ZAVRŠENA SEDNICA O KiM: Skupština usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu, Vučić skoro 12 sati odgovarao na pitanja poslanika
Foto: Printscreen RTS

skupština srbije

ZAVRŠENA SEDNICA O KiM: Skupština usvojila Izveštaj o pregovaračkom procesu, Vučić skoro 12 sati odgovarao na pitanja poslanika

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras Izveštaj o pregovorima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetimo, predstavljajući Izveštaj, rekao je da je cilj otvoreni razgovor o izazovima sa kojima se država suočava, a ne prebacivanje odgovornosti.

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o tzv. francusko-nemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao je tačku 4 i to drugi stav u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

21.52 Narodna Skupština prihvatila Izveštaj

Narodni poslanici usvojili su Vladin "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023".

21.46 Vučić završio predstavljanje Izveštaja o pregovaračkom procesu

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se na kraju pretresa u Skupštini Srbije poslanicima i gledaocima na strpljenju u prethodna dva dana nakon čega je uz aplauz napustio salu.

- Nema predaje! Živela Srbija - rekao je Vučić na kraju rasprave koja je trajala oko 12 sati.

Sledi glasanje.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

21.31 Vučić o Kumanovskom sporazumu

Vučić je podsetio na činjenicu da je kao član SRS bio protiv Kumanovskog sporazuma dok je DS glasala za taj sporazum.

- Vi mene optužujete za ono što ste vi uradili - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se boji da će Albance zadovoljiti samo stolica u Ujedinjenim nacijama i dodao da Srbiji preostaje samo da razgovara i da se protivi članstvu Kosova u UN.

Naglasio je da neće Srbiju da vraća u 19. ili 20. vek i da neće da razmišlja o ratovima već da ih izbegne i zemlju vodi u budućnost.

20.42 - "Dinar nisam dao Klintonu"

Vučić je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski rekao da nikada nije ni dinar, a kamoli milion uplatio nekome od Klintonovih.

- Kako vas nije stid? Pokažite bilo kakav dokaz da sam uplatio jedan dinar. To je vaša politika. Čekali ste poslednji trenutak da to kažete. Šta je još to što ćete da izmislite i slažete. To je taj vaš patriotizam? Nije vas stid da tako obmanjujete javnost - upitao je Vučić.

Milici Đurđević Stamenkovski rekla je pre toga da je Vučić uplatio "dva miliona dolara" Fondaciji Klinton.

19.43 - Vučić o Lalićevom svedočenju

Vučić se dotakao suđenja pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića gde je Srđan Lalić, svedok okrivljeni, danas rekao da su pripadnici klana pustili lažnu priču da je Danilo Vučić odgovoran za ubistvo Lazara Vukićevića.

- Pitajte se kako mi je kao roditelju kad moram to da čitam. Čovek je rekao da su mom sinu, preko medija i drugih, pokušali da nameste da je Lazar Vukićević ubijen zbog svađe sa njim, a da ga nisu ubili Velja Nevolja i oni. To su gutali vaši nerežimski mediji praveći mi od dece i porodice kriminalce - rekao je Vučić.

19.16 - "Moja vrata su uvek otvorena za razgovor sa Albancima"

Vučić je odgovarajući na izjave narodnog poslanika Šaipa Kamberija rekao da su njegova vrata uvek otvorena za razgovor sa Albancima.

- Kamberi nikada neće pomenuti porodicu Šutaković koja je oteta 12. juna 1999. godine. Ne interesuje ih stradanje našeg naroda kao što i nas ne interesuje stradanje drugih - rekao je Vučić.

Dodao je da on samo hoće mir i da traži šansu u pregovaračkom procesu i naglasio da je Kamberiju šef Kurti.

- Od koga želi Kamberi da zaštiti svoj narod? Od genocidaša? Kamberi kada govori o nama u ambasadama mi smo genocidaši. Reviziju istorije pokušali ste da pravite i u Briselu. Ja vaš narod poznajem, ne znam vaš jezik, ali naučiću. Šaip Kamberi je napomenuo da je Srbija fašistička država. Kada vašem mentoru kaže neko šta se desilo u Račku dobije robiju. Vi u našoj zemlji možete da kažete šta god hoćete i niko vas neće kazniti. Srbija je demokratska zemlja i to će da istrpi. Samo ne sanjajte snove koji su opasni. To je moja molba za vas. Molim vas da je prihvatite - rekao je Vučić.

