ŠEF EU DIPLOMATIJE BORELJ OBJAVIO SLIKE NOĆAS NA TVITERU: Iskrcalo se pojačanje, dodatni karabinjeri stigli na Kosmet (FOTO)
Foto: Twitter Printscreen

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku

ŠEF EU DIPLOMATIJE BORELJ OBJAVIO SLIKE NOĆAS NA TVITERU: Iskrcalo se pojačanje, dodatni karabinjeri stigli na Kosmet (FOTO)

Politika -

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj naveo je na Tviteru da su italijanski karabinjeri došli na KiM da privremeno pojačaju formiranu policijsku jedinicu Euleksa.

"U ovim napetim vremenima na Kosovu, Misija vladavine prava EU (Euleks) ispunjava svoju dužnost da obezbedi stabilnost: karabinjeri iz evropskih snaga žandarmerije sleteli su večeras na Kosovo da privremeno pojačaju formiranu policijsku jedinicu Euleksa. Euleks će nastaviti nastaviti da podržava bezbedno i sigurno okruženje", napisao je Borelj.

Euleks: Na Kosovo stigla Rezervna specijalizovana policijska jedinica Euleksa

Misija Evropske unije (Euleks) saopštila je danas da je Rezervna specijalizovana policijska jedinica (RSPJ) koju čine 23 žandarma - italijanski karabinjeri i pripadnici Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR), iskrcana na Kosovu kako bi ojačala kapacitete postojeće specijalizovane Policijska jedinica Euleksa.

Kako se navodi u saopštenju, RSPJ je rasporedjen na Kosovu kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i da bolje podrži kosovske kolege, ako to bude potrebno i ukoliko je neophodno.

"Redovna Euleksova RSPJ koja se sastoji od 105 poljskih policajaca, stacionirana je u Mitrovici i drugi je bezbednosni odgovor na Kosovu, što je sastavni deo trostepenog mehanizma bezbednosnih odgovora, gde je Policija Kosova prvo obezbeđenje. EULEKS je drugi, a NATO/KFOR treći", navodi se u saopštenju.

Iskrcavanje, Kosovo, karabinjeri, pojačanje, Euleks
foto: Twitter Printscreen

Kako je saopšteno, RSPJ trenutno čine 23 žandarma iz redova italijanskih karabinjera i nalazi se u kompleksu podrške Euleksa u Kosovu Polju.

Ona je pod komandom Euleksa i podržaće Misiju u ispunjavanju njenih zadataka, uključujući i one kao drugi bezbednosni odgovor na Kosovu ako bude potrebno, navodi se u saopštenju.

Euleks je naveo i da je "bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu njihov glavni prioritet, i da iskrcavanje rezervne specijalizovane policijske jedinice pokazuje odlučnost EULEKS-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti njegovog stanovništva".

Kako je saopšteno, to je drugi put da je RSPJ sleteo na Kosovo - u martu 2022, Euleks je privremeno pojačao svoju RSPJ rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske i oni su napustili Kosovo 18. jula.

Kurir.rs/Twitter/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track