KVINTA VRŠI PRITISAK NA SRBE NA KIM: Albanski analitičar pred susret Vučića i Kurtija VELIKI BROJ NE VERUJE DA ĆE OPSTATI
Foto: Printscreen/Youtube, EPA/Valdrin Xhemaj

otvoreno

KVINTA VRŠI PRITISAK NA SRBE NA KIM: Albanski analitičar pred susret Vučića i Kurtija VELIKI BROJ NE VERUJE DA ĆE OPSTATI

Politika -

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu rekao je za medije na KiM da veliki deo albanske zajednice ne veruje da će Kosovo kao država "postojati za nekoliko godina".

- Mislim da nije problem što veliki deo srpske manjine ne priznaje državu Kosovo već je problem pre u albanskoj zajednici zbog koje je i stvorena država Kosovo, a koja na Kosovo gleda sa skepsom - rekao je analitičar za Kljan Kosova.

Spahiu je objasnio svoj pesimizam.

- Imam nekoliko desetina opklada sa meni bliskim ljudima da posle 10 ili 20 godina država Kosovo neće postojati. To znači da ljudi ne veruju u državu Kosovo. Кako ćemo ubediti srpsku manjinu, koja ne može tako lako da prihvati novu realnost, ne može tako lako da prihvati državu Kosovo, kada veliki deo Albanaca ne veruje da će država Kosovo postojati - rekao je Spahiu.

Spahiu je dodao i da zemlje Kvinte vrše pritisak na srpsku zajednicu na Kosovu da prizna državljanstvo Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer lažne države Aljbin Kurti, podsetimo, odvojeno će danas u Briselu razgovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom dok je za sutra predviđena nova runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Vučić je uoči dijaloga rekao da je ključno da se u dijalogu donese odluka o sprovođenju sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Kurti je izjavio da se razgovor mora usredsrediti na uzajamno priznanje i rekao da ne želi da raspravlja o sporu oko registarskih tablica i ličnih karata za Srbe na KiM.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track