Kamberi je prethodno rekao da neće podržati izveštaj o KiM.

- Morate da ubedite pristalice i koalicione partnere i javnost da je u redu prihvatiti nemačko-francuski predlog. Ono što sam video juče i danas u ovoj Skupštini najbolje se može opisati rečima američkih astronauta "Houston we have a problem". Sva krivica za tenzije se svaljuje na kosovsku stranu, a kriza personifikuje kroz Aljbina Kurtija. Niti je Aljbin Kurti monstrum, niti terorista, već legitimno izabran predstavnik vlade Kosova - rekao je poslanik.

18.28 - Vučić: Ne mislim da je vreme za izbore

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je odgovarajući Milici Đurđević Stamenkovski da "bežimo od ozbiljnog razgovora" i da on smatra da nije vreme za nove izbore.

Vučić je naglasio da niko ne može da mu drži lekcije iz patriotizma i upitao predsednicu Zavetnika šta su danas i juče rekli oko KiM osim što su napravili incident u Skupštini.

Skupština Srbije
foto: Zorana Jevtić

- Nisam ja došao kod vas u klupu nego ste vi dolazili ovde. Velike ste zvezde postale u Prištini. Šta ste ispričali oko Kosova? Ništa - rekao je Vučić i dodao da će dati sve od sebe da zaštiti interese Srbije.

Milica Đurđević Stamenkovski prethodno upitala da li Narodna skupština namerava da usvoji crvene linije daljeg toka pregovora i usvoji strategiju koja će se pokazati kao rešenje kosovsko-metohijskog čvora.

- Da li se odbija članstvo Kosova u Europolu i Unesku i da li je sigurno da će i članice EU poput Španije priznati Kosovo - rekla je Đurđević Stamenkovski.

Vučić je naglasio da je lično sa tadašnjim japanskim premijerom Abe Šinzom i Mađarima sprečio da Priština bude primljena u Unesko.

- Imam obavezu kao neko ko pregovara da se ponašam odgovorno i da mi ne proširujete vi crvene linije - kazao je Vučić.

17.54 Drecun: Francusko-nemački plan nije uzmi ili ostavi

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun rekao je tokom skupštinske rasprave da francusko-nemački predlog nije konačni sporazum već platforma za dalji razgovor i naglasio da Srbija mora da učestvuje u razgovorima o tom planu.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

- Taj plan nije sporazum "uzmi ili ostavi" i kad se postigne osnovni sporazum slede dalji razgovori - rekao je Drecun i ocenio kao zlonamerne tvrdnje pojedinih poslanika da je Vučić nešto potpisao i prihvatio.

Sanja Jefić Branković iz SDPS ocenila je da bi Srbija u slučaju da prihvati francusko-nemački plan imala bolju evropsku perspektivu odnosno više investicija i sredstava iz pristupnih fondova.

17.33 "Izvukli bismo deblji kraj u sukobu"

Vučić je naglasio da nije oduševljen sporazumom o tablicama, ali da je sačuvan mir iako su Albanci ponovo krenuli to da krše. - Šta je tu krivica Aleksandra Vučića? A što se barikada tiče, nije bilo osnova da zadržimo ljude, hteli su borbu, ali ta borba bi nas dovela do sukoba u kome bismo u vom trenutku izvukli deblji kraj - rekao je Vučić.

Interes Srbije mora da bude da razgovaramo i da dolazimo do kompromisnih rešenja.

- Sve nas je manje. I njih je sve manje. U procentu se njihov broj više smanjuje - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da DS nije želela konsultacije sa njim o Kosovu i Metohiji.

- Nije me demantovao nijedan strani predstavnik koji je bio sa mnom na sastanku. Ja nisam rekao da je neko izgovorio reč sankcije - kazao je predsednik i ponovio tri pretnje predstavnika "velike petorke".

Predsednik je rekao da je u parlament došao zato što su to narodni poslanici tražili.

17.02 "Možemo da sprečimo ulazak Kosova u UN"

Srbija treba da održi balans, sačuva vitalne interese našeg naroda na KiM i ne dozvoli ulaz Kosova u UN, poručio je Vučić kao i da to smatra pobedom naše zemlje.

- Da ne dozvolimo ulaz Kosova u UN, verujem da to možemo, a svakako nećemo mi biti ti koji će to dozvoliti nekom drugom. Za one sledeće nisam siguran, a možda nas i Bog pogleda, pa neki bolji i odgovorniji dođu. Kako stvari stoje, plašim se da bi moglo da bude mnogo puta gore - rekao je Vučić.

Poslanik Zvonimir Stević iz SPS je prethodno u raspravi rekao da su poslanici opozicije svojim ponašanjem naneli ogromnu štetu državi Srbiji i srpskin nacionalnim interesima, a najviše Srbma na KiM.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

- Videlo se juče i danas kome je stalo do KiM, a kome nije, i kome je stalo do KiM kao do lanjskog snega - rekao je Stavić i dodao da je na sednici o KiM trebalo da postignemo nacionalno jedinstvo.

16.39 Pretnje međunarodne zajednice

Aleksandar Vučić je upitao predstavnike opozicije (DS) šta je svrha ove sednice?

- Mislio sam da želite da pitate, da čujete odgovore, ja došao, a vi mene pitate 'šta je svrha'? Predsednik Vučić je zatim pročitao 6 zahteva o promeni ZSO koji su neprihvatljivio za Srbiju.

- Ne može. Ovo što radi Kurti je sprdnja sa međunarodnom zajednicom - kaže Vučić, a potom izneo i čime su dvojica od petorice predstavnika međunarodne zajednice pretili Srbiji ukoliko ne prihvati nemačko-francuski predlog. - Rekli su da će, ukoliko odbijemo, zaustaviti proces evropskih integracija, da će zaustaviti dotok stranih investicija i da će preuzeti sveobuhvatne mere protiv Srbije - otkrio je Vučić.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

- Ostaje nam da vidimo kako i na koji način da se uzobiljimo. Ponoviću reči Noama Čomskog, da racionalno pristupamo rešavanju probema, jer ako to ne budemo uradili - nagrabusili smo. Nemojte da vam govorim na šta bi nam država ličila, mogli su ljudi da vide i juče i danas - rekao je Vučić. 16.02 Srpski mladić izboden nožem na KiM

Aleksandar Vučić saopštio je danas u Skupštini da je srpski mladić sa KiM izboden nožem.

- Boban Đuzić ima 20 godina ima, izbola su ga dvojica Albanaca - rekao je Vučić.

15.48 O pregovorima u Briselu

Predsednik je pročitao izjavu poslanika Samoopredeljenja Hakija Abazija koji kaže da je tzv. Kosovu stavljena omča Briselskim sporazumom i ZSO.

- Toliko o tome koliko smo "loše" pregovarali - kazao je Vučić i dodao da smatra da ne bismo dobili ništa kada bismo dobili sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

- Kažu, da nisam zvao SB UN. Ja sam prvi predsednik koji je tražio od vojske da uputi dopis NATO o povratku srpske vojske na KiM. Niko od vas nije to pre mene uradio. Ali, to vam nije dovoljno, kažete da nisam zakazao sednicu Saveta bezbednosti. I, šta da radimo na toj sednici? Da odem tamo, ispričam sve, i nakon sat i po priče, vratim se iz Njujorka. I šta bi time dobili? Ništa. I vi znate da je ništa. Objasnite mi, šta može da bude rezultat toga, da tako promovišemo Srbiju, a znate da je rezultat - ništa", rekao je Vučić.

- Mi na terenu imamo NATO koji je apsolutno suveren na Kosovu i Metohiji - kazao je Vučić

15.45 Opozicije nema u sali

Presednik skupštine, Vladimir Orlić, skrenuo je pažnju prisutnima u skupštinskoj sali, da je od osam opozacionih grupa samo nekoliko predstavnika prisutno u Skupštini i da time pokazuje da ih pitanje Kosova i Metohije ne zanima.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

Predsednik Skupštine Srbije sazvao je za subotu vanredno zasedanje sa čak 32 tačke dnevnog reda, među kojima je i set pravosudnih zakona koji se donose radi usklađivanja sa Ustavom Srbije. Najvažniji predlozi zakona su zakon o sudijama, o Visokom savetu sudstva, o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva, kao i Predlog zakona o uređenju sudova kojima bi trebalo da se izbor sudija i tužilaca izmesti iz skupštine Srbije.

14.40 Srbija 11 godina nema problem sa kursom

Vučić se tokom izlaganja osvrnuo i na ekonomske teme.

- Ja jedva čekam da naš javni dug bude kao onaj što ima Nemačka, to će biti za hiljadu godina. Ne računa se dug u apsolutnim nego u relativnoim brojevima. Srbija, ako nešto ima što dobro stoji, to su javne finansije. 11 godina mi nemamo problem sa kursom. Penzije će morati da rastu. Spremili smo vodič za penzionere. To će dobiti verovatno svaki penzioner u Srbiji, mnogo toga korisnog mogu da dobiju – naveo je Vučić i pokazo grafikone kojim je to potkrepio.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

Predsednik je pokazao grafikone i drugih važnih ekonomskih pokazatelja, poput stope nezaposlenosti, neto zarade, prosečne zarade, zaposlenosti mladih slično, koje najbolje pokazuju enomsku stabilnost Srbije.

- Amerika ima tačno 1.000 puta veće dugovanje od Srbije. Ako nešto Srbija ima, ima stabilne finansije. Nije bitno da li ću ja da izdržim, nego da li će država Srbija da izdrži. Rukovodiću se interesima naše zemlje.

Vučić je odgovorio Stefanoviću da je predsednički kanidat na izborima 3. aprila 2022. godine koga je SSP podržala do izbora "govorio da neće uvoditi sankcije Rusiji", da bi već 4. aprila iz SSP "izašli i rekli da treba uvesti sankcije".

- Meni niko ne može da kaže da radim ni za Ruse, ni za Amerikance, a to nije niko govorio od ozbiljnih ljudi, jer sam opsednut samo našim interesima i Srbijom. Tačno, ova tema je teška za nas, koju teško nosimo na svojim leđima. Mislim da će stvari biti sve teže. Nismo mogli da podržimo upad u Ukrajinu, logično, jer čuvamo međunarodno pravne principe. Mislim u političkom smislu da je velika greška napravljena što je zapad krenuo sa tenkovima, jer je to ujedinilo Ruse, i oni su sada spremni da se bore, jer je cela nacija ujedinjena pričom o tenkovima. Kakve će posledice biti, plašim se da će rat biti mnogo dugotrajniji i naša pozicija će biti mnogo teža - podvukao je on.

Borko Stefanović iz poslaničke grupe Ujedinjeni - SSP, PSG, Preokret, Sloga istakao je da teške uvrede iznesne u skupštinsoj raspravi neće pomoći hiljadama Srba koji se iseljavaju sa KiM.

Iznoseći svoje podatke o padu privrednog rasta u prošloj godini, Stefanović je istakao da će Srbija nastaviti da plaća visoku cenu neuvođenja sankcija Moskvi.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

- Srbiju neuvođenje sankcija Rusiji već košta mnogo - rekao je Stefanović.

On je ponovo predložio da parlament obrazuje komisiju za pregovorački okvir sa Prištinom.

14.22 Heroj sa Košara u Skupštini

Ivan Antić, heroj sa Košara koji je u Skupštini Srbije, zamolio je predsednika Vučića da sačuva mir i da na rat pozivaju oni koji nikada nisu bili u ratu.

– Ja sam Ivan Antić, 1999. sam ratovao na Košarama i kada se vojska povukla sa KiM, ja sam ostao u Kosovskoj Mitrovici i borio sam se na mostu za razliku od ovih danas koji brane Kosovo i koji se busaju u patriotske pileće grudi, ja sam se zaista borio za KiM da ostane u sastavu naše države, ali nikog od ovih nisam tada video pored sebe iako su bili u godinama kada su mogli da budu u sastavu Vojske Jugoslavije –rekao je on.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

14.13 - Poslanici Narodne stranke ne učestvuju u raspravi

Poslanica Narodne stranke stranke Sanda Rašković-Ivić kaže da poslanici ove stranke ne učestvuju u raspravi, jer smatraju da se juče govorilo o svemu, osim o non-pejperu i o tome kako dalje rešavati kosovski čvor.

13.52 "Nije mi lako da slušam uvrede o sebi"

Predsednik Vučić odgovorio je Milivojeviću na provokacije na njegov račun.

- Trudio sam se da slušam svakog govornika ova dva dana, ali se svelo sve u utrkivanje uvreda protiv mene. Čuli ste od nekoliko poslanika da pitaju "a zašto si Vučiću doša?". Pa zato što ste me vi zvali. Jel mislite da za mene ima nešto ovde lepo i da sam čuo nešto lepo o meni. Nije lepo čuti o sebi da si ludak, lopov, majmun... Srbiju volim najviše na svetu, mogu to da uporedim jedino sa ljubavlju prema svojoj deci i ni sa čim drugim. Da li je nekada u istoriji bilo bolje? Ne, nije. Kada pre? Plata je bila 329 evra, danas je 740, pre samo 10 godina. Govorite uzeo sam kartu u Karlobagu za voz, nisam bio tamo nikada, a nisam mogao da uzmem kartu nigde u Srbiji, jer nam niste ostavili nijednu prugu i nijedan voz pristojan. Čim počnete da odgovarate, oni napuštaju salu - rekao je predsednik i dodao:

Pokazazao je i fotografiju sa društvenih mreža na kojoj su navodno Kurti i on.

sednica Skupštine Srbije, Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/RTS2

- Ovo smo Kurti i ja, je li tako? Tako izgleda, Kurti i ja. Mi se nikada nismo slikali ovako, niti smo se rukovali u životu. Ovo je slika Kurtija i Dendijasa, samo je umesto Dendijasa ovaj čovek (Milivojević) stavio moju sliku i obmanjivao javnost da kaže – pogledajte kako se Vučić grli sa Kurtijem – rekao je Vučić i dodao:

- Zamislite da ovi bahati još jedanput dođu na vlast, koliko bi ćerki ostalo bez kose, kao što je ostala ćerka Milovana Bojića posle 5. oktobra 2000, zapitao je Vučić.

13.26 Ivković: Stidim se uvreda koje su ovde upućene

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević pitao je predsednika zbog čega je došao u Skupštinu, navodeći da je Vučiću fotelja bitnija od otadžbine, građana, Ustava i interasa zemlje. Na njegove pokliče "Dole tiranin" reagovao je narodni poslanik Lepomir Ivković (SNS).

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

- Te reči su upotrebili zaverenici pre masakra Kralja Aleksandra i kraljice Drage. Te reči pozivaju na direktan masakr predsednika naše države i njihove porodice. Prethodni poslanik je poznat po Tviterima gde poziva da predsednik i njegov brat i sin budu postavljeni po šahtama. Ako su oni po šahtama, on bi verovatno bio na jahtama. Stidim se uvreda koje su ovde upućene našem narodu na Kosovu i Metohiji - rekao je Ivković.

12.55 Raguš: Jedva čekam da vidim koja su to vaša rešenja

Poslanica Marina Raguš (SNS) u svom izlaganju istakla je da je srpski narod na KiM podneo veliki teret i da je najstrašnije napadnut na najveće verske praznike.

- Aleksandar Vučić je kriv zato što je se na svakom mestu i u svakom momentu borio za prava ne samo naroda na KiM, već svih građana Srbije.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

Moram da vas razočaram, ne postoji tačka pucanja, na bilo koji pritisak. Ali ono što je mene iznenadilo od vas je da ne shvatate važnost ovog pitanja. Vučiću je ovo poslednji mandat, mislite da je SNS-u teško da bude opozicija? Pa jedva čekam! Jedva čekam da vidim koja su to vaša rešenja. Ali morate da znate da je ovo stranka koja ima najveće utemeljenje u narodu - rekla je ona.

"Srem vas bilo jer su zbog onog juče likovali svi. Vama su važni samo politički problemi. A vi građani sa Kosova i Metohije gledajte i pričajte budućim pokolenjima ko je kakav bio u Sklupštini", napomenula je Raguš osvrćući se na jučerašnji skandal u Skupštini.

12.38 "Mene trese "zlatna groznica", a vas neka druga"

Nakon obraćanja zamenika šefa poslaničke grupe Možemo-Zajedno Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je predsedniku rekao da ga "trese zlatna groznica", a potom zapretio da će srušiti hidroelektranu, odgovorio je Vučić:

- Možda mene trese zlatna groznica, ali vas trese neka druga groznica. Ja sam potvrdio da ću da pođem sa vama na više tih mesta, a onda ste me javno pozvali organizujući skupine svojih ljudi, a ne da me stvarno pozovete, kada to nisam mogao, a ja sam mislio da me zovete zbog dobre volje da nešto uradimo za ljude, da nešto pomognemo. Ja nemam taj problem - otići ću i u Rakitu i u svako drugo mesto, kao što sam otišao u Nedeljeice. U Nedeljice koje su oni čuvali od mene, štitili od mene, branili od zločinca Vučića i objašnjavali narodu kako želim da ih uništim. U tom divnom selu gde su oni imali više kontrolora nego mi, rezultat je Aleksandar Vučić 109, a oni 11. Tako su glasale Nedeljice. Toliko o poverenju ljudi i o tome šta ljudi stvarno misle - rekao je Vučić.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

Predsednik je doda da se ne plaši njegovog vikanja.

- Da, ja mislim da ste uništili Srbiju, mi sa vama zajedno slušajući vaše besmislice oko litijuma, da smo svi naseli na ozbiljno obavljene obaveštajne poslove stranih obaveštajnih agencija i time ugrozili našu zemlju, u najboljem slučaju nadam se da smo na dve-tri godine, a bojim se zauvek, odložili nešto što bi bio ogroman prihod naše zemlje i podiglo u nebesa Loznicu, Krupanj, Mali Zvornik, Ljuboviju, ali i Veliki Zvornik u Republici Srpskoj i celu Srbiju. Uništili smo to zahvaljujući pohlepi pojedinaca koje su finansirali spolja, koji su uzimali novac i uložili veliku energiju da bi govorili o zlikovcu Vučiću, u jednoj autokratskoj zemlji u kojoj ništa ne mogu da mu kažu, jutros u juče čuli ste više uvreda i laži nego što je ijednan predsednik i premijer u Evropi čuo o sebi za vreme svog mandata. Rekli ste da sam ja dao Rusima naš gas i naftu. Dao sam im gas i naftu 2007. Interesantan slučaj. Kažete da sam dao našu vodu Kola-Koli, taj ugovor je potpisan 2006. godine.

Vučić je dodao da ima dokaze da je upravo Jovanović hteo da gradi male hidroelektrane, po zahtevu Lilić Dragiše.

- Sve vreme ste vi slali mejlove, niste dobili biznis, pa vam smeta kad neko drugi dobije. Dok ima pare u džep, može, kad nema, onda su drugi krivi. Kad mi prebacujete nešto za litijum, ja sam za za razliku od svih u sali, tamo bi se doselilo 30.000 ljudi, možda i 50.000 doselilo u Podrinje, imali bismo tri puta veći budžet nego danas. Nema nijedne zemlje koja se toga odrekla, glup je Olaf Šolc, ali je pametan Ćuta?

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

- Mnoge zemlje podignute su zbog rada rudnika, a vi biste da gasite rudnike. Već smo dobili zlatnu medalju za glupost od celog sveta. Mene nije plaćao ni Rio Tinto, ni niko, mene inetresuje samo Srbija, rekao je Vučić.

Predsednik je potom pokazao fotografiju Aleksandra Jovanovića Ćute na kojoj on stoji na stolici u Skupštini.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

Poslanik "Moramo zajedno" Aleksandar Jovanović prethodno je rekao da će se Srbiji "Kosovo desiti u Gornjim Nedeljicama zato što su na Kosovu ljudi bežali od rata, a ovde će ljudi da beže od Rio Tinta".

12.24 Reč je dobila Snežana Paunović iz SPS-a.

Skupština Srbije
foto: Printscreen/RTS

11.58 Srbija ne želi u NATO

– Srbija nije u Evroatlantskim integracijama, nalazi se na evropskom putu od 2000. godine. Juče sam vam potvrdio da Srbija ne želi u NATO, želi da čuva ljubomorno svoju vojnu neutralnost. Prošle godine smo imali četiri milijarde stranih direktnih investicija.

Od toga smo imali veliki skok azijskih investicija, kinenskih i japanskih, ali i dalje najviše evropskih, ruske su bile oko 2,5 odsto. Državu kad vodite, morate da izračunate svi i vidite kako stvari stoje. Sa Nemačkom imamo trgovinsku razmenu 8,3 milijarde. To je lek za srpsku privredu, odatle isplaćujemo veće plate i penzije. Nemamo problem da sarađujemo. Mi smo otvoreni za to.

