PAVIĆEVIĆ ZA KURIR: Milo je gradio "one man show" državu! Dritan je Mocart crnogorske politike
Foto: Privatna arhiva

intervju nedelje

PAVIĆEVIĆ ZA KURIR: Milo je gradio "one man show" državu! Dritan je Mocart crnogorske politike

Politika -

Jakov Milatović na mestu crnogorskog predsednika znači dalji posvećeni rad na unapređivanju i onih formalnih, političkih odnosa između Srbije i Crne Gore. Najavio je da će uz Brisel prvo da poseti Beograd i to je dobra poruka, koju pozdravlja ogromni broj građana Crne Gore, kaže u intervjuu za Kurir Vladimir Pavićević, savetnik potpredsednika vlade Crne Gore.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Jakov Milatović pozitivno govori o Otvorenom Balkanu. Vidite li Crnu Goru uskoro kao članicu te regionalne inicijative?

- Nedavno je Jakov veoma dobro rekao da on zagovara otvoreni, a ne zatvoreni Balkan. U Crnoj Gori takav pristup zagovara većina političara i, što je zanimljivo, takav pristup podržavaju privrednici. Privrednici vrlo dobro vide da je reč o ekonomskoj inicijativi koja svima donosi koristi. Milo je predvodnik pojedinaca i grupa u Crnoj Gori koji su protiv Otvorenog Balkana, ali je to ubedljiva manjina. Zato mislim da niko ne bi trebalo da se iznenadi ukoliko uskoro i Crna Gora pristupi Otvorenom Balkanu.

Vladimir Pavićević
Vladimir Pavićevićfoto: Kurir televizija

Kako vidite budućnost Demokratske partije socijalista (DPS)?

- Budućnost Milovog DPS je u opoziciji. Niko s njima ne želi partnerstvo. Nakon predstojećih parlamentarnih izbora DPS će da se prepolovi i biće nerelevantna opcija u crnogorskoj politici. U poslednje dve i po godine Milo ih je svojom sebičnošću bukvalno gurao ka padu i njihov dalji pad je sada nezaustavljiv. Osim ako ne pokrenu realni proces doktrinarne i kadrovske reforme. Ne vidim da tamo ima uslova za tako nešto.

Milo Đukanović
Milo Đukanovićfoto: EPA/Boris Pejović

A dalju političku karijeru Mila Đukanovića? Po čemu će istorija pamtiti njegovu vladavinu?

- Istorija će Mila pamtiti po jednoj pokvarenoj politici koju je u dužem periodu sprovodio u Crnoj Gori i po teškom političkom porazu koji je doživeo na kraju svoje karijere. Gradio je "one man show" državu, polovinu svojih građana je tretirao kao neprijatelje države, a glavno obeležje njegove politike bilo je teško pokvarenjaštvo. Proces njegovog punog razvlašćivanja jedno je od najvećih postignuća u istoriji crnogorske politike.

Crnu Goru očekuju parlamentarni izbori. Kakve predizborne, a kakve postizborne koalicije se mogu očekivati?

- Mi smo sada u postđukanovićevskoj eri. Sledi definisanje nove arhitekture političke scene u Crnoj Gori, a njeno ključno obeležje će u narednom periodu biti borba za primat između opcija koje sebe vezuju za ideale velike pobede od 30. avgusta. I to će biti zanimljivo. Moj predlog je da se nakon izbora svi oni udruže, formiraju stabilnu vladu, koja će imati kvalifikovanu većinu u Skupštini Crne Gore, i da DPS ostave kao jedinu opozicionu formaciju. Ako bi uradili tako, onda bismo dodatno učvrstili vrednosti na kojima se Crna Gora razvija nakon 30. avgusta i ja zagovaram takav pristup.

Dritan Abazović
Dritan Abazovićfoto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Kako biste ocenili rad vlade premijera Dritana Abazovića?

- Dritan je Mocart crnogorske politike. Pokazao je odvažnost, mudrost i kreativnost kakve u politici odavno nisu viđene. I što je najvažnije - za kratko vreme postigao je izvanredne rezultate. Dritanova i Jokovićeva vlada ostaće upamćena kao jedna od najboljih u istoriji Crne Gore.

O evropskoj perspektivi regiona

EU da pokaže da je politika proširenja živa

Brisel, Evropski Parlament
foto: EPA/Julien Warnand

Evropska unija uverava Zapadni Balkan da ima evropsku budućnost, Crna Gora se nada da bi baš ona mogla biti sledeća članica... Verujete li da bi države regiona u dogledno vreme mogle da postanu deo EU? I imali li jake EU bez ovog regiona?

- Evropska unija treba konkretnim potezom da pokaže da je politika proširenja EU živa. Pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji mogao bi da bude takav jedan potez i da se onda vidi da je mogućnost članstva zaista otvorena za sve države Zapadnog Balkana. Moj je utisak da veća posvećenost politici proširenja Evropske unije danas postoji u državama Zapadnog Balkana nego u Briselu. Zato je važno da se svi potrudimo i da utičemo da proširenje EU na Zapadni Balkan što pre dođe na agendu EU, i to kao jedna od prioritetnih tačaka. Verujem da je moguće da se to desi, i to u skorije vreme.

Kurir.rs / B. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track