SARADNIK ŠEFA NATO ZA KURIR: Putin je napravio veliku stratešku grešku - potcenio je ukrajinsku hrabrost i jedinstvo NATO
Havijer Kolomina, Foto: NATO

intervju

SARADNIK ŠEFA NATO ZA KURIR: Putin je napravio veliku stratešku grešku - potcenio je ukrajinsku hrabrost i jedinstvo NATO

Politika -

Rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine razbio je mir u Evropi i doveo do tektonskih promena u bezbednosnoj situaciji u Evropi. On dovodi do stradanja, masovnog uništenja i patnje ukrajinskog naroda. Pored toga, utiče na stotine miliona ljudi širom sveta kroz prehrambenu i energetsku krizu, koja je direktno izazvana ruskom protivpravnom agresijom. Predsednik Rusije Vladimir Putin je načinio veliku stratešku grešku. Potcenio je izuzetnu hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda, oružanih snaga i lidera. Takođe je potcenio i jedinstvo članica NATO u pružanju podrške Ukrajini da ostvaruje svoje pravo na samoodbranu utemeljeno u Povelji UN. I potcenio je čvrstu posvećenost NATO odbrani i zaštiti svih svojih članica.

Ovo u intervjuu za Kurir navodi Havijer Kolomina, zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku i specijalni predstavnik generalnog sekretara NATO za Kavkaz i Centralnu Aziju.

Koliko ozbiljno treba shvatiti Putinove pretnje o upotrebi nuklearnog naoružanja? Možete li da procenite koliko je daleko Putin spreman da ide?

- Nuklearna retorika predsednika Putina je opasna i neodgovorna. Rusija zna da bi svaka upotreba nuklearnog naoružanja imala drastične posledice. Jasno smo Rusiji stavili do znanja da se u nuklearnom ratu ne može pobediti i da ga ne treba započinjati. Nismo videli nikakve promene u nuklearnom stavu Rusije, ali NATO ostaje veoma obazriv.

Ukrajina, Rat u Ukrajini
foto: Yasuyoshi CHIBA AFP Profimedia

Hoće li ovo biti dug rat?

- Ratovi su sami po sebi nepredvidivi, ali jedna stvar je jasna. Predsednik Putin je započeo ovaj nezakonit rat i predsednik Putin ga može okončati ovog trenutka povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je već jasno rekao: "Ako predsednik Putin i Rusija prestanu da se bore, doći će do mira. Ako predsednik Zelenski i Ukrajina prestanu da se bore, Ukrajina će prestati da postoji kao nezavisna država. Ne želimo da se to desi. Upravo zato pružamo podršku Ukrajini."

Leposavić, KFOR, Kosovo i Metohija, Jarinje, povlačenje ROSU
foto: Kurir/Z.Š.

Ponovo poslednjih nedelja imamo tenzije na Kosovu, ovoga puta zbog insistiranja Prištine na zameni registarskih tablica. Da li Kfor u svakom momentu može da garantuje bezbednost Srba na Kosovu?

- Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je u ponedeljak s predsednikom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o napetoj situaciji na severu Kosova. Pozvao je obojicu da se suzdrže od jednostranih akcija koje mogu izazvati eskalaciju. Naglasio je da je dijalog jedini put napred i podstakao obe strane da konstruktivno učestvuju u dijalogu pod okriljem EU. Stoltenberg je istakao i da naša misija Kfora ostaje na oprezu. Kfor je sposoban da se suočava sa svim bezbednosnim dešavanjima - u skladu sa svojim mandatom UN - kao što smo i ranije videli. Kfor je spreman da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena. Misija Kfora je da podrži sigurno i bezbedno okruženje i garantuje slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, u potpunosti u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine. Prisustvo Kfora je od ključnog značaja za garantovanje bezbednosti širom Kosova i očuvanje stabilnosti u celom regionu zapadnog Balkana. Komandant Kfora general-major Ristuča je u bliskom kontaktu sa svim svojim sagovornicima, među kojima je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović. NATO i Kfor takođe blisko sarađuju sa Evropskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama na terenu.

Havijer Kolomina
Havijer Kolominafoto: NATO

Danas dolazite u posetu Beogradu. Gde vidite prostor za dodatno unapređenje saradnje između NATO i Srbije, koja je vojno neutralna?

- NATO i Srbija već 16 godina grade svoje partnerstvo. Tokom ovog perioda smo postigli značajne rezultate u mnogim oblastima. Na primer, NATO podržava reforme Vojske Srbije. Trenutno imamo preko 20 aktivnih projekata sa srpskom naučnom zajednicom, između ostalog i s mladim naučnicima. Radimo zajedno kako bismo bili spremniji za suočavanje s vanrednim situacijama poput poplava i šumskih požara. Članice i partneri NATO su pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije. Sve ovo se radi shodno potrebama Srbije i zasniva se na zahtevima Srbije, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. Novi okvir za saradnju koji NATO i Srbija trenutno razvijaju pruža mogućnosti za dalje unapređenje naše saradnje. NATO je svakako otvoren za to. Verujemo da je naše partnerstvo od koristi za Srbiju, za NATO i za ceo region. Kao što su lideri Alijanse naglasili na samitu u Madridu u junu, stabilnost zapadnog Balkana je od strateškog značaja za NATO, što je navedeno i u novom strateškom konceptu NATO.

Boban Karović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track