Tadić: Kriv sam što nisam odlučnije smenjivao
Foto: Tanjug

Sednica Glavnog odbora DS

Tadić: Kriv sam što nisam odlučnije smenjivao

Politika -
Ako budem izabran kao predsednik DS to neću ponoviti, i nemam više razloga za popustljivost, poručio lider demokrata. Izborna skupština stranke zakazana za 10. novembar. Završen deo sednice GO DS otvoren za javnost
1 / 11

BEOGRAD - Predsednik DS Boris Tadić izjavio je danas da je njegova krivica što nije brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo smenjivati, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za korupciju.

Tadić je poručio da želi da se analizira odgovornost i krivica svih, a da će prvo kritikovati sebe.

"Moja odgovornost i krivica je što nisam brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo smenjivati brže i odlučnije. Ako budem izabran kao predsednik DS to neću ponoviti, i nemam više razloga za popustljivost. Verovao sam da su svi razumni i odgovorno i da im nije lični interes iznad svega, već zajednice Srbije, njenih građana i stranke i uloge u društvu", naglasio je Tadić u toku podnošenja izveštaja o radu na sednici Glavnog odbora stranke.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić zakazao je danas izbornu skupštinu stranke za 10. novembar i zatražio da se rukovodstvo bira neposrednim glasanjem.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS poručio da je jedini način da imamo neposredni izbor rukovodstva DS i da se protivi delegatskom principu izbora. Vi ćete 10. novembra definisati pravce tazvoja stranke, rekao je Tadić.

On je dodao da je njegova odgovnornost što nije korigovao politiku koja nije bila delotvorna na Kosovu, što nije iniciarao sveobuhvatniju rekonstrukciju vlade, a ne samo (Mlađana) Dinkića, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i što nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za korupciju i nepravilan rad.

"Uvek sam na svaku insinuaciju na korupciju obavio razgovor sa najvišim funkcionerima. Imao sam vrlo teške razgovore i dobijao uveravanje da nije istina", kazao je Tadić, prenosi Tanjug.

"Bilo je i neprincipijelnih sukoba mojih potpredsendika. Ispod površine vođena je bitka koja je bila otvorena i jasna borba, koja bi mogla biti razrešena neposrednim izborima, i greška je što nije bilo tih izbora jer bi izbegli lobiranje i ono što se desilo. Tolerisao sam bezobzirne ambicije, a to je opasno", kazao je Tadić.

Tadić hteo da podnese ostavku još 20. maja

Tadić je izjavio i da je 20. maja hteo da se povuče sa mesta lidera stranke, ali je poslušao Predsedništvo DS i odustao od ostavke. On je naglasio da je 20. maja, kada je rekao da preuzima svu odgovornost i čestita protivniku na pobedi, imao nameru da napusti mesto predsednika stranke, jer je smatrao da je njegova pozicija teško održiva u tim okolnostima.

"Moj stav je bio da treba iću u opoziciju i odatle da treba obarati ovu vladu, ali sam prihvatio većinski stav da uđem u pregovore“; rekao je Tadić na sednici Glavnog odbora i dodao da je možda pogrešio što je prihvatio demokratska načela stranke.

DS nije u vladi zbog Dinkića

Tadić je izjavio da DS nije formirao novu Vladu Srbije zato što on nije hteo da dozvoli da Mlađan Dinkić kontroliše ceo finansijski i ekonomski sistem u državi. Poručio je da Dinkić jeste imao dobre rezultate, ali i loše, da se uvek izvlačio od bilo kakve odgovornosti.

"Ako zbog odluke da Dinkić ne dobije svu kontrolu nismo napravili vladu, smatram da je to ispravno. Ja vam garantujem da bi posledica takve odluke bila gubitak poverenja građana i vrlo brzo DS ne bi bilo ni u lokalnim vlastima", kazao je Tadić.

On je istakao da smatra da Dinkić nije sposoban da vodi ceo finansijski i ekonomski sistem i da zato DS nije napravila vladu, iako je bilo nekih članova Predsedništva stranke koji su insistirali da DS bude deo vlasti i da Dinkić dobije resore finansija i ekonomije.

Niko nema pravo da bude šahista pacer

On je rekao da u politici niko nema pravo da se ponaša kao šahista pacer, jer takvi nisu u stanju da donose strateške odluke. "Ovo vreme za mene bilo je važno da shvatim ko nije u stanju da donosi stratreške odluke, i vi to treba da uradite. Treba da shvatite ko je sposoban da donosi strateške odluke jer su pred nama teške odluke", kazao je Tadić i ostakao da je to važno jer su pred DS promene.

Ješić tvitovao: Izbori ipak 14. oktobra

Potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić objavio je na Tviteru da će Izborna skupština DS biti održana 14. oktobra."Izbori 14. 10. Ipak...", glasi Ješićev tvit, dok u drugom dodaje "To je to...".Lider DS Boris Tadić ranije u otvorenom delu sednice Glavnog odbora predložio da Izborna skupština bude održana 10. novembra.

