BALKANSKA FOLKLORIJADA U KAONIKU: Tradicionalna kulturna i humanitarna manifestacija!
Foto: Kurir/Živomir Milenković

Prikupljena sredstva za ŠOSO „Veselin Nikolić“ u Kruševcu.

BALKANSKA FOLKLORIJADA U KAONIKU: Tradicionalna kulturna i humanitarna manifestacija!

Srbija -

Udruženje „Marko Cara Milanović“ i MZ Kaonik organizovali su kulturnu manifestaciju „Balkanska folklorijada“ u okviru tradicionalnog humanitarnog projekta „Spasimo decu u saobraćaju“.

Prema rečima predsednuka ovog udruženja Miroljuba Care Milanovića, ova humanitarna manifestacija se održava svake godine u avgustu, počev od 2015. godine, i okuplja veliki broj ljubitelja kulture, tradicije i domaće radinosti iz Srbije i iz zemalja Balkana. Ljudi dobre volje doniraju finansijska sredstva, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, za edukaciju i povećanje saobraćajne kulture. Prikupljena sredstva se usmeravaju za humanitarne aktivnosti i podršku određenim institucijama, a ovoga puta za ŠOSO „Veselin Nikolić“ u Kruševcu.

Udruženje Marko Cara Milanović, Kaonik
foto: Kurir/Živomir Milenković

Na ovoj balkanskoj smotri folklora, pored domaćina, učestvovali su ansambli: “Mokra Gora” iz Leposavića, KUD “Bećarac” iz Novog Bečeja i gosti iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije. Mnogobrojna publika u Kaoniku je uživala u prikazima folklora i narodne tradicije naroda Balkana i oduševljeno pozdravila sve učesnike.

KUD Mokra Gora, Zubin Potok
KUD Mokra Gora, Zubin Potok foto: Kurir/Živomir Milenković
Udruženje Marko Cara Milanović, Kaonik
foto: Kurir/Živomir Milenković

Udruženje “Marko Cara Milanović” formirala je porodica Milanović iz Kaonika, posle pogibije sina i brata Marka u saobraćajnij nesreći u ovom selu. Udruženje je do sada iniciralo i realizovalo više humanitarnih akcija, a posebno onih koje doprinose većoj bezbednosti dece i mladih u saobraćaju.

1 / 5 Foto: Kurir/Živomir Milenković

Udruženje je 2021. godine dobilo zlatnu plaketu za podvig godine u tradicionalnoj akciji “Večernjih novosti”, a predsednik Miroljub Cara Milanović i Svetosavsku nagradu 2018. godine, koju dodeljuje Kulturni centar Kruševac.

(Kurir / Ž. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track