ŠOLAKOVA DVOSTRUKA IGRA SVE OGOLJENIJA: I Italijani pišu o njegovim vezama sa ruskim sumnjivim kapitalom
Foto: Printscreen

iza kulisa

ŠOLAKOVA DVOSTRUKA IGRA SVE OGOLJENIJA: I Italijani pišu o njegovim vezama sa ruskim sumnjivim kapitalom

Politika -

Mreža biznisa koju plete Dragan Šolak, vlasnik Junajted grupe i trenutno najbogatiji Srbin, sve više postaje ogoljena i van granica Srbije - na mestima do kojih su stigli sumnjivi poslovi ovog milijardera. Italija je poslednja u nizu zemalja u kojoj se mediji bave "TV tajkunom koji peca mrežom ruskih firmi", kako se navodi u tekstu dnevnog lista La verita.

U njemu se razotkriva Šolakova uloga u očuvanju ruskog kapitala u Evropi i čvrstom držanju osovine na relaciji Beograd-Moskva, a u tome se posebno naglašava važnost njegove glavne ruske veze - Volframa Kuonija, poznatog kao "bankar Kremlja", o čemu je Kurir već pisao.

Ovaj opširan tekst u italijanskoj štampi samo je potvrdio da Šolak igra dvostruku igru: razvio je medijsku imperiju koja je u javnoj sferi predstavljena kao izrazito prozapadna i proevropska, a istovremeno iza kulisa razvija biznis oslonjen na čvrste odnose s Rusijom i krugovima bliskim Moskvi. O tome su nedavno izvestili slovenački mediji, a sada se time još detaljnije bavi pomenuti milanski dnevnik. Šolak je bio tema i u švajcarskim i grčkim medijima.

Dragan Šolak
foto: Printscreen

- Dragan Šolak, srpski milijarder u sektorima medija i telekomunikacija, uvek je bio na prozapadnim i proevropskim pozicijama, a ipak je u suštini uspeo da održi čvrste odnose i s Rusijom i s krugovima u Bugarskoj bliskim Moskvi. Pomislite samo na operaciju kojom su Šolak i Krasimir Gergov, biznismen iz Sofije, više puta menjali vlasništvo u velikoj srpskoj kompaniji "Dajrekt medija" preko raznih ofšor firmi. Prema tvrdnjama tamošnjih novinara, iza promene vlasništva u "Dajrekt mediji" stajao je i udeo grupe srpskih tajkuna kojom rukovodi jedan švajcarski advokat - Volfram Kuoni, piše La verita.

U tekstu se navodi i da se ime Dragana Šolaka pojavljuje u bazi podataka o specijalnim klijentima velike švajcarske banke Kredi svis, koju je otkrila finansijska istraga "Svis sikrets" ("Švajcarske tajne"). U toj bazi, u kojoj je i Šolak, otkrivena je veća količina bankovnih računa na ime sumnjivih osoba, kao što su trgovci drogom, korumpirani političari, špijuni i funkcioneri diktatorskih režima.

- Dva računa u švajcarskoj banci su u Šolakovom zajedničkom vlasništvu, a reč je o vezi između Šolaka, najviših nivoa moći u Rusiji i švajcarskog advokata Volframa Kuonija, istog onog koji u Šolakovo ime omogućava kupovinu i prodaju medija u Bugarskoj - piše La verita.

Dragan Šolak
foto: Printscreen

Informacije o do sada neuhvatljivom biznisu Dragana Šolaka sve više dobijaju prostora u medijima EU, jer otkrivaju posve intrigantnu istinu - Šolak i njegova Junajted grupa godinama imaju tajne i sumnjive poslovne dilove s uticajnim ljudima u Rusiji, a istovremeno enormno uvećavaju i profit i kredibilitet na lažnoj priči da su antiruski orijentisani i da neguju evropske vrednosti. Međutim, sve više informacija u evropskim medijima sasvim demistifikuju Šolakov biznis i potvrđuju sve ono što je Kurir u više navrata pisao o sumnjivoj prirodi i ciljevima tog biznisa.

Dvostruka igra koja je razotkrivena zapravo je samo jedno u nizu "oružja" iz arsenala Šolakovog političko-medijskog mehanizma za uništavanje konkurencije, nezaustavljivo zgrtanje profita i nesagledivo uvećanje ličnog bogatstva. U tom kontekstu treba sagledati i sve pokušaje prodora interesa Junajted grupe u evropske institucije, poput Evropske banke za obnovu i razvoj ili Evropskog parlamenta.

Kurir je nedavno pisao o poslednjoj akciji Šolakove mašinerije da, uz angažovanje lobista iz konsultantske kuće "Hajgejt", utiče na sadržaj izveštaja o Srbiji i tako očisti teren od glavne konkurencije i spase sopstveni biznis u zemlji. Šolaku je imidž evropejca i te kako bio potreban za širenje poslova, pa ništa nije prepuštao slučaju. Tako se postarao da ima svoje ljude na svim mestima na kojima se odlučivalo o njegovim unosnim poslovima. Slučaj aktuelne potpredsednice korporativnih poslova u Junajted grupi Dragice Pilipović jedan je od najindikativnijih u tom smislu, jer je ona dospela u top menadžment Junajted grupe direktno iz direktorske fotelje u Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Poslednjih meseci je učestvovala u specijalnom zadatku komuniciranja s predstavnicima Evropskog parlamenta. Kako je Kurir pisao, od maja 2021. Pilipovićeva je imala najmanje tri sastanka sa evroparlamentarcima, a glavna tema je bila medijska scena u Srbiji.

