10:05

KURTI POREDI VUČIĆA I PUTINA DA ZAPLAŠI EVROPU Stručnjaci: Naša politika neće da PODLEGNE PRITISCIMA, nikako to da shvate

kurir televizija

KURTI POREDI VUČIĆA I PUTINA DA ZAPLAŠI EVROPU Stručnjaci: Naša politika neće da PODLEGNE PRITISCIMA, nikako to da shvate

Politika -

Dragoljub Kojčić, politički filozof i Nikola Perišić iz Centra za društveno istraživanje govorili su u najaktuelnijim temama na domaćoj političkoj sceni.

Oni su se u jutarnjem programu Kurir televizije osvrnuli na podelu ministarskih fotelja, za koje su istakli da se verovatno ništa o tome neće znati do samog polaganja zakletve.

Stručnjaci su podvukli da nije važno ko će se naći na kom mestu naći u ministarstvima, već kakva će se politika voditi, ističući da je sada za Srbiju najvažnije da ostane na putu neutralnosti koliko god da je to moguće.

Bitka za fotelje

- Činjenica ko će šta biti u ovome nećemo znati do polaganja zakletve. Ja bih lično voleo da Goran Vesić bude ministar, ispekao je zanat - kaže Dragoljub Kojčić.

Nikola Perišić naveo je da je prioritet Srbije da se ne svrstamo ni na jednu ni na drugu stranu.

Nikola Perišić, Dragoljub Kojčić, Boris Bratina
foto: Kurir televizija

- Vidim da je ostalo Ministarstvo za evropske integracije, što znači da će sigurno biti više pritisaka. Ne vidim da je broj ministarstava zadovoljavanje političkih apetita - istakao je Perišić.

Gužva na Andrićevom vencu

Stručnjaci za politiku rekli su i da veliko interesovanje stranih ambasadora i sa istoka i sa zapada za sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije nikakva novost, te da gužva na Andrićevom Vencu traje već nekoliko meseci.

- Gužva traje već nekoliko meseci. Sada je situacija teža zbog Ukrajine, a Evropi se žuri. Tu jeste promenjena situacija. Ohrabruje što i Aljbina Kurtija pozivaju na razgovor, a te poruke daju nadu - kaže Perišić.

Uključenje iz Sremske Mitrovice: Lakše bismo se dogovorili o KiM da pregovaramo samo sa Albancima

- Izaslanici iz raznih zemalja se smenjuju iz dana u dan. Svako albansko nasilje krenulo je u proleće, retko kad zimi. Nije isključeno da će se odložiti preregistracija. Da smo u prilici da se dogovaramo samo sa Albancima, bilo bi daleko lakše - kaže Boris Bratina sa Filozofskog fakulteta Unizverziteta u Prištini.

Nikola Perišić, Dragoljub Kojčić, Boris Bratina
foto: Kurir televizija

- Čitavo vreme smo pod politikom ultimatuma. Nama jedino ostaje da ostanemo čvrsti, da kupimo vreme i sačekamo da vodimo pregovore na ravnopravnije načine - kaže profesor Bratina.

Kojčić je istakao da su diplomatski predstavnici morali da shvate da karakter Vučićeve politike nije da podlegne pritiscima.

- Za deset meseci se očekuje i konačni ishod sukoba u Ukrajini. Sve je to povezano. Sa jedne strane veoma eksplicitno se govori o tome da zapadni Balkan bude integrisan u EU, a pritisak je sve jači - kaže Kojčić.

Nikola Perišić, Dragoljub Kojčić, Boris Bratina
foto: Kurir televizija

Vučića porede sa Putinom da bi zaplašili Evropu i svet da može doći do još jednog rata i žarišta, podvlače gosti jutarnjeg programa Kurir televizije.

- Mislim da je u Ukrajini sve gora situacija i ja nisam optimista po tom pitanju - kaže Perišić, koji je istakao da se boji da neće biti napretka ni u pregovorima Beograda i Prištine.

Ako bi se dogodilo da se u UN skine veto Rusiji, podsetilo bi na jedan period pred Drugi svetski rat, što nikako ne bi bilo dobro, naveo je Perišić.

- Vladao bi zakon džungle pred međunarinim pravom - dodao je Kojčić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track