SPREČITI ESKALACIJU! Kfor: Beograd i Priština konstruktivno da razgovaraju o razlikama
Foto: EPA

Poziv

SPREČITI ESKALACIJU! Kfor: Beograd i Priština konstruktivno da razgovaraju o razlikama

Politika -

Međunarodne mirovne snage na Kosovu (Kfor) pozvale su večeras Beograd i Prištinu da razgovaraju o razlikama kroz konstruktivan dijalog, nakon što su predstavnici Srba sa severa Kosova napustili kosovske institucije.

"Pratimo situaciju i blisko sarađujemo sa liderima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali bezbedno okruženje za sve ljude na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana pozvao je večeras Beograd i Prištinu na uzdržanost i sprečavanje širenja napetosti.

"I Beograd i Priština moraju da pokušaju da pokažu uzdržanost i da spreče eskalaciju (napetosti)", napisao je Džoana na Tviteru i dodao da je sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom razgovorao o "napetoj situaciji na severu Kosova".

Na sednici održanoj u Zvečanu, predstavnici Srba sa severa Kosova odlučili su da napuste sve kosovske institucije u znak protesta zbog poslednjih odluka Vlade Aljbina Kurtija među kojima je i ona o smeni komandira policije za sever Kosova Nenada Đurića.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić podneo je takodje ostavku na funkciju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, dok su pripadnici Regionalne policije sever skinuli uniforme.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track