PETKOVIĆ UPOZORAVA: Кurti novom izjavom otvoreno pokazuje da želi rat, a ne dijalog i dogovor
Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

kim

PETKOVIĆ UPOZORAVA: Кurti novom izjavom otvoreno pokazuje da želi rat, a ne dijalog i dogovor

Politika -

Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor, izjavio je diretkor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Petković je u saopštenju za medije ocenio da je svima jasno da Kurti priziva sukob na KiM ako javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana i da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama.

- Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napade Beograd već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini. Beograd će na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom - poručio je diretkor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković dodaje da KiM ima taktiku da dezavuiše dijalog u Briselu i pre nego što je otpočeo.

- Pokušaji Prištine da nametne agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o ""međusobnom priznanju" nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči - istakao je Petković.

Dodaje da Kurti dobro zna, ali da ne sme to javno da kaže, da ga Srbi na КiM smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih demokratskih prava.

- Zbog toga je njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda. To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem. Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke - zaključio je Petković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track