"KURTI NA SVAKI NAČIN POKUŠAVA DA IZBEGNE ZSO!" Stručnjaci o razgovoru Prištine i Beograda: Vučić spašava šta se može spasiti!
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

kurir tv

"KURTI NA SVAKI NAČIN POKUŠAVA DA IZBEGNE ZSO!" Stručnjaci o razgovoru Prištine i Beograda: Vučić spašava šta se može spasiti!

Politika -

Na dnevnom redu je jedna tema – nastavak puta ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na kojem se prvi put razgovaralo o novom, sada već zvaničnom francusko-nemačkom predlogu.

Tokom pauza nakon bilateralnog sastanka Vučića sa Lajčakom i Boreljom oglasio se Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković:

"Trenutno je Ono što je bitno za građane da znaju jeste da Kurti na sve načine beži i pokušava da svim trikovima izbegne formiranje ZSO. Sa druge strane imamo predsednika Vučića koji se za isto formiranje ZSO bori do kraja"

Petar Petković
foto: Beta/Miloš Miškov

Oko 18 časova počeo je sastanak evropskih predstavnika sa predsednikom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je zavrsen pre oko 19:30 časova posle podne.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je uoči sastanka da će u Briselu u okviru dijaloga Beograd-Priština uraditi "ono što je najbolje" za Srbiju. Svakog minuta ocekujemo obracanje predsednika Vucica srpskoj javnosti.

O analizi situacije i mogućoj budućnosti Kosova pričali su za "Usijanje" na Kurir televiziji Aleksandar Gajović, novinar i književnik i Milovan Božinović bivši diplomata i ambasador Srbije u Nemačkoj i Austriji.

Gajović je počeo sa raščlanjavanjem, sada već zvaničnog francusko-nemačkog predloga, koji je prvi put spomenut u junu 2022. godine, kao i to da li se u ovom trenutku pregovara o konačnom sporazumu Srbije i KiM:

01:03

Gajović: Iako Srbija nema saveznika, ipak ima jedan čvrst adut!

- Kada sam video vest da je Velika Britanija sa EU napravila sporazum o Irskoj, sa kojima je Velika Britja sve vreme u kontri, onda je ipak sve moguće. Nakon ovog veoma teškog dana pregovarača predsednika Aleksandra Vučića u Briselu, možemo samo da zaključimo, odnosno da se nadamo da je isto tako teško i drugoj strani, odnosno Kurtiju. Mi u ovom trenutku ne znamo mnogo toga, ali je izvesno da niti jedna strana posle tih sporazuma neće biti zadovoljna. Doduše, to je diplomatija, politika, a nigde nikada nećete videti da su obe strane zadovoljne, u pitanju je vrsta kompromisa - započeo je Gajović, pa dodao:

- Dugogodišnji problem Srbije, tj. Kosovo, to ne traje 23 godine, već je počelo maltene odmah posle Drugog svetskog rata, stalno je taj problem oko Kosovo, još u onoj SFRJ, a eskalirao je tek sada. Oni koji su možda i mogli da poprave situaciju to nisu uradili i sada je vruć kesten u naručju Aleksandra Vučića koji spašava ono šta se spasiti može.

Gajović je rekao da Srbija, iako nema saveznika, ima čvrstog aduta:

- Ko su naši aduti? Postavio bih potpitanje, a šta nam nisu aduti? Sigurno nije Aljbin Kurti koji je govorio da mora da učini neke stvari, mimo njegove volje, kako bi ostao u dobrim odnosima sa saveznicima. Obratite pažnju, Kurti Nemačku, Francusku, Ameriku ko zna koga smatra saveznicima. Mi nemamo u ovom trenutku saveznika, imamo nešto drugo što je takođe adut, a to je preko 100 zemalja koje nisu priznale državu Kosovu, a njih pet su iz EU i upravo to će biti ključna stvar kada se bude odlučivalo o eventualnom prijemu Kosova u UN.

Aleksandar Gajović
foto: Kurir TV, Shutterstock

Božinović je potom rekao da postoji ključna dilema u pitanju Srba sa Kosova

- Kurti je čitavu političku karijeru izgradio na tome što govori da maksimalno traži, a da ništa neće dati. On sebi može da dopusti verbalne egzibicije, ali je lepo rekao Eskobar da ukoliko Kurti bude zatezao, da će prosto da ode. Kosovska vlast je onaj autoritet koji je sa zapadnih sponzora prenet na njih. Postoji i ključna dilema, a to je kako ćemo pomoći Srbima sa Kosova. Isto tako moramo da pomognemo Srbina na Kosovu da uspostave bolje odnose sa albanskih okruženjem, jer bez toga neće živeti u nekoj sigurnosti i sa mislima da žele da ostanu tamo i svoju decu tu da odgoje - rekao je Božinović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track