CEO SVET JE UŠAO U LUDILO! Nele Karajlić otvorio dušu: Mislio sam da je korona nešto najgore što može da nam se desi, ali nije!
Foto: ATA images

novogodišnji intervju

CEO SVET JE UŠAO U LUDILO! Nele Karajlić otvorio dušu: Mislio sam da je korona nešto najgore što može da nam se desi, ali nije!

Politika -

Iako će Novu godinu dočekati s porodicom u svom domu, muzičar Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, mislio je i na dobar provod fanova serijala "Složna braća", pa je za novogodišnju noć snimio specijalnu humorističku četvoročasovnu epizodu koja će u istoimenoj kafani okupiti omiljene glumce svih domaćih serija.

Zadovoljan onim što je postigao na nekoliko frontova svoje karijere, a na prelasku stare u novu godinu, za Kurir sumira utiske, ali i otvara neke druge teme, poput fudbala, Kosova, rata u Ukrajini...

Nele Karajlić
foto: ETM Produkcija

Još se sumiraju utisci o Svetskom prvenstvu u fudbalu. Jeste li očekivali onakvo finale i pobedu Argentine?

- Svetsko prvenstvo je bilo zanimljivo i čudno. Desile su se mnoge stvari koje čovek pre samo desetak godina nije mogao ni da zamisli. Sama činjenica da na Svetskom prvenstvu nije bilo Italije daje ovom čudu u Kataru posebnu dimenziju. Zatim, rano ispadanje Nemačke i, na neki način, Brazila. Praktično je samo Argentina od te četiri fudbalske supersile ostala u igri. Ali i trijumf Argentine bio je neočekivan nakon šokantnog poraza od Saudijske Arabije na početku turnira. Ko se tada kladio na "gaučose", sigurno je ugrabio dobre pare. Ali Argentina je čudo! Kako je takmičenje teklo, oni su igrali sve bolje i bolje, da bi na kraju u četvrtfinalu, polufinalu i finalu odigrali maestralne mečeve i bilo bi zaista nezasluženo da nisu uzeli pehar.

Dragan Stojković, Dušan Vlahović
foto: Starsport

Iznenađeni ste uspehom Hrvata i plasmanom Srbije?

- Više niko ne može da kaže da je iznenađen uspehom Hrvata. Oni su marljivim radom, dobrom selekcijom i jakim sistemom rada s mladim fudbalerima postali velika fudbalska sila. Već drugi put zaredom ulaze među najbolje četiri selekcije, što je Srbiji misaona imenica. Pred nama je period osnaživanja organizacionog sistema. Fudbal je komplikovana igra koja zahteva i dobru organizaciju koja je podržava. Tu smo mi katastrofalni. Nemamo ni predsednika saveza, a hoćemo da smo dobri na terenu. Ne ide to tako. Sve da Piksi hoće da podnese ostavku, ne bi imao kome da je uruči. Nama leže manje i jednostavnije forme, kao što su košarka ili tenis. Tu jedan čovek može da uspostavi sistem. U fudbalu je to nemoguće.

Najbolji ste fudbaler među rokerima. Koji savet imate za Piksija?

- Nadam se da Piksiju nisu potrebni moji saveti. On zna bolje od mene šta mu je činiti. Imamo talentovanu decu, izvanredan kadar igrača, ali nam je neophodna organizacija koja će to da podrži.

Nele Karajlić
foto: Petar Đorđević

Da li je fudbal opet postao neka vrsta "oružja" u rukama politike?

- Naravno. Ne samo fudbal. Sport je odavno sredstvo u rukama politike samo se svi prave ludi i ne žele to da priznaju. Sentencu da sport ne treba mešati s politikom najviše izgovaraju oni koji u sportu vide produženu ruku politike. Tako je bilo i tako će biti. Od samog nastanka sporta svi su u njemu videli način za vlastitu promociju. Nema tog drevnog uređenja, tog vladara i te administracije koji nisu u sportu videli priliku da afirmišu svoju politiku.

Može li umetnik da ostane neokaljan dnevnom politikom? Šta kažete na rat između Rusije i Ukrajine i krizu u svetu danas?

- Dnevna politika je uvek bila prisutna u svim vremenima, pa i u ovom. Ovo vreme, međutim, ima izuzetno razvijenu mrežu komunikacije pa se u toj buci koje prave društvene mreže čovek lako može upecati u neki politički koncept. S druge strane, došlo je do stravične polarizacije među neistomišljenicima, ne samo kod nas nego i u "demokratski razvijenom svetu". Političari su, shvativši da je komunikacija postala "preglasna", odlučili da koriste teške reči, pa je uvreda na ovaj ili onaj način postala normalna stvar u političkoj korespodenciji. Rat u Ukrajini samo je ogolio tu vrstu komunikacije.

