HIL I ROMANO ZA KURIR O GODIŠNJICI BOMBARDOVANJA: Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, ali MOŽEMO NAPRED
Foto: Beta/Miloš Miškov, Privatna arhiva

poruka

HIL I ROMANO ZA KURIR O GODIŠNJICI BOMBARDOVANJA: Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, ali MOŽEMO NAPRED

Politika -

Srbija sutra obeležava 24. godišnjicu početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i Dan sećanja na stradale u tom ratu.

Prve bombe pale su 24. marta 1999. godine, a oružana agresija na našu zemlju nastavila se i narednih 78 dana. Dan sećanja na tešku tragediju biće obeležen na brojnim memorijalnim mestima širom Srbije, a centralni događaj biće organizovan sutra u 18 sati na somborskom Trgu Svetog Đorđa, uz najavljeno prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i patrijarha Porfirija.

Grdelica, Grdelička klisura, voz, bombardovanje voza, raketiranje, NATO bombardovanje, bombardovanje SRJ
foto: Youtube Printscreen

Nepokolebljivo partnerstvo

Povodom godišnjice početka bombardovanja, ambasador Amerike u Srbiji Kristofer Hil kaže za Kurir da narod Srbije ne treba da zaboravi to strašno vreme.

- Posvetio sam život diplomatiji - pronalaženju diplomatskih rešenja za naizgled nerešive probleme. Tokom svoje diplomatske karijere naučio sam da diplomatija ponekad doživi neuspeh. Kada se to dogodi, posledice mogu biti tragične. Želim da uputim iskreno saučešće porodicama poginulih u ratovima devedesetih, uključujući i poginule u NATO bombardovanju. Znam da narod Srbije ne može da zaboravi to strašno vreme, i ne treba. Narod Srbije ne može da potisne svoju bol, ali verujem da ima dovoljno snage da potisne svoje ogorčenje - izjavio je Hil.

Kristofer Hil
foto: Beta Amir Hamzagic

On naglašava da Amerika i Srbija zajedno mogu graditi bolju budućnost.

- Posvećenost Sjedinjenih Američkih Država partnerstvu sa Srbijom je nepokolebljiva, kao i naša opredeljenost za diplomatiju. Zajedno možemo graditi bolju budućnost kakvu narod Srbije zaslužuje i želi za buduće generacije - poručio je Hil.

Dijalog i saradnja

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Đampjero Romano kaže za Kurir da je potrebno gledati u budućnost.

Giampiero Romano, Djampjero Romano, nato, general
foto: Privatna Arhiva

- Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. To je ono što NATO i Srbija rade, zajedno gledajući ka boljoj budućnosti. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije. U potpunosti sam posvećen svojoj ulozi u ovom važnom procesu. NATO i Srbija su bliski partneri. Radili smo zajedno kako bismo bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, pomažemo Srbiji na reformama svojih bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije, i uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije. Takođe, imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program "Nauka za mir i bezbednost", između ostalog i u oblastima kao što su energetska i ekološka bezbednost, borba protiv terorizma i sajber odbrana. NATO je u potpunosti posvećen daljem pružanju podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz našu misiju NATO - Kfor, koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine - kaže Romano.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track