Srbin je ranjen na Kosovu, Srbija šalje vojsku na granicu, reaguje NATO, a onda se umeša Rusija... E TAJ RAT JE SPREČIO VUČIĆ!
Foto: Damir Dervišagić, Printscreen/Jerusalem Post

pisanje Džerusalim post

Srbin je ranjen na Kosovu, Srbija šalje vojsku na granicu, reaguje NATO, a onda se umeša Rusija... E TAJ RAT JE SPREČIO VUČIĆ!

Politika -

Tekst pod naslovom “Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprečio treći svetski rat”, koji je objavio Džerusalim post, otkriva da je predsednik Srbije još od 2014. angažovan i posvećem kompleksnom održavanju mira i stabilnosti na Balkanu.

Pisac ovog članka, Boaz Toporovski, koji je inače i poslanik u Knesetu i predsedavajući frakcije “Ješ Atid”, kao i koordinator opozicije u izraelskom parlamentu, navodi da "globalna politička kriza i tenzije između Istoka i Zapada, koje se trenutno manifestuju u Ukrajini, stavljaju u prvi plan potrebu za snažnim, razumnim i umerenim rukovodstvom koje zna kako da manevriše između različitih interesa, sprečavajući na taj način ratove i doprinoseći međunarodnoj stabilnosti".

Kako se navodi u tekstu, "bežeči od međunarodne pažnje, Aleksandar Vučić angažovao se još od 2014. na kompleksnom pitanju održavanju mira I stabilnosti na Balkanu. Podsećajući da je Prvi svetski rat otpočeo u Srbiji, Vučić radi na sprečavanju drugog. Pored toga, na granici sa tzv. Kosovom, postoji stalna napetost zbog provokacija Kosova protiv srpske manjine na njenoj spornoj teritoriji".

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/ Džerusalim post

Autor navodi da se zamisli sledeći scenario: "Mladić je upucan i ranjen na Kosovu dok je nosio badnjak, uoči pravoslavnog Božića. On potom umire u bolnici, od posledica ranjavanja”.

“Srbija mora da odgovori i odlučuje da pošalje vojne snage na granicu. Kao odgovor, NATO šalje svoje trupe. Vojnik NATO-a poginuo je od slučajnog metka ispaljenog tokom trvenja između vojski. NATO mora da reaguje, a onda Rusija interveniše. Dok su oči sveta uprte u Ukrajinu i Kosovo, Kina napada Tajvan. Počinje treći svetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno?", upitao je autor.

Međutim, kako dalje u tekstu otkriva, "ovo uopšte nije izmišljen scenario. Pre samo nekoliko dana, na pravoslavno Badnje veče, policajac na Kosovu je bez ikakvog razloga upucao dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina", podseća se u tekstu Džerusalim posta.

Dodaje se i da u Srbiji raste pritisak javnosti da se zauzme oštar stav protiv beskrajnih kosovskih provokacija, koje su počele maltretiranjem sveštenstva, a sada dovode do direktnog nanošenja štete ljudskim životima.

"Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može da opravda kontinuirano maltretiranje srpske manjine?", pita se autor ovog teksta.

Svaka greška u vezi sa Kosovom može dovesti do sukoba

Srbija je na strateškoj lokaciji u istočnoj Evropi, kao most između istoka i zapada. UN nisu priznale deklaraciju o nezavisnosti Kosova, koju EU podržava.

"Rusija, vodeći igrač u istočnoj Evropi, podržava teritorijalni integritet Srbije i protivi se priznavanju Kosova kao nezavisne države. Svaka greška u vezi sa Kosovom može dovesti do sukoba između Zapada i Istoka, Rusije i NATO-a, Kine i SAD.

Kosovo, Kosovo i Metohija, KiM, barikade, Rudare, protest
foto: Kurir

Suprotno slici koja se prikazuje u mejnstrim medijima, Srbija, za razliku od Kosova, ulaže značajne napore da spreči treći svetski rat. U decembru je stotine Srba na Kosovu postavilo blokade na putevima koji vode ka Srbiji. Srpska vojska je bila u stanju pripravnosti.

Suprotno navodima da će Srbija započeti rat, Vučić je otišao na granicu da reši spor i postigne sporazum koji je sprečio eskalaciju. Oslanjao se i na pomoć američke administracije, koja je razumela težinu potencijalne krize. Vučić je pokazao šta je liderstvo", piše Džerusalim post.

Kako Aleksandar Vučić donosi stabilnost Balkanu?

Vučić, koji je svoju političku karijeru započeo u zemlji razorenoj građanskim ratom, učio je na greškama Balkana 90-ih i radi na uspostavljanju stabilnosti u regionu Balkana. Rizikujući političku nepopularnost, pregovarao je sa predstavnicima lažne države uz podršku tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Politički lider se meri njegovom sposobnošću da vodi ljude u pravom smeru, a ne njegovim naporima da im ugodi. Vučić je tako postupio, jer je smatrao da je to ispravno za budućnost i Srbije i regiona. Da bismo sprečili nastavak međunarodnog haosa, potrebni su nam uravnoteženi i iskusni lideri koji znaju kako da se kreću između različitih interesa i izbegavaju eskalaciju, zaključuje autor.

Kurir.rs/Jpost.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track