Najnovije vesti

ZAVRŠENI SASTANCI U BRISELU: Vučić se obratio posle razgovora sa zvaničnicima EU: Kurti nije bio spreman da to prihvati
Foto: AP Virginia Mayo

Važan dan za Srbiju

ZAVRŠENI SASTANCI U BRISELU: Vučić se obratio posle razgovora sa zvaničnicima EU: Kurti nije bio spreman da to prihvati

Politika
23:00h

U Briselu je oko 20 časova završen sastanak predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijom.

Predsednik Srbije je doputovao u sedište EU na poziv evropskog komesara za spoljnu politiku Žozepa Borelja, a nakon pojedinačnih sastanaka trebalo bi da se održi i zajednički Vučića sa Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem. Nakon toga predviđena je Boreljova konferencija za novinare.

00:52

Sastanak u Briselu

Na dnevnom redu je jedna tema – nastavak puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na kojem će se prvi put razgovarati o novom, sada već zvaničnom francusko-nemačkom predlogu.

Beograd je već nekoliko puta postavio svoje crvene linije - priznanje Kosova i ulazak Kosova u UN, dok je za Prištinu kamen spoticanja - formiranje Zajednice srpskih opština.

Prištinski mediji: Nema dogovora sa Srbijom!

Mediji na albanskom večeras su izvestili da je sastanak u Briselu završen "bez dogovora". Prištinski portali su redovno izveštavali o trilateralnom sastanku, a po završetku oglasio se portal Kos data.

"Nema dogovora Kosova i Srbije. Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića završen je bez dogovora. Sledeći sastanak 18. marta", navodi se u objavi.

Vučić posle sastanka: Kurti nije spreman da prihvati

Vučić se posle sastanka obratio novinarima u Briselu oko 20 časova i poručio da Kurti nije spreman da prihvati ZSO, ali da je za Srbiji ZSO apsolutni prioritet.

"U dokumentu EU je istaknuta neophodnost poštovanja prethodnih dogovora. Gospodin Kurti nije bio spreman da prihvati ZSO, ne znam da li će biti u budućnosti. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno".

Kompletno obraćanje predsednika čitajte OVDE.

Predsednik Vučić se ponovo oglasio iz Brisela

- Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje, poručio je Vučić na svom Instagram nalogu.

Trilateralni sastanak u toku, očekuje se obraćanje predsednika Vučića

Počeo trilateralni sastanak u Briselu

Oko 18 časova počeo je sastanak evropskih predstavnika sa predsednikom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Aleksandar Vučić, sastanak u Briselu, Aljbin Kurti
foto: EPA Stephanie Lecocq

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je na početku sastanka da se nada njihovom konstruktivnom pristupu.

- Na dnevnom redu je Predlog EU o normalizaciji odnosa. Nadam se konstruktivnom pristupu dve strane, naveo je Borelj na Tviter nalogu.

Simić: Srbi na Kosovu veruju Vučiću

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da Srbi na Kosovu pažljivo prate današnje razgovore u Briselu i da imaju puno poverenje u predsednika Vučića, jer znaju da se bori i istrajava u borbi za njihov opstanak i ostanak.

Igor Simić
foto: Preentscreen YT

- Srbi imaju puno poverenje u predsednika Vučića, jer znaju da se on bori i istrajava u borbi za ostanak i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Bez obzira ko se nalazi preko puta njega, Vučić nosi težak teret borbe za srpske interese, i Srbi na KiM imaju puno poverenje da će se izboriti za najbolje moguće u ovim teškim okolnostima, naveo je Simić.

Predsednik Vučić se oglasio iz Brisela

Na zvaničnom Instagram profilu predsednik Vučić je napisao:

- Hvala svima koji imaju poverenje u svoje državno rukovodstvo, i koji veruju da ćemo uraditi ono što je najbolje za našu zemlju.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković hitno se oglasio iz Brisela

- Trenutno je pauza nakon bilateralnog sastanka Vučića sa Lajčakom i Boreljom. Ono što je bitno za građane da znaju jeste da Kurti na sve načine beži i pokušava da svim trikovima izbegne formiranje ZSO. Sa druge strane imamo predsednika Vučića koji se za isto formiranje ZSO bori do kraja - rekao je Petković.

Završen sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

U Briselu je danas oko 17.00 časova završen sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

1 / 5 Foto: EPA Stephanie Lecocq

Vučić i Kurti sa Lajčakom i Boreljom

Počeo je zajednički sastanak Vučića sa Kurtijem, i predstavnicima EU Lajčakom i Boreljom.

Stano: Ovo nije jedini i poslednji sastanak

Portparol za spoljnu politiku Evropske komisije Peter Stano je izjavio da sastanak u okviru dijaloga na visokom nivou između Beograda i Prištine nije jedini i poslednji sastanak.

Peter Stano
foto: Beta Xavier Lejeune

„Ovo nije jedini i poslednji sastanak. Ovo je sastanak na visokom nivou koji dolazi posle više sličnih sastanaka. Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak da bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa", izjavio je Stano.

Vučić u Briselu prvo s Eskobarom

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar prvo se u Briselu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Susret se održava uoči razgovora lidera u sedištu Evropske unije, a na kojem prisustvuju i Žozep Borelj i Miroslav Lajčak.

