HIBRIDNI RAT! Posle dojava o bombama, srpske ambasade na meti stranih službi! Pogasili im Tviter naloge
Foto: AP/Gregory Bull, Nataša Milenković

Hibridni rat

HIBRIDNI RAT! Posle dojava o bombama, srpske ambasade na meti stranih službi! Pogasili im Tviter naloge

Politika -

To dolazi iz kuhinje zapadnih centara moći, koji ne žele da svetska javnost čuje istinu o tome šta Kurtijeva administracija sprema na KiM, smatra profesor Miroslav Bjegović

Specijalni hibridni rat protiv Srbije, koji je trajao mesecima lažnim dojavama o bombama, nastavljen je, ocena je stručnjaka. Ovaj put meta stranih obaveštajnih službi bile su srpske ambasade i konzularna predstavništva, kojima su, kao i političarima iz vladajućeg SNS, ali i JP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, suspendovani Tviter nalozi!

Globalna društvena mreža Tviter, naime, suspendovala je 18. avgusta naloge ambasadama Srbije u Jermeniji, Iranu, Indoneziji, Nigeriji, Zimbabveu, Gani i Kuvajtu, kao i nalog Generalnog konzulata u Čikagu. Ovo je potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova, koje je saopštilo da je to učinjeno „bez ikakvog obrazloženja ili prethodne poruke kojom bi se ukazivalo na eventualne povrede pravila komuniciranja na toj društvenoj mreži“. Ministarstvo u saopštenju ističe „da je nedopustivo da diplomatska predstavništva jedne demokratske države, koja nije izložena bilo kakvim sankcijama, budu cenzurisana na ovaj način“.

Ućutkivanje

Iz ministarstva kažu i da se nadaju da blokada naloga „ne predstavlja pokušaj da se Srbija spreči i ućutka u borbi za istinu, pre svega o situaciji na Kosovu“.

Inače, istog dana je nalog suspendovan i nekolicini bivših i sadašnjih političara iz redova vladajućeg SNS, kao i direktoru Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arnou Gujonu.

Miroslav Bjegović, stručnjak za terorizam i organizovani kriminal, kaže za Kurir da je ovde reč o „klasičnom primeru specijalnog hibridnog rata iz obaveštajne kuhinje zapadnih centara moći, koji ne žele da svetska javnost čuje istinu o tome šta Kurtijeva administracija sprema na KiM“.

- Nedopustivo je da diplomatsko-konzularna predstavništva jedne evropske zemlje budu cenzurisana bez ikakvog objašnjenja - kaže Bjegović. Dodaje da je ovo nastavak hibridnog rata, samo drugim metodama.

Hteli da parališu Srbiju Lažne dojave o bombama trajale mesecima
Hteli da parališu Srbiju Lažne dojave o bombama trajale mesecimafoto: Dado Đilas

- Nedavno smo bili suočeni s lažnim dojavama o podmetnutim bombama kako bi se zastrašilo stanovništvo i lažno prikazalo kako je naš bezbednosni sistem loš, a da vlast nije u stanju da zaštiti građane - objašnjava Bjegović. Podvlači da je najbrutalniji primer specijalnog hibridnog rata likvidacija terorističkim metodama određenih ličnosti koje su bliske rukovodstvu ili predsedniku ili premijeru neke države koja se smatra neprijateljskom, kao što je bio slučaj sa nedavno ubijenom Darjom Duginom u Moskvi ili kao što je slučaj s planiranim likvidacijama na KiM.

Po šablonu

Ljuban Kovačević, IT stručnjak i partner Mete za Srbiju, za Kurir kaže da je većina naloga vraćena i ponovo su aktivni, kao i da su oni greškom bili suspendovani.

- Svi profili suspendovani su greškom 18. avgusta, očigledno po nekom njima znanom šablonu, ali Tviter se ubrzo oglasio i rekao da je nastupila greška. Većina naloga je već vraćena jer su ljudi kontaktirali sa mnom, dok iz Ministarstva spoljnih poslova niko nije kontaktirao sa mnom i nisam ni znao da su našim diplomatskim predstavništvima suspendovani nalozi, pa nisam o tom pitanju ni mogao da urgiram - kaže Kovačević. Međutim, u međuvremenu su, posle puna četri dana, vraćeni i nalozi diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

DEFINICIJA

Šta je hibridni rat

Hibridni rat predstavlja vrstu vojne strategije u kojoj se konvencionalna sredstva ratovanja kombinuju s raznim nekonvencionalnim sredstvima, poput delovanja paravojnih formacija, sprovođenja ekonomskih mera, kao što su sankcije, zatim širenja propagande, lažnih vesti, uticanja na moral obe strane i u poslednje vreme najznačajnije, izvođenja sajber-operacija prema drugoj strani.

štampano izdanje 24.8.2022.
foto: Kurir

Kurir.rs/ Boško Vukčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track