NEMA BUDUĆNOSTI BEZ JAKE SRBIJE! Simić: Ne delim optimizam nekih evropskih političara koji veruju u brza rešenja po pitanju KiM
Foto: Preentscreen YT

intervju potpredsednika Srpske liste

NEMA BUDUĆNOSTI BEZ JAKE SRBIJE! Simić: Ne delim optimizam nekih evropskih političara koji veruju u brza rešenja po pitanju KiM

Politika -

Ne mogu da delim optimizam nekih evropskih političara koji veruju u brza rešenja po pitanju Kosova i Metohije, kaže u intervjuu za Kurir Igor Simić, potpredsednik Srpske liste.

Objašnjava da to nije njegov stav zasnovan na nekom osećaju, već jasan rezultat ponašanja antisrpskog režima u Prištini, koji na svaki način želi da izbegne svoje obaveze, ali i da ukine sva prava koja su, bar na papiru, bila garantovana Srbima na Kosovu i Metohiji.

- U tom smislu nama nisu potrebni potpisani papiri koji blede s protokom vremena, već konkretna dela koja će Srbima stvoriti mogućnost da se osećaju sigurno na ovim prostorima, jer je to preduslov svih ostalih stvari i po pitanju obrazovanja, ekonomskog razvoja, unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite itd.

Kako Srpska lista gleda na ponuđeni francusko-nemački, odnosno evropski plan za kosovsko pitanje?

- Srpska lista od svog osnivanja zastupa stav da je dijalog jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine. U situacijama kada nema dijaloga, susreta u Briselu i razgovora po pravilu imamo jednostrane poteze Prištine na terenu, napade na Srbe, SPC i njihovu imovinu, a sve sa ciljem zastrašivanja i proterivanja srpskog naroda, tj. stvaranje "nove realnosti na terenu", koja podrazumeva sprovođenje institucionalnog nasilja i incidente uperene protiv srpskog naroda, posebno u poslednje dve godine, otkad je u Prištini diktatorski režim Aljbina Kurtija. Ako govorimo o evropskom predlogu, mislim da je pre bilo kakve analize tog plana potrebno sprovesti sporazume koji su postojeći, potpisani pre deset godina, i naravno bez ikakvog odlaganja formirati ZSO, onako kako je ona dogovorena u Briselu 2013. i 2015. Bez ZSO nema smisla davati odgovor o novim predlozima, posebno onima koji još nisu prihvaćeni i potpisani, tj. u vezi s kojima je razgovor i dalje u toku.

Igor Simić
foto: Printscreen/RTS

Smatrate li da ima prostora u nastavku dijaloga da se određene tačke promene, poput one da Srbija neće stopirati Kosovo pri apliciranju za članstvo u međunarodnim organizacijama, između ostalog i u UN?

- Predsednik Aleksandar Vučić je državnik i izuzetan političar, koji drži svoju reč, a njegova reč je više puta jasno izgovorena u Narodnoj skupštini pred čitavom javnošću, a to su jasne crvene linije našeg pregovaračkog tima, da nema nikakvog priznanja, niti mogućnosti da se dogovorom Prištini da mogućnost ulaska u UN. Srbi na KiM, ali i u centralnoj Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i ma gde bili imaju puno poverenje u predsednika Vučića da će se boriti i izboriti za najbolje moguće rešenje, imajući u vidu okolnosti u kojima se ovi pregovori vode nakon 24 godine od agresije NATO na našu zemlju. Mi moramo biti odgovorni, realni i da gledamo u budućnost. Nema budućnosti Srbima ma gde živeli bez jake i snažne Srbije, kakvom je izgrađuje predsednik Vučić, s druge strane, mi moramo da nađemo način da živimo i sarađujemo sa Albancima. Kao dva brojčano najveća naroda, mi smo upućeni jedni na druge, da gradimo mostove saradnje umesto da se sukobljavamo, da se infrastrukturno i ekonomski povezujemo i da razgovorima rešavamo otvorena pitanja, čuvajući mir i sigurnost i Srba, ali i Albanaca, Bošnjaka, Goranaca, Roma i svih ostalih, ali i čuvajući naše nacionalne interese.

Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti poručio zvanično da prihvata taj predlog, u kome se decidirano navodi na Priština mora da formira ZSO, može se čuti istovremeno i da ga ZSO ne zanima. Verujete li da može uskoro da bude formirana ZSO, i to na način kojim je već dogovoreno Briselskim sporazumom?

