi režima. Ali antifašističko i antinacističko opredeljenje Srbije ćemo braniti po svaku cenu. Mnogo stotina hiljada Srba je izginulo od fašizma i nacizma. I nemačkog i italijanskog ali pre svega onog oličenog u ustaškom pokretu. I nemamo pravo da se igramo ni sa prošlošću ni sa budućnošću - dodao je.

Naši građani plaćaju struju 11,5 puta manje od svetske cene

Predsednik je danas govorio o pripremama za zimu, da treba napuniti skladište gasa u Mađarskoj, zatim o ceni nafte pa kazao da je cena struje danas na berzi neverovatno visoka i da je električna energija berzanska roba.

- Ljudi u Srbiji treba da znaju da struju plaćaju po 11,5 puta nižoj ceni nego u Evropi - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao i da Srbija nikad neće napustiti svoj antifašistički kurs, pa kazao i ovo:

- Što bih ja kao ova generacija Vučića bio izuzetak, ocu su sve spalili što je izgradio... - podsetio je na ustaški progon prethodnih generacija svoje porodice.

- Kako je ovako zli i odvratni Vučić, kako sam ja tako glup i nesposoban uspeo da za 10 godina dostignem Hrvatsku... Šta bi tek bilo da sam pametan... - rekao je predsednik komentarišući navode iz hrvatskih medija.

Slatko sam se nasmejao, to bih baš voleo da vidim

Vučić je rekao da se slatko nasmejao i da bi baš voleo da vidi pretnju iz Hrvatske o kojoj pišu tamošnji mediji da će se Hrvatska prema Srbiji ponašati kao Bugarska prema Severnoj Makedoniji.

On je dodao da su sve optužbe na njegov račun u hrvatskim medijima potpuno izmišljene i da dolaze od hrvatske vlade.

Iz razumljivih razloga ne mogu da komentarišem Vulinovu izjavu

Vučić je izjavio danas da "iz razumljivih razloga" ne može i neće da komentariše navode ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da je od "jedne od najvećih obaveštajnih službi na svetu" obavešten da neće biti član nove vlade zbog "neprihvatljivih" političkih stavova.

"Iz razumljiviih razloga niti mogu niti hoću da komentarišem. Čak i kada znam određene stvari nemam prava da ih komentarišem", rekao je Vučić u Šapcu.

Kurir.rs/SĐP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track