04:13

U HAGU NEMA AMBULANTE, A KAMOLI BOLNICE! Čuveni kardiolog za Kurir TV: Mnogi su umrli zbog nebrige, treba KRIVIČNO DA ODGOVARAJU

Čuveni kardiolog za Kurir TV o uslovima lečenja u Hagu

Politika -

Bivši komandant VRS i haški osuđenik Ratko Mladić se zbog lošeg zdravstvenog stanja već nekoliko dana nalazi u zatvorskoj bolnici u Hagu i čeka se termin kada će srpski tim lekara moći da ode da ga pregleda.

Prema rečima njegovog sina Darka Mladića, on ima upalu pluća i vodu u plućima i srčane tegobe, a od petka porodica sa njim nema nikakav kontakt.

On je preneo da su iz Haga dobili delimično njegovu zdravstvenu dokumentaciju i da čekaju dopunu.

Ratko Mladić
foto: printscreen

Kardiolog profesor dr Miljko Ristić u jutarnjem programu Kurir televizije istakao je da je način ophođenja nadležnih u Hagu prema bolesnim zatvorenicima potpuno mizeran.

Lečeći generala Sretena Lukića u Hagu, otkrio je da je ponašanje nadležnih za krivičnu prijavu.

- Mogu da kažem o načinu i ophođenju u Hagu prema pacijentima. To je krivično ponašanje, koje zaslužuje tužbu. Zbog njihove nebrige mnogi su imali i smrtni ishod. Ne postoji zatvorska bolnica, već jedna ambulanta 3x3, koju vodi sestra. Lekar dolazi formalno jedanput nedeljno, a tu je samo jedna sestra koja deli lekove - istakao je čuveni kardiohirurg i dodao:

Dr Miljko Ristić
foto: Kurir televizija

- Osnovna stvar je da u tome učestvuju lekari iz Srbije. Kada je bilo pitanje odlaska Sretena Lukića za Hag, mi smo medicinski obrazložili da on nije spreman za to. Meni su došla dvojica lekara koja su napisala da on može da putuje, mi smo opet dokazali da ne može. Odnos prema našim zatvorienicima je mizeran - kaće prof. dr Miljko Ristić, kardiohirurg.

On ističe da je potpuno izgubio poverenje u lekarsku etiku Haga, a procedura zavisi od zatvorskih vlasti.

- Zatvorske vlasti ne mogu da utiču na promenu terapije, a ako su adekvatni argumenti nema razloga da se ne ispoštuje - kaže dr Ristić.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić 8. juna 2021. osuđen je pravosnažno na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track