- Formiranje ZSO je međunarodna obaveza Prištine, a ne hir srpskog naroda. Činjenica je da se u prethodnim godinama jasno pokazalo da Priština niti njene institucije nisu u stanju, a lično mislim i da ne žele, da rešavaju probleme Srba. Štaviše, svakodnevni život pokazuje da cilj režima Aljbina Kurtija nije normalizacija odnosa, već tihi progon Srba kroz institucionalno nasilje, hapšenja i držanje u pritvoru naših ljudi bez ikakvih dokaza, ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti. Samo na KiM pod ovim režimom u Prištini, na tlu Evrope, u 21. veku, Ivan Todosijević kažnjava se zbog izgovorene reči kaznom zatvora?! Samo se Srbima na KiM oduzima imovina bez sprovođenja bilo kakvih procedura ili uzimanja u obzir stava vlasnika tih parcela u Leposaviću i Zubinom Potoku. Samo je Srbima na KiM bilo zabranjeno da koriste pravo glasa na izborima i referendumu, pravo na lečenje i obrazovanje, pravo da se naša deca bave sportom... Imajući sve to u vidu, nama je potrebna ZSO kako bi nam se garantovala sigurnost od nasrtaja iz Prištine, kako bismo mogli sami da uređujemo svoje opštine u skladu sa potrebama naših građana. Da li će Priština krenuti da ispunjava svoju obavezu, odgovornost je na vlastima u Prištini, a još više na EU, koja je bila garant sprovođenja postignutih sporazuma. Podsetiću, i Briselski sporazum iz 2013. je pravnoobavezujući sporazum. Njega je, štaviše, ratifikovala skupština u Prištini kao međunarodni akt i time ga uzdigla iznad domaćih propisa.

Kako komentarišete izjave dela srpske opozicije da bi prihvatanje ovog predloga predstavljalo izdaju Srbije i odricanje od Kosova?

- Da budem iskren, najradije ih ne bi ni komentarisao jer su brigu za KiM i nas koji ovde živimo pokazali nebrojeno puta, kada su ćutali dok smo mi ovde stradali, i 2004, kada se desio Martovski pogrom, i 2008, kada je Priština jednostrano proglasila nezavisnost, ali i nedavno u Narodnoj skupštini, kada se nisu udostojili da se ponašaju odgovorno, niti da sede i skupštinskoj sali dok je trajala rasprava. Pa 90 odsto njih iz opozicije ne zna gde Srbi žive na KiM, ne mogu da nabroje tri opštine sa srpskom većinom južno od Ibra, a kamoli da znaju o problemima našeg naroda. Njima je jedini cilj kako da spotaknu predsednika Vučića u ovom sudbonosnom trenutku, a time i Srbiju, a ne da urade nešto dobro. Pa današnja opozicija koristi iste rečenice kao Aljbin Kurti kada napada predsednika Vučića ili Srpsku listu. Vi nikada nećete čuti ijednu reč koju će oni izgovoriti protiv Aljbina Kurtija ili onih koji ga podržavaju u antisrpskim aktivnostima, ali ćete zato čuti svakakve laži protiv predsednika Srbije. Ja samo mogu reći da se Srbi na ovim prostorima nadaju i u političkom smislu ćemo učiniti sve da današnja opozicija nikada ne dođe u priliku da odlučuje o našim životima i o Srbiji.

Kosovksa Mitrovica, miting, Igor Simić
foto: screenshot Pink tv

Kako odgovoriti na otimanje zemlje Srbima na KiM, što prištinska vlast sprovodi kroz navodnu eksproprijaciju?

- Nemojte mi zameriti, ali moram da vas ispravim, to što imamo u opštinama Leposavić i Zubin Potok nije eksproprijacija, već klasično institucionalno nasilje ili, da budem još direktniji, otimačina koju sprovodi režim Aljbina Kurtija. Dovesti stotine do zuba naoružanih specijalaca u zoru na srpska imanja, srpsko groblje i portu srpske crkve, ograditi žicom i započeti izgradnju nekakvih policijskih baza pre dolikuje Divljem zapadu nego evropskom kontinentu u 21. veku. Naravno, vlasnici pomenutih imanja su javno i jasno negodovali protiv ove otimačine, ističući dva jasna zahteva da im se zemlja vrati, a situacija na terenu vrati u pređašnje stanje, odnosno da se uklone već podignuti, nelegalni objekti koji se tu nalaze. U toj pravednoj borbi za svoja osnovna prava imaju svu podršku Srpske liste, Kancelarije za KiM i naše države, ali i istaknutih pravnika, nevladinog sektora i čitavog srpskog naroda.

O slučaju Ivana Todosijevića

Ovo nije pravni, već politički slučaj

Ivan Todosijević, lični stav
foto: Kurir

Da li se može još nešto uraditi kako bi se pomoglo Ivanu Todosijeviću, koji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog izjave o Račku?

- U pravnom smislu pravni tim gospodina Todosijevića će nastaviti pravnu borbu pred Vrhovnim sudom u Prištini kako bi se oborila ova antisrpska i jasno nezakonita presuda, ali moramo znati da ovo nije pravni, već politički slučaj sa ciljem progona jednog časnog domaćina kako bi se preko leđa Ivana Todosijevića i njegove porodice poslala poruka svim Srbima. Ovo je slučaj u kome međunarodna zajednica mora jasno da podigne glas. Pitam se zar je EU spremna da prećuti uvođenje verbalnog delikta u 21. veku? Koga se EU i zemlje Kvinte plaše pa ne smeju da stanu javno u zaštitu prava na slobodu govora jednog časnog Srbina? Zašto se u izveštajima međunarodnih organizacija koje se staraju o poštovanju ljudskih prava ne govori o slučaju Ivana Todosijevića?

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track