ZAŠTO JE PRIRODNI GAS PROBLEM ZA SRBIJU? Kapor: Potrebne su nam veće količine, ali nas koči potpisan PARISKI SPORAZUM IZ 2015.
Foto: Profimedia, Kurir TV

kurir televizija

ZAŠTO JE PRIRODNI GAS PROBLEM ZA SRBIJU? Kapor: Potrebne su nam veće količine, ali nas koči potpisan PARISKI SPORAZUM IZ 2015.

Politika -

Prošle godine je, izmedju Srbije i Azerbejdžana potpisan sporazum o ukidanju viza koji će stupiti na snagu do kraja ove godine, a to je značajan faktor za razvoj poslovnih veza.

Šta može da se očekuje od današnje posete Ilhama Alijeva, ako znamo da je Azerbejdžan povećao izvoz gasa ka Evropskoj uniji od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

Ovu situaciju je obrazložio gost "Pulsa Srbije", Miodrag Kapor, stručnjak za energetiku.

Naime, stručnjak se prvo osvrnuo na potpisivanje ugovor koji može doneti boljitak za Srbiju, ali da to nije najjednostavnije.

- Možemo da očekujemo, eventualno, neko potpisivanje ugovora o isporuci prirodnog gasa. Nevezano za ovu posetu, mi moramo da gledamo primer iz drugih država, Grčka i Bugarska imaju već potpisane te ugovore, ne vidim razlog zbog čega Srbija ne bi mogla to da uradi. Postoji problem u vezi kapaciteta koji su ograničenog karaktera jer proširenje infrastrukture kapaciteta prirodnog gasa zahtevaju velika ulaganja, a da bi se uložile velike pare treba garancije da bi se takva ulaganja isplatila u budućem periodu, govori se o milijardama evra. Prirodni gas je problematičan iz aspekta klimatskih promena, a imamo potpisan ugovor o klimatskim promenama u Parizu 2015. godine, pa i tu postoji konflikt. Situacija nije tako jednostavna, ali Srbiji je potrebna količina prirodnog gasa, mislim da se na tome radi već neko vreme i očekujem da će se potpisati neka količina u narednom periodu.

Miodrag Kapor
foto: Kurir televizija

Pritom je nastavio i rekao da potpisivanje ugovora ne bi trebalo da se čini, ali ni da utiče na političke odnose.

00:28

POTPISIVANJE UGOVORA SA AZERBEJDŽANOM STVARA KONFLIKT JOŠ IZ 2015. GODINE?! Stručnjak obrazložio komplikacije koje mogu da nastanu

- Mi delimo sudbinu regiona i Evrope, mi smo na sreću potpisnici energetske zajednice još 2006. godine, mi bi trebalo da vodimo računa da poštujemo te odredbe i članove tog ugovora. Treba da ga implementiramo i demonopolizujemo naše tržište, pre svega prirodnog gasa. Mi možemo mnogo toga da uradimo što ne zavisi od drugih država u regionu. To ne radimo zbog političkih odnosa, pre svega Beograda i Moskve, ja ne vidim mogućnost kako se to može promeniti u narednom periodu jer je ta praksa ustaljena već 15 godina - rekao je Kapor, pa je dodao:

- Što se tiče ove posete to može biti korak u dobrom smeru gde ćemo da napravimo ugovor sa Azerbejdžanom. Politika se zasniva na međunarodnim interesima, a ne na ljubavi između dva predsednika, bez obzira koliko su oni u prijateljskim vezama.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track