ŠKOLE SPREMNE ZA ĐAKE: Pred početak školske godine u Loznici privode se kraju kapitalni radovi
Foto: S.T.

Renoviranje

ŠKOLE SPREMNE ZA ĐAKE: Pred početak školske godine u Loznici privode se kraju kapitalni radovi

Srbija -

Prvog septembra će sve lozničke osnovne i srednje škole spremne dočekati učenike, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Ljubinko Đokić. Na području Grada Loznice postoji više od 50 školskih objektima u kojima se izvodi nastava, tačnije u 14 matičnih osnovnih škola sa 29 izdvojenih odeljenja, četiri srednje i jednoj osnovnoj muzičkoj školi i nema gotovo nijedne u kojoj nešto nije rađeno na popravljanju uslova za rad i boravak nastavnika i đaka.

U ovoj godini započeti su kapitalni radovi na gotovo svim školskim objektima, od zamene oluka, fasada i stolarije, popravki i rekonstrukcije krovova, elektro i ostalih instalacija, popravka toaleta i podova. Tako se u gradskoj školi ‘’Anta Bogićević’’ obavlja rekonstrukcija krova fiskulturne sale i mokrih čvorova u prostoru dnevnog boravka, u Trbušnici je zamenjena fasadna stolarija na novom delu zgrade izdvojenog odeljenja škole ‘’Vera Blagojević’’, za gradsku školu ‘’Jovan Cvijić’’ radi se projektna dokumentacija gasne kotlarnice pošto je grejanje bilo na ugalj, a u izdvojenom odeljenju ‘’Kadinjače’’, u Lozničkom Polju, biće izgrađeni novi sportski tereni jer su postojeći uklonjeni zbog gradnje novog obdaništa.

Škola ‘’Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević’’ u Jadranskoj Lešnici treba da dobije novu đačku kuhinju, a još traje javni poziv za izgradnju fiskulturne sale koja će biti važna za učenike ovoga sela, ali i decu iz Gornjeg Dobrića, Joševe i Miline. Đokić je rekao da je u toku zamena krovnog pokrivača lozničke Gimnazije, postavljanje termoizolacione fasade na Tehničkoj školi, Medicinska škola je okrečena, zamenjeni su podovi i instalacije, tako da osnovci i srednjoškolci za šest dana dolaze u potpuno sređene škole.

1 / 3 Foto: S.T.

Loznica veliki značaj daje obrazovanju, a za kapitalno uređenje 19 škola odvojeno je pedesetak miliona dinara. Đokić podseća da je Loznica jedna od retkih lokalnih samouprava koja svoje obaveze iz budžeta izmiruje redovno i u celosti svim zaposlenim u lozničkoj prosveti, sve naknade troškova za putovanja, jubilarne nagrade kao i stručna usavršavanja.

Razmišlja se i o predstojećoj grejnoj sezoni, raspisan je javni poziv za snabdevanje ugljem i izabrana firma, a biće isporučeno i 550 kubika ogrevnog drveta za izdvojena odeljenja na seoskom području dok je većina gradskih škola priključena na lozničku ‘’Toplanu’’.

Inače, grad godinama podržava najbolje školarce. Ove godine su gradske nagrade povećane studentima za 20, a đacima 40 odsto, tako da budući akademski građani imaju 12 hiljada, a učenici sedam hiljada dinara mesečno. Podsetimo, ove godine su za dobijanje godišnje nagrade uslove ispunila 32 učenika i 93 studenta.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja