DIVERZIJA: Besni totalni rat, opasnost od udara na Turski tok realna, a Srbija bi bila kolateralna šteta!
Foto: EPA/Martin Divisek, EPA/Kerim Okten

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

DIVERZIJA: Besni totalni rat, opasnost od udara na Turski tok realna, a Srbija bi bila kolateralna šteta!

Politika -

Napad na Severni tok velika je opomena za našu zemlju da ozbiljno shvati upozorenja i spreči katastrofu po istom receptu. Takva sabotaža ostavila bi nas ne samo bez gasa već i bez struje, ocena je sagovornika Kurira

Ono što je krajem septembra bilo misteriozno curenje gasa iz Severnog toka 1 i 2 u vode Baltičkog mora, brzo se pretvorilo u namerni napad i moguću sabotažu.

U danima kada i dalje pljušte međusobne optužbe Amerike, Rusije i evropskih zemalja o počiniocu, Srbija je podigla bezbednosne mere nad Turskim tokom, gasovodom koji dovodi ruski gas u ovaj deo Evrope.

Opasnost od ovakvog napada je realna, s obzirom na totalni rat koji se rasplamsava i izvan frontova klasičnog ratovanja, ocenjuju bezbednosni stručnjaci za Kurir i naglašavaju da su infrastrukturni sistemi u ovom globalnom haosu očigledno postali legitimne mete.

Tehnika destrukcije

Predsednik Aleksandar Vučić upozorio je da bi Srbija ostala i bez struje i bez gasa kada bi bio uništen ovaj gasovod i najavio da će tražiti od BIA i policije da zaštite gasovod u Srbiji od mogućih diverzija. On je napomenuo da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je neko pokušao da uništi Turski tok i da spreči dalji dotok gasa.

- Da se to dogodilo, ne znam šta bismo radili. To bi značilo da nema gasa, ničeg nema bez obzira na naše rezerve, koje su najveće u istoriji... Razgovarao sam sa BIA, razgovaraću i s policijom, da se dižu helikopteri i zaštiti od potencijalnih diverzija. Ovo se, plašim se, dešavalo u Crnom moru, a ne kod nas, ali ono što možemo, mi ćemo da uradimo - rekao je Vučić u ponedeljak.

Stručnjak za bezbednost Ilija Kajtez kaže da je ova opasnost vrlo realna, a na to upućuje događaj na Severnom toku 1 i 2.

- Očigledno se razmišlja da se na isti način, kao što je to urađeno na Severnom toku, nanese šteta Rusiji, kao zemlji koja izvozi gas Evropi. Savršeno je jasno da je to u istoj ravni opasnosti. Svet je postao globalan, a rat totalan. Sva sredstva su očigledno dozvoljena i ovakvi infrastrukturni sistemi postaju legitimna meta jer svi gledaju da nanesu štetu neprijateljskoj strani. Toliko je tehnika destrukcije i uništavanja otišla daleko da je takav napad moguće izvršiti pomoću podmornica i dronova koji se iz njih puštaju, ili iz vazduha, preko agenata-spavača, klasičnom diverzijom, postavljanjem eksploziva... Mreža velikih obaveštajnih službi je ogromna i beskrajno je mnogo načina za uništavanje. Mi možemo onaj deo koji prolazi kroz Srbiju dodatno da štitimo, podignemo nivo budnosti, što je i predsednik pominjao - ocenjuje on.

Između dve vatre

Dekan Fakulteta za studije bezbednosti Miroslav Bjegović upozorava da Turski tok postaje osetljivo bezbednosno pitanje, naročito posle diverzije na Severnom toku.