Gabrijel Eskobar, Aleksandar Vučić, Vučić Eskobar
foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

I prištinska delegacija stigla je u sedište EEAS gde se održavaju sastanci. Oni su se najpre sastali sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom. Na sajtu EU je najavljeno da će se Borel sastati sa Kurtijem u 15.00, a sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u 16.15.

Vučić: Srbija će ići napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sastanka da će u Briselu u okviru dijaloga Beograd-Priština uraditi "ono što je najbolje" za Srbiju.

Aleksandar Vučić, kolekcija
foto: Nemanja Nikolić

"Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u devedesete. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to", rekao je Vučić u obraćanju na Instagramu.

Zahvalio je ljudima koji podržavaju rukovodstvo Srbije, a onima koji ih nazivaju izjdajnicima poručio je da se "ne sekiraju".

Dačić: Malo ko je svestan težine sastanaka

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas podršku predsedniku Aleksandru Vučiću i poručio da je neophodno da postoji puno državno i političko jedinstvo u Srbiji.

Ivica Dačić
foto: Nemanja Nikolić

“Mislim da je malo ko u Srbiji svestan težine sastanaka koje će danas u Briselu imati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Zato želim da mu uputim podršku u ovim teškim trenucima, znajući jačinu njegove ličnosti, koji zna da izdrži sve pritiske, istovremeno vodeći mudru i odgovornu politiku”, rekao je Dačić.

Vesić: Beograd ima podršku međunarodnih partnera za ZSO

Zajednica srpskih opština je garant opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, smatra ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je rekao da "danas Srbija pokazuje da je složna i posvećena miru i dijalogu i da na odgovoran način razume svoju ulogu u međunarodnoj zajednici sa kojom želi da gradi obostrano korisne političke i ekonomske odnose u budućnosti".

"Danas je ponovo taj trenutak. Danas cela Srbija treba da diše i misli kao jedan jer je naša sloga i jedinstvo kost u grlu onima koji ne misle dobro našem narodu. Oni žele da Srbi budu slabi i razjedinjeni jer samo tako mogu da ostvare svoje političke ciljeve. Kada su Srbi složni, tada su nepobedivi. U Briselu danas Srbija pokazuje da je složna i posvećena miru i dijalogu i da na odgovoran način razume svoju ulogu u međunarodnoj zajednici sa kojom želi da gradi obostrano korisne političke i ekonomske odnose u budućnosti. Istovremeno Srbija pokazuje da je mudrom i čvrstom politikom kakvu vodi predsednik Aleksandar Vučić u diplomatskoj areni moguće dosegnuti najviše državne i nacionalne ciljeve koji su se pre deset godina činili nedostižnim", napisao je Vesić.

Kurti: Sporazum do kraja godine

Aljbin Kurti oceno je uoči nove runde pregovora da bi sporazum Srbije i Kosova mogao da bude postignut do kraja godina, a da uzajamno priznanje treba da bude centralni deo normalizacije odnosa.

Aljbin Kurti
foto: AP Michael Sohn

Kosovo i Srbija imaju za cilj da zaključe značajan sporazum o normalizaciji odnosa „ove godine“, rekao je on, ali je naglasio da to neće biti glatko, uprkos povećanom angažovanju Zapada.

"Potrebna nam je normalizacija odnosa, a to se može postići uz obostrano priznavanje kao centralni deo", rekao je Kurti.

Hil: Za SAD veoma važno da se ZSO što pre ostvari

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil rekao je uoči sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, da je ovo još jedan u nizu značajnih sastanaka, ali da ne može reći da očekuje brze rezultate.

"Briselski proces dugo traje i sigurno ne može da zadovolji one koji očekuju da se odmah dođe do zadovoljavajućeg ishoda", kazao je Hil.

Aleksandar Vučić, Kristofer Hil
foto: Instagram/buducnost srbije

Veruje da se mora postići napredak, jer je prošlo već dosta godina bez konkretnih dogovora.

"Moram reći da je sa stanovišta Sjedinjenih Američkih Država veoma važno da se što pre postigne i ostvari Zajednica srpskih opština", istakao je američki ambasador.

On je rekao da SAD i EU blisko sarađuju, kao i da predstavnik SAD učestvuje danas u dijalogu u Briselu.

Orlić: Borimo se u nemogućim uslovima

O današnjem sastanku i težini situacije koja Vučića čeka u Briselu jutros je za TV Prva govorio i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, koji je rekao da Francuska i Nemačka, koje su autori plana stavljenog pred Vučića, nisu na strani Srbije kada je reč o Kosovu, koje Beograd smatra delom svoje teritorije.

"U nemogućim uslovima morate da se borite za nešto važno, ali i od njih čujemo da postoje neke obaveze koje idu u korist srpskog naroda", rekao je Orlić aludirajući na zajednicu srpskih opština.

Podsetimo, Kosovo i Srbija su u aprilu 2013. godine dogovorili Briselski sporazum. Evropski predlog koji čeka na potvrdu lidera smatra se najvažnijim dokumentom do sada koji bi trebao voditi ka sveobuhvatnom sporazumu o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Portaprol Evropske unije Peter Stano podvukao je da se od lidera očekuje evropsko ponašanje i da prihvate predlog.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja