MAKRON I ŠOLC PISALI VUČIĆU POVODOM KOSOVSKOG PITANJA: Pokažite maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke!
Foto: Profimedia

POLITIKA

MAKRON I ŠOLC PISALI VUČIĆU POVODOM KOSOVSKOG PITANJA: Pokažite maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke!

Politika -

Francuski predsednik i nemački kancelar ocenjuju da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za zapadni Balkan. Analitičari kažu da je, posle većeg angažmana SAD, ovo dobar signal

Nemačka i Francuska se sve aktivnije uključuju u rešavanje kosovskog pitanja! Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona i kancelara Nemačke Olafa Šolca. U pismu se ističe da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za zapadni Balkan.

Evropska perspektiva

- Upućujemo Vam ovo zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore kako bi evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za zapadni Balkan - naveli su Makron i Šolc i dodali:

Aleksandar Vučić, Olaf Šolc, Emanuel Makron
foto: Profimedia

- Obraćamo vam se kao lideru vaše zemlje, kako bismo apelovali na vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku Jensa Pletnera i Emanuela Bona da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima.

Makron i Šolc su najavili i da će poslati svoje savetnike na teren.

- Predlažemo da naši savetnici, zajedno s Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred. Iskreno se nadamo da će ova inicijativa naići na vaše interesovanje i podršku - stoji na kraju zajedničkog pisma Makrona i Šolca.

Nedostatak ideja

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić ocenjuje za Kurir da je ovaj potez Šolca i Makrona svakako dobar signal jer se, kaže, pokazuje da i Amerikanci, ali sada i Evropljani, koji su bili anemični, ubrzavaju rešenje za kosovsko pitanje.

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

- Takođe, Šolc je najavio da će Vučić i Kurti doći kod njega, te je jasno da se na visokom evropskom nivou pojačava angažman, naravno, u sprezi sa Amerikancima. S druge strane, ono što manjka je, čini mi se, nedostatak ideja kako da se napreduje u dijalogu, jer i Amerika i ova dvojica Evropljana drže se isključivo teorije međusobnog priznavanja, što i oni znaju da je neprihvatljivo Beogradu. Ne znam kako se ne ponudi neka ideja bez formalnog priznavanja. Ima nekog prostora za rešenje, ali ne vidim da se nude nove ideje, pa to onda znači samo pritisak na Beograd - smatra Jakšić.

Miroslav Stojanović Dobar signal, ali teško do rešenja

Miroslav Stojanović, bivši dopisnik iz Nemačke, ocenjuje za Kurir da je teško očekivati rešenje za kosovsko pitanje, ali da je svakako dobro što su Šolc i Makron pokrenuli ovu akciju.

- Svakako je dobar signal i pokušaj da se dijalog ubrza, pre svega u delu koji se tiče normalizacije odnosa, odnosno poboljšavanja uslova života za građane u južnoj srpskoj pokrajini. Ali ne može preko noći da se preseče taj čvor, a pritom ne bi moglo da prođe ni bez SB UN. Postoji varijanta formule dve Nemačke, koja kaže da se ne mora priznati Kosovo kao država, ali i da se ne ometa u nameri da ulazi u međunarodne institucije. Sve u svemu, dobro je da se oživljava evropska inicijativa za pokušaj rešenja - kaže on.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track