NASLEDNIK NENADA ČANKA: NAZIVAJU NAS SEPARATISTIMA KADA PITAMO "GDE SU NAŠE PARE?!" Vojvodina je drugačija od ostatka Srbije
Foto: Kurir televizija

crveni karton

NASLEDNIK NENADA ČANKA: NAZIVAJU NAS SEPARATISTIMA KADA PITAMO "GDE SU NAŠE PARE?!" Vojvodina je drugačija od ostatka Srbije

Politika -

U emisiji Crveni karton gostovao je Bojan Kostreš, odskorašnji predsednik Lige Socialdemokrata Vojvodine.

Na pitanje Svetislava Basare, mogu li Vojvođani koji su većinski Srbi tražiti kao i Albanci sa tzv. Kosova, više od autonomije, a manje od nezavisnosti, Kostreš je rekao da je o tome bilo razgovora, ali da ideje LSV često nailaze na nerazumevanje.

Crveni karton
foto: Kurir televizija

- Razgovarali smo o tome, ali je problem što naše ideje ljudi u Srbiji nisu razumeli, a politički protivnici su ih zlonamerno preokretali - rekao je Kostreš.

Kao primer nerazumevanja on je naveo slogan LSV iz 90-ih godina.

- Imali smo 90-ih slogan Vojvodina Vojvođanima što je odmah proglašeno za separatizam. To se protumačilo tako kao da LSV želi Vojvodinu sa starosedeocima bez tzv. dođoša. To nije istina - istakao je Kostreš i dodao da postoji razlika između kosovskog i vojvođanskog pitanja.

Crveni karton
foto: Kurir televizija

- Mislimo da Vojvođani imaju pravo da upravljaju svojim resursima. Razlika između Vojvodine i Kosova je u tome što je Kosovo nacionalno, a Vojvodina demokratsko pitanje. Vojvodina je po multietničnosti i istorijskom nasleđu drugačija od ostatka Srbije. Kosovski Albanci žele nezavisnu državu. Oni su je i proglasili. Činjenica je da mi želimo da budemo deo Srbije, što i jesmo. Kad je Vojvodina 1945. postala deo Srbije, to je bila volja njenih građana. Mi kad kažemo da hoćemo da budemo deo Srbije mi to ozbiljno mislimo - tvrdi Kostreš.

03:07

PREDSEDNIK LSV: NAZIVAJU NAS SEPARATISTIMA KAD PITAMO GDE SU NAŠE PARE?! Vojvodina je drugačija od ostakta Srbije

On je objasnio zbog čega se LSVu pripisuju separatističke tendencije.

- Mi samo želimo da upravljamo onim što se u Vojvodini stvori. Glavni nesporazum je što kad mi postavimo pitanja "Čije su naše pare?", "Zašto nemamo pijaću vodu?" onda neki kažu: "Aha, vi ste separatisti i antisrbi!" - tvrdi Kostreš.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja