SNAJPERISTA SA 100 METARA USMRTIO BIVŠEG MINISTRA ODBRANE! Misterija ubistva Pavla Bulatovića traje 23 godine, pominje se i MILO
Foto: Kurir Televizija, Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

ubica i dalje nepoznat

SNAJPERISTA SA 100 METARA USMRTIO BIVŠEG MINISTRA ODBRANE! Misterija ubistva Pavla Bulatovića traje 23 godine, pominje se i MILO

Politika -

Na današnji dan pre 23 godine, kroz staklo u restoranu fudbalskog kluba Rad prošao je metak koji je stavio tačku na život nekadašnjeg ministra odbrane SRJ i koji je ujedno naneo veliki udarac državi, počinioci do dana današnjeg nisu otkriveni.

7. februara 2000. ubijen je Pavle Bultović, prvi čovek vojske Savezne Repubilke Jugoslavije, a egzekutor nakon 23 godine do današnjeg dana nije otkriven.

O mogućoj pozadini ubistva Pavla Bulatovića u emisiji Crna Hronika na Kurir televiziji govorili su Ratko Krsmanović, nekadašnji sekretar JUL-a, Toma Fila, advokat i Nikola Šainović, nekadašnji premijer Srbije i potpredsednik vlade.

Crna Hronika
foto: Kurir televizija

- Ne mogu da se ne zapitam, kome je mogao da zasmeta jedan takav čovek, jedna takva ljudina, kao što je bio Pavle Bulatović - rekao je Krsmanović.

Fila je konstatovao da je u atentatu na Bulatovića korišćeno vrhunsko oružje:

- Kada je izvršen atentat tog dana, upotrebljen je neverovatan snajper koji ga je pogodio sa 100 i nešto metara.

Šainović smatra da je atentator bio takav profesionalac koga je mogla unajmiti samo moćna, uticajna i dobro organizovana struktura.

Crna Hronika
foto: Kurir televizija

- To je bila neka strana ili neki subjekt koji je bio u stanju da angažuje takvog profesionalca da tako obradi bezbednost Pavla Bulatovića i pronađe njegovu slabu tačku, a to je da je on često komotno sedeo u jednom restoranu koji je imao stakleni zid - kaže Šainović.

Prema saznanjima File iza atentata na bivšeg ministra odbrane SR Jugoslavije stajala je Crna Gora, a kako navodi Krsmanović, vođa liberalnih demokrata u Velikoj Britaniji, Pedi Ešdaun je tada izjavio da je ubistvo Bulatovića izvršeno sa ciljem da se podignu tenzije između Srbije i Crne Gore.

- Kada to kaže takav čovek, sigurno je reč o projektu - uveren je Krsmanović.

Šainović je ocenio da je ovim činom načinjena ozbiljna šteta tadašnjoj državi, jer je to ugrozilo jedinstvo dvaju republika:

- Njegovo ubistvo je nesporno bilo udarac jedinstvu Srbije i Crne Gore, jer kad državi nanesete takav udarac ona postaje slabija.

Crna Hronika
foto: Kurir televizija

Fila ističe da je Bulatović bio kritički nastrojen prema predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću što je, takođe, moglo biti okidač:

- Ako bi neki neki Bulatović krenuo na Đukanovića, onda kreću svi. To je jako ugledna porodica u Crnoj Gori.

Krsmanović je objasnio zbog čega Bulatović, za razliku od ostalih tadašnjh dražvnih funkcionera nije želeo da ima obezbeđenje:

- Smatrao je velikom sramotom da se čuva od svog naroda u svojoj zemlji.

Njegovi prijatelji kažu da Pavle Bulatović sedi pored prozora u restoranu fudbalskog kluba Rad i dok čeka pravdu za svoju smrt i izgovara rečenicu:

- Ako bi mene ubili ni manje štete ni veće bruke za državu.

04:05

BULATOVIĆU MALO FALILO DA SRUŠI MILA, a onda su ga SMAKLI samo iz JEDNOG RAZLOGA? Za dlaku izbegnut još jedan BRATOUBILČAČKI RAT

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track