PRIŠTINA NAJAVLJUJE PRIMENU ODLUKE O LIČNIM KARTAMA I TABLICAMA Petković: Njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti
Foto: Kurir

OD 1. SEPTEMBRA

PRIŠTINA NAJAVLJUJE PRIMENU ODLUKE O LIČNIM KARTAMA I TABLICAMA Petković: Njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti

Politika -

Petar Petković je reagujući na najavu Prištine da će 1. septembra primeniti odluku o ličnim kartama i registarskim tablicama rekao da Kurtijev ministar privremenih institucija samouprave u Prištini Dželjalj Svečlja apsurdnim napadima na Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije potvrdio je da ima ulogu glavnog podizvođača Kurtijevog plana destabilizacije regiona.

"Priština i Aljbin Kurti još jednom su pokazali da umeju samo da prete silom i ratom, i da njihovim političkim strukturama upravljaju ekstremisti koji uopšte ne prepoznaju vrednost dijaloga i mirnog rešavanja problema, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je i da je predsednik Vučić konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir.

"Nisu Beograd, niti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, slali specijalne prištinske policijske snage na sever Kosova i Metohije da prebijaju i pucaju na goloruk narod, niti smo mi donosili jednostrane odluke i gazili sporazume, niti smo ijednog trenutka pokazali izostanak spremnosti za razgovor i postizanje dogovora.

Predsednik Vučić je konstantno i dosledno Srbe na Kosovu i Metohiji pozivao na uzdržanost i mir i da odustanu od blokada puteva, iako su na njih bili primorani radi pukog opstanka, a odgovornost za sve potencijalne incidente biće na onome ko svakodnevno demonstrira silu i njom preti - a to su Kurti i njegovi pomoćnici poput Svečlje.

Jedina krivica Srba na severu Kosova i Metohije je u tome što ne žele da budu ugašeni i poništeni, i da budu i politički i fizički gaženi od strane šovinističkih ratnohuškačkih struktura u Prištini", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Podsetimo, ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svečlja izjavio je da će od 1. septembra krenuti sprovođenje odluke vlade o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na severu KiM, tvrdeći da "postoje indicije da bi barikade mogle da budu podignute i pre tog datuma".

"Nadamo se da neće biti tenzija, smatramo da nema razloga. Ali postoje i indicije da se one mogu desiti. Spremni smo da se suočimo sa bilo kojom vrstom situacije, naše institucije su zrele, jake i spremne da se suoče sa svakim pravnim zadatkom koji dobiju. Ali imamo i bezrezervnu podršku međunarodnog faktora", rekao je Svečlja za "Kljan njuz".

Na pitanje odakle informacije o vraćanju barikada i mogućim incidentima, kazao je da su sa terena i od stranaca.

Optužio je rukovodstvo u Beogradu da organizuje barikade – "direktno Beograd, Vučića, Vulina i paralelne srpske strukture".

"Oni mogu da postavljaju barikade, mogu da napadnu bezbednosne institucije, kao što su to činili poslednjih meseci", rekao je Svečlja i dodao da "imaju podatke o pripremama".

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja