KURTI JE ADRESA ZA RAT, A NE BEOGRAD! Vesić o porukama iz Brisela
Foto: Kurir Televizija

ocena

KURTI JE ADRESA ZA RAT, A NE BEOGRAD! Vesić o porukama iz Brisela

Politika -

Narodni poslanik i član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da je skandalozno saopštenje Evropske službe za spoljne poslove u kojem se izražava zabrinutost zbog nedavne eskalacije na Kosovu i Metohiji i u kojem se izjednačava odgovornost srpske strane sa vlastima u Prištini.

On je gostujući u jutarnjem programu TV Hepi rekao da je "Evopska unija, ukoliko ovo saopštenje predstavlja zvaničan stav Evropskih institucija, ovim saopštenjem opravdala nasilje koje je 1. avgusta pokušao premijer kosovskih privremenih institucija Aljbin Kurti i koji je ugrozio živote i Srba, i Albanaca".

- Srbija se, kada su u pitanju procesi koji se tiču KiM, uvek ponašala odgovorno. Pokazali smo da smo privrženi dijalogu i posvećeni očuvanju mira poštujući Briselski sporazum - naglasio je Vesić.

On je istakao da "Evropska unija treba da izvrši uticaj na Kurtija da ne preduzima jednostrane poteze koji mogu da izazovu destabilizaciju regiona".

Aljbin Kurti
foto: Profimedia, EPA Filip Singer

- Makar da ubede Kurtija da sprovede Briselski sporazum koji je, kako mu ime kaže, potpisan u Briselu, iza koga stoji Evropska unija i njegovo neispunjavanje od strane Prištine predstavlja ponižavanje same Unije. Predsednik Vučić i Srbija žele dijalog i mir i nijednim svojim potezom do sada nismo doprineli podizanju tenzija. Kurti neprestano svojim zapaljivim izjavama i demonstracijom sile želi da izazove rat. Tako da kada osuđuju zapaljive izjave neka se obrate pravoj adresi za rat na Balkanu - Kurtiju - poručio je Vesić i dodao da bi "neko u Briselu mogao da razmisli kome u Evropi sada odgovaraju nemiri na Balkanu i za koga ovo Kurti radi".

On je rekao i da je siguran da sukobi na Balkanu, u situaciji u kojoj se nalazi danas Evropa, ne odgovaraju EU i SAD.

- Najmanje odgovaraju Srbima i Albancima. Ne odgovaraju ni Albaniji koja zajedno sa Srbijom sarađuje u projektu Otvoreni Balkan i gradi novu balkansku budućnost. Kome osim Kurtija sukobi odgovaraju i za koga ih izaziva, pokazaće vreme - rekao je Vesić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track