KAKVO LUDILO! HRVATSKA NEGIRA ZLOČINE NDH: Tvrde da su Srbi počinili genocid i oklevetali "nedužne" Hrvate! (VIDEO)
Jasenovac, spomenik, Foto: dokumentacija Spomen područja Donja Gradina, Arhiv Srpske pravoslavne crkve, fond NDH, Profimedia

BRUKA!

KAKVO LUDILO! HRVATSKA NEGIRA ZLOČINE NDH: Tvrde da su Srbi počinili genocid i oklevetali "nedužne" Hrvate! (VIDEO)

Društvo -

Snimak s predstavljanja šokantne knjige kontroverznog hrvatskog istoričara Stjepana Loza, koja otvoreno negira dokazani genocid na Srbima u Drugom svetskom ratu, izazvao buru na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama juče se kao munja proširio snimak sa predstavljanja skandalozne knjige pod naslovom "Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima: projekt Homogena Srbija 1941." kontroverznog hrvatskog istoričara Stjepana Loze koja otvoreno negira dokazani genocid na Srbima u Drugom svetskom ratu i čak optužuje Srbe da su oni počinili genocid, a potom "oklevetali Hrvate"!

Reč je zapravo o prilogu hrvatske televizije Z1, za koju je i sam autor knjige govorio o svojim navodnim neoborivim dokazima, iako ih na uvid nije dao.

Stjepan Lozo
Stjepan Lozo foto: Printscreen

Izvrtanje činjenica

- Ova knjiga neoborivo dokazuje da su Srbi formirali ideologiju genocida nad Hrvatima, te da su ga u znatnoj meri tokom Drugog svetskog rata i sproveli, a problem je u tome što su nastavili da ga sprovode i nakon Drugog svetskog rata dok su istovremeno oklevetali Hrvate za zločine koje nikada nisu počinili, i to u dimenzijama koje su, mogao bih reći, patološke - rekao je Lozo.

Inače, promocija njegove knjige je održana u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, a njegove sramne teze su, pred nemalim brojem okupljenih, branili direktor Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura, kao i dr Josip Jurčević, profesor savremene istorije.

- Autor u ovoj knjizi raskrinkava zapravo zlo. Govori i o okretanju teza. Srbi su sprovodili velikosrpski genocid, a prikazuje se da su zapravo Hrvati izvršili genocid nad Srbima - rekao je Čutura na promociji, dok se Jurčević nadovezao da se poslednjih tridesetak godina u Hrvatskoj, Srbiji, ali i međunarodnoj zajednici "hrvatsko društvo meri na temelju kriterijuma velikosrbijanskog projekta iz Drugog svetskog rata".

Televizijski prilog o "spektakularnoj knjizi uglednog istoričara" završava se zaključkom da su "Srbi kao četnici i partizani počinili genocid nad Hrvatima, a onda izmislili hrvatski genocid nad Srbima", iako nijedan od govornika u njihovom prilogu za svoje tvrdnje nije priložio nikakav istorijski utemeljen i prihvaćen materijalni dokaz. Uprkos tome, autorka ovog problematičnog priloga čak konstatuje da su mnogi hrvatski istoričari "pokazali i dokazali da hrvatskog genocida među Srbima nije bilo", kao i da je Stjepan Lozo čovek koji je otišao korak dalje i dokazao da su "velikosrbi počinili genocid nad Hrvatima".

Polemika na Tviteru

EU da reaguje

Prilog o promociji sramnog štiva u Hrvatskoj izazvao je brojne reakcije korisnika Tvitera koji su mahom ocenjivali da Hrvati na ovaj način još jednom pokušavaju istorijski revizionizam, ali i upućivali kritike Evropskoj uniji, koja zatvara oči pred takvim ispadima.

- Hrvatski državni arhiv organizovao je promociju knjige autora koji poriče genocid i koji ne samo da negira zločine već i optužuje Srbe da su organizovali genocid nad Hrvatima u Drugom svetskom ratu?! To se u Hrvatskoj prečesto dešava i EU stalno ignoriše - napisao je jedan tviteraš, označavajući Ursulu fon der Lajen, predsednicu Evropske komisije.

Besmislice i izmišljotine

Direktor beogradskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić ocenio je za Kurir da je štivo Stjepana Loza "sramno i revizionističko", ali je iznenađen što se snimak s promocije te knjige sada pojavio, budući da je ona u Hrvatskom državnom arhivu bila održana još 2019. godine.

Dejan Ristić
Dejan Ristić foto: Beta Miloš Miškov

- Čim je ta nazoviknjiga izašla, oštro je reagovala hrvatska naučna zajednica i navode iz njegovog dela označila kao lažne - rekao je Ristić. On je podsetio da je to delo Stjepana Loza izazvalo žučnu javnu raspravu između samog autora i istaknutog hrvatskog istoričara Hrvoja Klasića. Klasić je tada ocenio da je teza Stjepana Loza o "četničkom genocidu planiranom i sprovođenom nad Hrvatima u NDH" potpuna besmislica i izmišljotina, i istakao da Lozo nikada nije naveo nikakve nove i prethodno nepoznate dokumente koji bi njegovu tezu potvrdili.

Genocid je dokazana istorijska činjenica

Tokom Drugog svetskog rata izvršen je genocid nad srpskim stanovništvom u kom je između 900.000 i 1,2 miliona Srba ubijeno na području NDH. Iako je broj ubijenih Srba, Jevreja i Roma u NDH i danas predmet brojnih polemika i istraživanja, sam genocid je dokazana istorijska činjenica, dok se u celom svetu Jasenovac smatra jednim od nasmrtonosnijih koncentracionih logora na tlu Evrope. Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati samo u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja. Među stradalima je za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo skoro 20.000 dece.

Suzana Trajković

Bonus video:

02:43

HOLOKAUST I NDH Istoričar: Za genocid nad Srbima nisu odgovorni pojedinci već ČITAVA HRVATSKA DRŽAVA Važno je da to ne zaboravimo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track