Varničenje Tadića i Đilasa

Kako Kurir nezvanično saznaje, Tadić je ranije predložio da izborna skupština DS-a bude 10. novembra po , međutim Đilas, zamenik predsednika DS-a, traži da izborna skupština bude 14. oktobra, kao i da to bude po delegatskom sistemu. "Moraćete mene da smenite ako hoćete da tada bude sednica", rekao je Tadić. Đilasu je poručio da će taj predlo staviti na glasanje.

Nakon govora Dragana Đilasa, očekuje se govor potpredsednika DS-a i predsednika pokrajinskog odbora stranke Bojana Pajtića. Učesnici Glavnog odbora na svojim tviter nalozima ocenjuju i da će biti usvojen izveštaj o radu koji je podneo Boris Tadić, ali da će biti prihvaćen i Đilasov predlog da izborna skupština bude 14. oktobra.Ovako je Glavni odbor DS izgledao uživo

13.27 - Počeo otvoreni deo sednice Glavnog odbora DS. Okupljenima se obratio šef stranke Boris Tadić,koji je na kraju govora predložio da izborna skupština bude održana 10. novembra sa neposrednim glasanjem.

Uspostavili smo politiku pomirenja u regionu, usvojili Rezoluciju o Srebrenici, to je veliko političko, kulturološko dostignuće Srbije i DS.Možda toga ne sećamo, ali DS je završila saradnju sa Haškim tribunalom. To se ne bi dogodilo da smo 2008. imali drugačiju .Postigli smo da evropski put Srbije bude opšte prihvaćen u našem društvu, to je bila misija Demokratske stranke. Moja odgovornost je što se nisam obračunao sa tendencijom konfederalizacije stranke na prethodnoj stranačkoj skupštini.Moja krivica i odgovornost su u tome što nisam brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo. Najveći neprijatelji DS jesu finansijski moćnici, pripadnici organizovanog kriminala, a najveći protivnici su stranke vladajuće koalicije koji imaju razne vrste aranžmana sa navedenim grupacijama, rekao je Tadić.

On je dodao da bez DS nema dinamike i ritma za modernizaciju Srbije, nema dileme da bez aktivne uloge DS u vlasti nema razvoja srpskog društva."Članovima DS odajem priznanje jer su izdržali ogroman pritisak i pozivam na solidarnost sa onima koji preživljavaju politički revanšizam.Mi smo stranka novog vremena, mi stalno obnavljamo svoj rad razgovarajući o našim greškama", rekao je Tadić i dodao:

Izdržaću svaki napad, ali nikada neću odustati od uverenja za koja mislim da su korisna.

Prema njegovim rečima, DS treba da bude socijaldemokratska, činilac srpske stabilnosti, regionalnog pomirenja, stranka koja definiše pravce razvoja.

13.29 - Jednoglasno usvojen dnevni red GO DS. Tadić se zahvalio Trivanovoj. U toku je verifikacija mandata novih članova DS. Otvarajući sednicu GO Tadić je poručio da očekuje da će sve odluke do kraja današnje sednice biti jednoglasne, na šta se salom prolomio smeh.

"Šta, ima neke dileme", upitao je Tadić i, nakon što je dnevni red usvojen jednoglasno rekao: "Opet jednoglasno, što govori o jedinstvu u DS".

13.33 - Boris Tadić pozvao samog sebe da podnese izveštaj o radu DS davši samom sebi reč! U toku je njegovo izlaganje.

13.49 - Ako budem izabran za predsednika stranke, jaoj si ga vama!, kazao je Tadić u svom izlaganju prethodno naglasivši da je njegova jedina greška što nije brže i odlučnije smenjivao one koje je trebalo smenjivati, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za koprupciju.

Tadić je poručio da želi da se analizira odgovrnost i krivica svih, a da će prvo kritikovati sebe. " Ako budem izabran kao predsednik DS to neću ponoviti, i nemam više razlog za popustljivost. Verovao sam da su svi razumni i odgovorno i da im nije lični interes iznad svega, već zajednice Srbije, njenih građana i stranke i uloge u društvu", naglasio je Tadićna.

On je dodao da je njegova odgovornost što nije korigovao politiku koja nije bila delotvorna na Kosovu, što nije inicirao sveobuhvatniju rekonstrukciju vlade, a ne samo Mlađana Dinkića, što je bio bolećiv prema nedelotvornim ministrima i što nije smenjivao funkcionere koji se vezuju za korupciju i nepravilan rad.

14.15 - Kada je Predsedništvo odlučivalo da ja budem mandatar za sastavljanje nove Vlade, ja sam bio protiv, rekao je Tadić.

14.36 - Tadić je završio podnošenje izveštaja o radu. Završen je deo sednice GO DS otvoren za javnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track