Vladimir Putin, Džozef Bajden
foto: AP/Susan Walsh, AP/Mikhail Klimentyev

Vidite li neko rešenje?

- Ako ga ne vide Putin i Bajden, teško da ću ga videti ja.

Srbija je pred sve žešćim pritiscima najjačih evropskih zemalja i Amerike zbog svog principijelnog stava da ne uvodi sankcije Rusiji. Ima li tu, po vama, manevarskog prostora da i dalje odolevamo?

- Manevarskog prostora uvek ima. To vam je kao da vozite dasku na moru. Uvek postoji neki vetar koje će da vas pogura napred ili će vas baciti u vodu. Samo nije jednostavno osetiti te vetrove. U tom osećaju leži politički talenat. Pitanje je da li imate ljude na vlasti koji osećaju te vetrove ili imate one koji su na te vetrove gluvi. Nažalost, prostor na kome mi živimo turbulentan je po samoj svojoj prirodi, pa su ovde vetrovi redovni i uglavnom jaki. Jedino što možemo da se nadamo jeste da ti vetrovi ne postanu oluje.

A Kosovo, šta bi u ovom trenutku bilo najmanje bolno po nas da se uradi?

- Samo da ne bude rata, mrtvih glava, sukoba... To nam ne treba. Sve ostalo ide na našu stranu. Dugoročno, mi ćemo svakako ispuniti svoje ciljeve.

Nele Karajlić
foto: ETM Produkcija

Kako vidite godinu za nama?

- Užasno, kao i nekoliko njih pre nje. Mislio sam da je korona najgore nešto što može da nam se desi, ali nije. Ceo svet je ušao u ludilo. Sredinom januara počinje emitovanje novog serijala "Složne braće" na Superstar TV, a uvodni song, koji otvara serijal, upravo govori o tome: "Šta je ovo, dobri ljudi, svet je skroz poludio. Lud je Istok, lud je Zapad, da li je to normalno. I sve ide, ide, ide, ide dovraga. Zato pitam sada vas u kojoj luci leži spas. Realno. U kafani 'Složna braća'..."

Kako ćete provesti praznike?

- S porodicom i mojom rajom. Uz sarmu, rakijicu i poneko pivo. Pogledaće se Novogodišnji koncert u Beču, zatim skokovi u Garmišu. U to će i ruska salata, s malo svinjskog pečenja. Malo li je?

Nele Karajlić
foto: ETM Produkcija

Zanimljivo je da ćete na malim ekranima u kafani "Složna braća" okupiti junake svih TV serija. Kako ste došli na tu ideju?

- To je sjajna ideja Nenada Okanovića i producenata ETM produkcije. Jednostavno, kafana je najvažnija institucija našeg naroda. Ona preživljava sve društvene sisteme i sva dobra ili loša vremena. U kafani su svi slobodni da kažu šta misle i dovoljno hrabri da iznesu svoje stavove. Tako je bilo vekovima. Materijal koji je snimljen za Novu godinu je divan, pun muzike, ritma, biće zaista veselo za Novu godinu u kafani "Složna braća".

Jeste li zadovoljni novom sezonom "Složne braće"?

- Jedva čekam da vidim i reakciju publike, jer ovo što smo sada uradili veliki je pomak u odnosu na sve serije koje se prikazuju ne samo kod nas nego i u svetu.

Nele Karajlić
foto: ETM Produkcija

Šta se dešava kod vas kad je reč o muzici? Sad ste solo pevač.

- Pripremamo koncerte za iduću godinu, možda bude i novih pesama. Ne znam. Čini mi se da je došlo vreme da napišem neku novu pesmu, da obnovim to gradivo. Nekako vreme brzo prolazi, a pesma je forma u kojoj najlakše i najbrže kažeš ono što misliš o svetu koji te okružuje.

Ima li nade da kultura opstane u 2023. u poplavi šunda i kiča?

- Naravno da ima! Kultura je nepobediva, ona preživljava.

Stefan Milenković, Nele Karajlić
foto: ATA Images

Kakvi su vam planovi?

- Prvo kreće serija "Složna braća" polovinom januara, zatim koncerti sa Stefanom Milenkovićem, a u planu mi je i knjiga "Solunska 28, treći deo", koju sam dužan mojim čitaocima.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

07:15

TIŠINA TAMO, ALO, SNIMA SE Haos na snimanju serije Složna braća POGLEDAJTE KAKO SE NELE KARAJLIĆ IZNERVIRAO NA SARADNIKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track