"MOLDAVIJA OPTUŽBAMA ŽELI DA UĐE U EU I NATO" Sagovornici Kurir TV o planovima predsednice Maje Sandu: To im je sugerisano!
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

kurir tv

"MOLDAVIJA OPTUŽBAMA ŽELI DA UĐE U EU I NATO" Sagovornici Kurir TV o planovima predsednice Maje Sandu: To im je sugerisano!

Politika -

Predsednica Moldavije Maja Sandu optužila je Rusiju da planira nasilno rušenje vlasti u Moldaviji, uz pomoć unutrašnjih snaga, ali i stranaca iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Belorusije.

Kako je izjavila, prema informacijama koje je dobila, Kremlj navodno namerava da organizuje državni udar u Kišinjevu uz podršku stranih državljana, među kojima su i Srbi.

Nakon te izjave, navijači Partizana koji su hteli da dođu na fudbalsku utakmicu sa Šerifom, spečeni su na granici da uđu u zemlju.

Maja Sandu, Moldavija, premijerka, 3 11 2019
foto: EPA/DUMITRU DORU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najoštrije je demantovao izjavu predsednice Moldavije koja je optužila Moskvu da planira da upotrebi strane sabotere, između ostalih građane Srbije i Crne Gore, kako bi srušila rukovodstvo Moldavije

Na koji način su ove informacije mogle da dođu do predsednice Moldavije i šta znače ove teške optužbe, odgovorili su gosti jutarnjeg programa dr Radomir Milašinović, jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti i prof. dr Branko Nadoveza, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju i redovni profesor fakulteta bezbednosti.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Milašinović je rekao da su ove optužbe od strane Moldavije i te kako konstruisane, ali bez bilo kakvog smisla.

- To je jedna neozbiljnost koja se ne očekuje od vrha bilo koje države, pa makar ona bila i Moldavija. To je jedna improvizacija koja je sugerisana sa strane, a najverovatnije iz obaveštajnih centara ili nekih centara koji šire dezinformacije. Optužbe da četiri države pomažu za državni udar u jednoj zemlji, liči na šarlatanstvo, neozbiljnost... Nije važno šta je rečeno, već ko je rekao - započeo je Milašinović.

Nadoveza je potom rekao da su optužbe plan kako bi se Moldavija domogla EU i NATO pakta.

00:42

Branko Nadoveza o optužbama Moldavije

- To je vrlo smišljeno i urađeno da bi se ubrzale evroatlanske integracije Moldavije u EU, a potom i u NATO pakt. S obzirom na to da Moldavija nije bila ni u jednom planu za EU i NATO, oni su stvorili opasnost, kako bi što pre otvorili pregovore o postupku da uđu u EU. Moldavija je jedna specifična zemlja, sa specijalnom geopolitičkom položaju, čak i izgubljena u nekim prostorima i za Istok i za Zapad. Po svim parametrima najsiromašnija zemlja Evrope, ali je veoma pogodna za neke eksperimente. Većina Rumuna u Moldaviji želi ujednijnjenje te države sa Rumunijom, a problem je jer od 3 miliona stanovnika, milion rusa, a oni takvo ujedinjenje ne žele - smatra Nadoveza.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track