DIREKTOR BOLNICE U SMEDEREVU ZA KURIR: Troje dece s malim boginjama leži kod nas, EVO U KAKVOM SU STANJU!
Foto: Profimedia

morbile ponovo u srbiji

DIREKTOR BOLNICE U SMEDEREVU ZA KURIR: Troje dece s malim boginjama leži kod nas, EVO U KAKVOM SU STANJU!

Društvo -

Dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice Smederevo izjavio je za Kurir da je kod njih hospitalizovano troje dece koja imaju male boginje.

- Rođeni su 2021. ili početkom 2022. godine i niko od njih nije vakcinisan MMR vakcinom. Javljali su se na različitim mestima u Smederevu zbog ospi i temperature, tako da još ne znamo ima li povezanosti između ova tri slučaja. Dvoje dece nema nikakve komplikacije, ima lakšu kliničku sliku, temperatura im je i spala, te čekamo da prođe pet dana od pojave ospi jer tada prestaju da budu infektivni. Devojčica ima srednje tešku kliničku sliku, još ima povišenu temperaturu i suspektna je na upalu poluća, ali je dobro da reaguje na antibiotike. Niko od njih nije ugrožen i nijedno dete nema neke pridružene bolesti - kaže za Kurir dr Đorđević i dodaje da su deca hospitalizovana u prethodna dva dana i izolovana na dečjem odeljenju.

Dr Nenad Đorđević
Dr Nenad Đorđevićfoto: Privatna arhiva

Odsoba od 47 godina, koja je takođe iz Smedereva i kojA ima morbile, nije dolazila, kako kaže dr Đorđević, u bolnicu.

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanovic Batut" Verica Jovanović rekla je jutros da je referentna laboratorija u Torlaku potvrdila na utorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva prisustvo morbila.

- Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon par dana i pojave ospi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna kao četiri dana posle pojava osipa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu - rekla je Jovanović za RTS i dodala da je obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji u prošloj godini samo 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno jer je neophodno 95%.

Bolnica u Smederevu
Bolnica u Smederevu

Ona je podsetila da smo pre pet godina imali epidemiju u kojoj je obolelo 5.800 osoba, a preminulo 15, među kojima i četvoro dece mlađe od pet godina.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track