NIKO OZBILJAN NE BI RAZMATRAO ZAHTEV PRIŠTINE ZA ČLANSTVO U EU! Srbija da počne ofanzivu otpriznavanja!
Foto: EPA Georgi Licovski

analiza

NIKO OZBILJAN NE BI RAZMATRAO ZAHTEV PRIŠTINE ZA ČLANSTVO U EU! Srbija da počne ofanzivu otpriznavanja!

Politika -

Možemo ili da stanemo zastrašeni i posmatramo kako Kosovo grabi ka svom cilju, ili da aktivno i angažovano krenemo u dalja povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti, ocenjuju analitičari

Priština je najavila da će najverovatnije u decembru podneti zahtev za članstvo u EU. Klisman Kadiju, politički savetnik zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, izjavio je da je vlada u Prištini započela pripreme za podnošenje aplikacije za članstvo u Uniji i da je prvi cilj - dobijanje statusa zemlje kandidata. Ovo je razlog za još jednu glavobolju Beograda, iako poznavaoci evropskih procedura kažu da je prijem Kosova u EU daleko od realnosti.

Sagovornici Kurira ocenjuju da niko ne može ozbiljno ni da razmatra ovu mogućnost, jer Priština nije ispunila ni formalne ni neformalne uslove za to. Dodaju i da bi svaki sledeći potez Kosova ka članstvu u međunarodnim organizacijama označio restart kampanje Srbije za nova otpriznavanja kosovske nezavisnosti.

Prepreke

Bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže za Kurir da je sada pred Srbijom svojevrsna prekretnica na kojoj mora da izabere diplomatsku ofanzivu s ciljem daljih otpriznavanja.

usijanje dana, Vladislav Jovanović, Dragan Đukanović, Boško Jakšić
foto: Kurir

- Albanci će ovim zahtevom za članstvo u EU pokušati da nas dodatno pritisnu kako bi zaokružili svoju misiju odvajanja Kosova od Srbije. Naravno, u tome nisu sami. Mi možemo ili da stanemo zastrašeni i posmatramo kako Priština grabi ka svom cilju, učlanjuje se u međunarodne organizacije i dobija status kandidata, ili da aktivno i angažovano krenemo u dalja otpriznavanja. Savet Evrope je samo početak i treba ga shvatiti kao valjanje grudve po snegu. Prepreka za Kosovo jesu pet država EU koje nisu priznale nezavisno Kosovo. One neće promeniti stav sve dok ga mi ne priznamo, i to je glavni razlog zašto Zapad pritiska Srbiju. Naše "ne" je najveća prepreka da se dogodi ono što su zamislili. Ako posustanemo, onda lavina ide sama od sebe - upozorava naš sagovornik.

Nema uslova

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić naglašava da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi Evropska komisija prihvatila eventualnu kandidaturu Kosova za članstvo u EU.

Suzana Grubješić
foto: Marina Lopičić

- Ne postoje ispunjeni ni formalni ni neformalni uslovi za prihvatanje, jer kosovsku državnost ne priznaje pet članica EU, a nije ni član ključnih multilateralnih međunarodnih organizacija, poput Saveta Evrope, OEBS, UN ili NATO. Najava kandidature za članstvo u EU prevashodno služi za unutrašnju političku upotrebu Kurtijeve partije i vlade i ne verujem da iko ozbiljan može ozbiljno da razmatra ovu mogućnost u kratkom roku - objašnjava naša sagovornica.

Inače, uporedo sa ovom aplikacijom, Priština u narednim danima očekuje da Irska pokrene proceduru prijema Kosova u Savet Evrope. Sednica je 3. novembra, a da bi zahtev bio uzet u obzir, potrebna je dvotrećinska većina. Na Srbiju i zemlje EU koje nisu priznale kosovsku državu vrši se pritisak da ne prisustvuju sednici, na kojoj će se odlučivati o početku procesa prijema Kosova. Osim Saveta Evrope, za Prištinu su do sada ostale "zaključane" organizacije poput Uneska i Interpola.

Marko Đurić

Ako krenu u SE, otvaramo fioku

Marko Đurić
foto: MSP

Nećemo kršiti moratorijum objavljivanjem imena poslednjih devet država koje su povukle priznanje, ali ako Priština zaista pokrene inicijative vezano za Savet Evrope, onda ono što se nalazi u fioci predsednika Vučića izlazi na svetlost dana i Srbija još jačim tempom nastavlja svoju aktivnost, poručio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić. On je podsetio da je između 20 i 26 država povuklo priznanje nezavisnosti KiM tokom mandata Ivice Dačića i Nikole Selakovića.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track