- To je mesto gde prvenstveno mogu biti ugroženi ruski interesi, ali, u ovom slučaju, isključivo srpski. Posle zabrane isporuke nafte preko JANAF, glavni izvor snabdevanja Srbiji postaje Turski tok, čijim bi ugrožavanjem bile ugrožene energetska bezbednost Srbije i njena nacionalna bezbednost. Izvršioci eventualne diverzije bile bi države koje nas pritiskaju da uvedemo sankcije Rusiji kao dalji vid pritisaka i zastrašivanja stanovništva po njihovu egzistenciju. Ovo je dokaz da je Zapad spreman ne birajući metode da slomi kičmu Srbije. Iz ovih razloga Srbija će u narednim nedeljama, prvenstveno korporativnom bezbednosti, uz pomoć MUP i BIA, osigurati tok na svojoj teritoriji - smatra sagovornik Kurira.

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost

Udarac na žilu kucavicu, ucena i sredstvo za destabilizaciju

l Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš smatra da je izjava predsednika blagovremeno upozorenje na rizik i opasnosti sa kojima se suočava ne samo Srbija nego i cela Evropa.

- Sa tog stanovišta, ovo je važno upozorenje i govori da je država precizno identifikovala rizike za energetsku bezbednost i koristi resurse da te rizike otkloni. Ali moramo da imamo u vidu da je koren ovih rizika, ne samo za Srbiju već i za celu Evropu, u ponašanju Rusije, u njenoj agresiji na Ukrajinu, pri čemu koristi sve što joj stoji na raspolaganju da ostvari svoje ratne ciljeve. Njeno važno oružje, na koje se oslanja od prvog dana agresije, upravo je snabdevanje energentima i usmereno je ka celoj Evropi, pri čemu Srbija nije izuzetak. Putin i Rusija maksimalno koriste još uvek veliku zavisnost Evrope od ruskog gasa, manjim delom nafte, kao sredstvo destabilizacije i ucena. Evropa je sama kriva što se dovela u poziciju da bude izložena ruskim energetskim pritiscima, koje sada koristi kao oružje za svoje ciljeve u Ukrajini - objašnjava naš sagovornik.

Dragaš napominje da su mnoge evropske vlade i lideri godinama bili popustljivi prema ruskom energetskom uticaju i doveli su svoje države u zavisnost, što im se sada obija o glavu.

- Ako je usled diverzije mogao da strada jedan od najvećih energetskih projekata u Evropi, gasovod Severni tok, onda bi bilo totalno neodgovorno da pomislimo da se sličan scenario ne može ponoviti negde drugde, pa i kod nas, kada je reč o Turskom toku. To je energetska žila kucavica za Srbiju, i ona mora da bude maksimalno zaštićena svim našim bezbednosnim kapacitetima, baš kao što je predsednik Vučić i najavio. Ovo je odgovorna odluka, doneta je u pravo vreme i na pravi način - zaključuje naš sagovornik.

Orhan Dragaš
foto: Privatna arhiva

I stručnjak za ekstremizam Marija Ðorić kaže da su mogući napadi na infrastrukturu novi bezbednosni izazov i za Srbiju. Kako objašnjava, ovakve vrste napada predstavljaju pre svega odmeravanje moći i slanje poruka velikih igrača jedni drugima - o tome ko je moćniji i ko može više štete naneti neprijateljskoj strani:

- Posebno će najugroženije mete biti gasovodi i naftovodi, imajući u vidu da su oni deo velikog energetskog sistema koji će biti nešto pomoću čega će se velike sile međusobno obračunavati. Upravo zbog toga je potrebno da se veći bezbednosni fokus Srbije stavi upravo na tu vrstu kritične infrastrukture kako bismo imali stabilnu energetsku bezbednost. Srbija će zbog svog izazovnog geopolitičkog položaja i činjenice da se nalazi između dve vatre posebno biti interesantna i zato moramo da budemo spremni i da svoju kritičnu infrastrukturu štitimo na sve načine.

Kompletan tekst detaljno pročitajte u današnjem štampanom izdanju KURIRA.

Naslovna 12.11.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs

Bonus video:

00:18

Aleksandar Vučić u Pragu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track