11.39 Vučić: O potpisivanju smo juče sve razrešili

Predsednik Vučić odgovorio je poslaniku Ivanu Kostiću iz pokreta "Dveri" koji je upitao "da li vi verujete da postoji mogućnost da Srbija donese neku novu platformu da rešimo kosovsko pitanje".

- Dobro je da govorimo o suštini. Sramno je bilo ono juče. Kažete Bog neće dozvoliti potpisivenje. Nisam preveliki vernik, ali nisam sa njim na ti, kao vi. O potpisivanju smo juče sve razrešili. Pobeđujte, iznosite argumente, a nasilje nije nešto što ljudi vole, ali obradovali ste Kurtija i Hrvate i njihove medije.

Kažete geopolitička situacija je bolja za nas. Plašim se da je mnogo gore, poručio je Vučić.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

- Znam ja kako to izgleda kod nas Srba - nek je mečka zaigrala pred njihovim vratima, sad će Rusi da uzvrate, ovako, onako. A onda vidite da u stvari debelu cenu svega, plaćamo mi. jedino je lošije za nas. Bio sam jedan od retkih koji sreo sa Lavrovom u UN u septembru i zbog toga oštro kritikovan na Zapadu, Šta je to što mi tačno zamerate? Šta je problem, šta mi zamerate tu? Vi jeste, ja nisam zaboravio da se taj susret desio. Jel mislite da treba da Srbiju izlažemo pritisku da to treba da radimo svaki dan, sa svim mogućim? A što tako "pomažete" zemlji? Šta je to što smo uradili protiv ruskih interesa? Što sedimo i trpimo. Ne mešamo im se u sukobe nikome. Znaju da je protiv naših zakona da imate dobrovoljce, a svaki dan na Telegramu gledam priče o srpskim dobrovoljcima - a što rušite zakone Srbije? Jesam li im nekada zamerio što vas pomažu, a ja nikada u životu nisam pozvano Navaljnog ili nekog drugog. Razlika između mene i vas je što ja poštujem Rusiju, a ne služim Rusiji, služim samo Srbiji i to je bila moja politika i biće - poručio je Vučić.

Predsednik je govorio i o ratu u Ukrajini.

- Veoma je teška situacija. Ja mislim da je najveća greška Zapada što su najavili slanje tenkova, to su strašni tenkovi. Oni su ujedinili Ruse tim potezom. Najveća politička greška koju je Zapad napravio jesu tenkovi - rekao je Vučić.

11.35 Miletić: Moramo postojati na KiM

Poslanik Milija Miletić istakao je da se zalaže za mir i stabilnost i da je jedna od najbitnijih stvari moramo postojati dole, na Kosovu i Metohiji. Našim ljudima na KiM se pomaže u svakom pogledu, to je velika stvar za ljude. Ja još jednom kažem, Kosovo je srce Srbije", rekao je .

11.15 Vučić: Niko nikada mi ničim nije pretio, niti ima čime

Nekoliko stvari koje bih želeo da razjasnim. Postoji kod nas jedna floskula da svki put kasnije dođe lošiji predlog. Ne, nije to pravilo. Ljudi moraju da razumeju, i sad se obraćam ljudima zbog besmislica koje sam kasnije čuo. Ljudi moraju da znaju da nije pitanje uvek samo ono što na papiru stoji već je pitanje i političkog momentuma i život oko nas, rekao je Vučić na početku izlaganja.

Aleksandar Vučić, sednica Skupštine Srbije
foto: Printscreen/RTS2

Kažete, vidi Vučiću pregovaraš već deset godina - pa da, da ne pregovaram priznali bismo Kosovo. Nisam za zamrznuti konflikt, ne mislim da je to rešenje. Rekli ste da sam došao da vam držim predavanja o non-pejperu. Demantivao sam juče 24 direktne laži, 24 činjenične laži. Nisam držao nikakvo predavanje, nego sam samo u jednoj rečenici rekao definiciju, kazao je predsednik.

Da biste nekoga ucenili, prvo morate da imate nešto čime da ga ucenite, rekao je Vučić.

- Niti imam račune, niti bilo kakvo bogatstvo u inostranstvu, niti bilo gde u zemlji da bi bilo ko imao bilo šta da mi oduzima, da bilo šta imam da izgubi. Drugo, mene ne interesuje, znam ja političare koji su pod sankcijama i Amerike i Velike Britanije sa kojima se redovno sastajem - pa šta? Vi stvarno mislite da mene interesuje da li će neko da protiv mene uvodi sankcije. Pa ja sam bio ponosan na sankcije koje su protiv mene uvedene 99. godine - bio sam kriv pošto sam branio zemlju, a napadao agresora. Objavite molim vas to još jednom, da sam bio pod njihovim sankcima 99. godine, srećan što sam bio protiv onih koji su izvršili agresiju na moju zemlju. U kom svetu vi živite? Vi stvarno mislite da se neko zabrinuo zbog toga? Što, da mi zabrane da negde otputujem? Ništa vas ja ne razumem, ne razumem taj odnos. Zbog građana Srbije - niko mi nikada ničim nije pretio, niti ima čime, samo da znate o kakvim lažima je reč. To je ona ista mantra - oni poveruju u sopstvene laži. Svakoga dana nabace na kamaru bezbroj laži i onda uzmi koju hoćeš laž - izmisli i onda pričaj gluposti pred svima.

Kazao je da njegovi kritičari govore mnogo o narodu sa KiM, ali da nikada za njega ništa nisu uradili.

- Ja razumem da vi patite zbog toga što nikada niste mogli i nikada nećete moći da me pobedite. Ali da vi u francusko-nemačkom planu vidite nešto kako biste meni mogli da nudite, za to nekome drugome treba da se obratite, nisam nadležan za to. Pogledajte kakv ste rezultat za Srbij ujuče napravili svojim nastupom - dodao je predsednik i istakao da nikada nije pregovarao o opstanku na vlasti niti će.

- Toliko sam vas puta pobeđivao da mi je dojadilo. Nikada neću pregovarati o opstanku na vlasti, mene zanima samo opstanak Srbije - rekao je Vučić i napomenuo da mu niko nikada ničim nije pretio, niti ima čime.

Predsednik je upitao kada je opozicija prenela neki lek na Kosovo i Metohiju.

- Ja sam lično. Ali šta vas briga za činjenice. Govorite sve ono što pojedine strane službe namenski rade razarajući Srbiju i razarajući srpsko nacionalno tkivo na severu KiM i na celom Kosovu i Metohiji, preko medija i preko političara koje na najbrutalniji način. Niste rekli ni reč o Kosovu, ni o Kurtiju, ni o pravdi ili nepravdi. Ja razumem da vi patite što nikada niste mogli i nećete moći da me pobedite, ali da vi u svemu vidite nešto kako biste mogli da naudite meni lično - za to morate nekom drugom da se obratite. Molim vas da razmislite šta je tema, o čemu danas razgovaramo - rekao je Vučić i poručio "razmislite kakve su vaše poruke građanima".

11.05 Gojković: Danas mogu biti zadovoljni samo oni koji mrze Srbiju

Sednica je nastavljena izlaganjem samostalnog poslanika Žike Gojkovića koji je podržao politiku Aleksandra Vučića i pozvao poslanike da iskažu jedinstvo.

Gojković je kritikovao poslanike zbog jučerašnjih incidenata i ocenio da "danas mogu biti zadovoljni samo oni koji mrze Srbiju". Robert Kozma iz Zeleno levog kluba rekao je da se Aleksandar Vučić bori za lične interese, a da građani na severu Kosova žive u "strahovladi".

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

11.00 Predsednik Vladimir Orlić otvorio sednicu

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić otvorio je sednicu, nakon ćega je nastavljena rasprava od juče. Sednici prisustvuje predednik Aleksandar Vučić i 165 poslanika.

Skupština Srbije
foto: Printscreen RTS

Sednici prisustvuje i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković.

Jučerašnju raspravu pratili su oštri vrbalni sukobi i uzajamne optužbe, a sednica je u jednom trenutku bila na ivici fizičkog obračuna među poslanicima vladajuće stranke i dela opozicije.

Inače, jučerašnja rasprava počela je u 10 časova, a završena je u 21 sat.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track