"KAZNA ZA MATERINSTVO NAJVEĆI PROBLEM TRUDNICA" Buduće mame suočavaju se sa 2 fenomena! Jevtović: IMAMO PLAN DA SVIMA BUDE BOLJE
Foto: Profimedia

kurir televizija

"KAZNA ZA MATERINSTVO NAJVEĆI PROBLEM TRUDNICA" Buduće mame suočavaju se sa 2 fenomena! Jevtović: IMAMO PLAN DA SVIMA BUDE BOLJE

Društvo -

Nenad Jevtović sa Instituta za razvoj i inovacije istakao je u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji da se radi na tome da trudnice u Srbiji dobiju bolji položaj u poslovnom svetu na taj način da i poslodavci, ali i trudnice budu zadovoljne.

- Nadamo se da će ovo biti i ekonomska politika nove Vlade Srbije. Dva fenomena postoje u Srbiji, prvi je kazna za materinstvo, žene koje imaju decu imaju manju platu od onih žena koje se nisu porađale i nemaju decu. A drugi fenomen koji je prisutan u Srbiji je da su žene manje plaćenije od muškaraca. Prisutno je nižiranje kada se žena vrati na posao nakon porodiljskog - ističe Nenad Jevtović sa Instituta za razvoj i inovacije.

Nenad Jevtović
foto: Kurir televizija

- Ne čeka je pozicija sa koje je otišla kada je otišla na porodiljsko, već se stavlja u nižu poziciju, što je i neka vrsta pritiska i ucene da napusti radno mesto. Postoje mehanizmi koji predviđaju da se to ne sme desiti. Mi težimo ka tome da svi budu srećni, kako poslodavci, tako i trudnice - kaže Jevtović.

Najbolje je pomoći poslodavcima da kada se one vrate sa porodiljskog, poslodavci na njihove plate dobijaju subvencije koje se plaćaju Republici Srbiji, ističe Jevtović.

Nenad Jevtović
foto: Kurir televizija

- Poslodavac ima podsticaj da te žene zadrži, za tu ekonomsku politiku je potreban novac i to je sada pitanje za vladu. Mera je napravljena da bude vrlo jednostavna da bi bila razumljiva svima. Ona podrazumeva da se u prvoj godini sa porodiljskog odsustva vaš poslodavac 65 odsto doprinosa koje plaća za vaše angažovanje dobija od Vlade Republike Srbije. U drugoj godini 60 i u trećoj 50 odsto. Gledali smo da mera bude efikasna, nismo hteli da diramo porez na zaradu - istakao je Jevtović.

Ovom merom Srbija bi bila prva evropska zemlja koja bi uvela ovako nešto i to je poruka da možemo biti i ispred mnogih razvijenijih zemalja, ističe Jevtović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track