SKUP O ENERGETICI Predsednik Srbije: Ostali sektori nemerivi s njom! Samo ćemo danas dati 2,5 miliona evra za uvoz struje (FOTO)
Foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Vučić domaćin Rami, Kovačevskom, Abazoviću i Tegeltiji

SKUP O ENERGETICI Predsednik Srbije: Ostali sektori nemerivi s njom! Samo ćemo danas dati 2,5 miliona evra za uvoz struje (FOTO)

Politika -

Prijatelji, Edi, Dritane, Dimitre, Zorane, dobro došli! Predsednik Srbije je pozdravio norveške prijatelje ali i sve strane investitore poručivši im da "imamo na 1.000 ideja" i da su investitori više nego dobrodošli

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je današnju Regionalnu konferenciju "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu", u Palati Srbija.

Predsednik je na samom početku pozdravio svoje visoke goste:

- Prijatelji, Edi, Dritane, Dimitre, Zorane, dobro došli! Nadam se da ćemo danas čuti i puno pametnih stvari od naših norveških prijatelja i investitora i da ćemo imati o mnogo čemu da razgovaramo i da mnogo toga naučimo... Nije ovde reč samo diversifikaciji nego i o našim zastarelim tehnologijama i starim navikama koje ćemo morati da menjamo, a naši norveški prijatelji su izradili prioritete - rekao je predsednik Vučić kojem su norveški predstavnici predstavili rešenja - od kratkoročnih do dugoročnih, za energetski sektor u narednih i do 20 godina u koji treba uložiti od 16-17 milijardi pa čak do 32-33 milijardi evra.

Samo ćemo danas dati 2,5 miliona evra za uvoz struje

Predsednik je naglasio da i te kako krvarimo jer ćemo samo danas potrošiti 2,5 miliona evra za uvoz struje što znači da moramo da menjamo strukturu našeg energetskog sektora.

Vučić je potom naglasio da nijedan sektor ne može da se meri sa energetikom prethodno rekavši da moramo da menjamo stare navike i bolje povežemo naše sisteme na Zapadnom Balkanu, izradimo nove interkonektore, što je ujedno i sjajna prilika za strane investitore.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/TV Pink

Predsednik Srbije je pozdravio norveške prijatelje ali i sve strane investitore poručivši im da "imamo na 1.000 ideja" i da su investitori više nego dobrodošli.

- Preživećemo ovu zimu ali niko ne zna šta će biti sledeće... Moraćemo da pretrpimo, ali sledeće biće daleko teže, a ona može biti još gora - rekao je predsednik naglasivši i da moramo da menjamo strukturu energetike koja ubuduće mora da sadži mnogo više izvora obnovljive energije.

Predsednik u Norveškoj za dve nedelje

Predsednik Srbije posetiće Norvešku za dve nedelje, rečeno je danas na regionalnoj konferenciji u Palati Srbija.

1 / 4 Foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Na Regionalnoj konferenciji, koju organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike, učestovavaće i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Aleksandar Vučić, energetika, Zapadni Balkan, Edi Rama, Dritan Abazović, Zoran Telgetija, Dimitar Kovačevski
foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

Vučić: Potrebne investicije u energetiku do 33 milijarde evra u narednih 15-20 godina

Vučić je rekao da će Srbiji za ulaganja u energetski sektor prema predlogu norveških stručnjaka trebati od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra za narednih 15-20 godina.

On je na regionalnoj konferenciji "Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu" u organizaciji ambasada Norveške u Beogradu i Sarajevu, rekao da je Srbija upala u strukturne probleme.

"Nije reč samo o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već o tome da postoji staromodni pristup, stare tehnologije u termoelektranama, a ničeg novog nema ni u hidropotencijalima. I dalje nismo u poziciji da povećamo procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji", rekao je Vučić.

Istakao je da to znači da će morati da se "sprovedu reforme i promene navike i zato je Srbija počela da moli Britance i Norvežane".

"Norveški prijatelji su bili od velike pomoći i imaju kratkoročni, srednjoročni i dugoročni predlog za energetski sektor sa prioritetima. Moraćemo to da uradimo što pre, inače ćemo da se suočimo sa katastrofom. Moraćemo u energetski sektor da uložimo u narednih 10-20 godina od 16-17 milijardi evra do 32-33 milijarde evra", rekao je Vučić.

Nema važnijeg sektora od energetike, osim zdravstva

Dodao je da nema važnijeg sektora od energetike, osim zdravstva i da u regionu izmedju Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i Bosne i Hercegovine treba da se bolje povežu prenosni sistemi, izgrade gasni interkonektori i povežu naftovodi.

Istakao je da će u ovim vremenima biti teško da se javne finansije drže pod kontrolom.

Aleksandar Vučić, energetika, Zapadni Balkan, Edi Rama, Dritan Abazović, Zoran Telgetija, Dimitar Kovačevski
foto: Story Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

"Sa Međunarodnim monetarnim fondom smo pripremili budžet za 2023. godinu i predvidjen je deficit od 3,3-3,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) što je relativno dobro, ali gotovo 45 odsto toga ide na rashode za snabdevanje energentima", rekao je Vučić.

Dodao je da će se danas potrošiti 2,5 miliona evra za uvoz struje "što pokazuje da 'krvarimo' jer to nije sitniš nego veliki novac kada se izračuna na mesečnom nivou, a biće još gore tokom zime". "Moraćemo da promenimo strukturu energetskog sektora koji će dobiti više obnovljivih izvora, ali moraju da se unaprede i termo i hidropotencijali", rekao je Vučić. Naglasio je da cene energenata ubuduće neće moći da budu socijalna kategorija političarima kako bi laskali ljudima, a da se uništavaju srednja i mala preduzeća.

Predviđena je i zajednička konferencija za novinare učesnika konferencije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track