Veza Šolaka i Kuonija otkrila je onaj deo Šolakovog mehanizma koji mu omogućava da istovremeno drži N1, koji je franšiza američkog CNN, i da, kako su otkrili slovenački mediji, iza kulisa razvija svoj biznis s uticajnim čovekom u ruskim krugovima - Volframom Kuonijem. Kako je preneo Kurir, slovenački istraživački novinar Bojan Požar objavio je detalje o Šolakovoj "ruskoj vezi u srcu Evrope".

- Reč je o čuvenom švajcarskom "advokatu za preduzetnike" Volframu Kuoniju, koji je čak 2015. pokušao da postane poslanik u švajcarskom parlamentu, ali nije uspeo - uprkos silnim finansijskim injekcijama (Šolakov, Rus, možemo samo da nagađamo?!) za svoju izbornu kampanju. Naime, Kuoni je bio potpredsednik švajcarsko-ruske Gasprom banke, a do maja 2022. godine, odnosno nekoliko meseci nakon ruskog napada na Ukrajinu, još uvek je radio kao predsednik odbora Šolakove Junajted medije. Švajcarski mediji su u februaru 2022. preneli, između ostalog, da "Kuonijeva advokatska kancelarija iz Ciriha živi od bogatih Rusa", a sam Kuoni od 2010. igra jednu od vodećih uloga u širenju Šolakove medijske imperije. I on, advokat Kuoni, može se naći - zajedno sa Šolakom i Slovencem Tomažem Jelocnikom - u zloglasnim "Dosijeima Malte" i "Pandora papirima" - navodi Požar u tekstu o Šolaku.

Italijanskoj javnosti Kuoni je zanimljiv iz sličnih razloga - upravo preko njega ruske firme drže luksuzne vile na mondenskom ostrvu Sardiniji, te je tekst koji se bavi njegovim vezama sa Šolakom i drugim tajkunima i oligarsima zaslužio čak naslovu stranu dnevnika La verita. Volfram Kuoni je direktor ili bivši direktor najmanje 13 firmi registrovanih u alpskoj državici Lihtenštajn. Te firme služe za "zaštitu krajnjih korisnika", odnosno paravan su za ruske kompanije. Poslovanje nekih od njih, povezanih u "korporativnu strukturu" Ansalt, bilo je toliko sumnjivo da su ih nadzorni organi Lihtenštajna zatvorili.

- Neki od tih Kuonijevih krajnjih korisnika imaju kancelariju u Italiji, odnosno prijavljene su kod računovođe u mestu Olbija na Sardiniji. Razlog je jednostavan: koriste se za maskiranje vlasnika kompleksa vila na sardinijskoj Smaragdnoj obali. Vile su pripadale Alekseju Mileru, kao i najvišim menadžerima povezanim s njim - objavio je italijanski dnevnik.

Kako se dalje objašnjava, to je kutak sardinijske obale gde su Rusi kao kod kuće, "na nekoliko koraka od vila u vlasništvu ruskih firmi nalazi se Vila "Violina", raskošan kompleks drag tajkunu Ališeru Usmanovu, prodat prošlog leta jednom australijskom tajkunu". Policija na Sardiniji je 2010. izvršila raciju u kompleksu od devet vila u vlasništvu ruskih kompanija po dojavi da se u njima nalazi veća količina oružja.

- Volfram Kuoni je tada potpisao formalni protest italijanskim vlastima u ime sedam firmi iz Lihtenštajna kojima on lično upravlja - navodi La verita.

Italijanski novinari podsećaju da je Aleksej Miler jedini veliki ruski oligarh koji nije pogođen sankcijama EU, ali da je pod sankcijama SAD i Velike Britanije.

- Razlog za to mogao bi se tražiti u značaju koji njegova kompanija ima za snabdevanje Evrope gasom, bar je imala u prošlom vremenu, u prvoj fazi napada na Ukrajinu. Umesto toga, sankcionisan je Arkadij Rotemberg, ličnost koja je, poput Milera, takođe veoma bliska Kremlju i čije je prisustvo poslednjih godina nekoliko puta prijavljeno na imanju na Sardiniji - navode Italijani.

U tekstu se naglašava značaj Gasprom banke u Švajcarskoj, u kojoj je Kuoni do marta 2022. godine bio dugogodišnji potpredsednik.

- Brda novca iz Moskve su prolazila kroz tu banku u Cirihu i završavala na ličnim računima ljudi blisko povezanih s Kremljom. Na primer, muzička zvezda i multimilioner Sergej Rodulgin, veliki prijatelj Kremlja i osumnjičen kao njihova marioneta... Rodulgin ima više ofšor fondova, koji su 2016. otkriveni u istraživačkim "Panama papirima". U istoj bazi podataka nalazi se i niz ofšor kompanija koje se pripisuju Volframu Kuoniju ili njegovoj supruzi Mariji, poreklom iz Srbije - objavila je La verita.

U tekstu se pominje još jedan oligarh blizak Kuoniju - Ukrajinac Kostantin Ževago.

- Ževago je poreklom iz Donbasa i osumnjičen je za veze s proruskim autonomašima (što je uvek negirao), a trenutno se suočava sa suđenjem u Kijevu, gde je optužen za pranje novca i druga krivična dela u vezi sa bankrotom njegove banke u Ukrajini, iz koje je jednostavno nestalo 113 miliona dolara - navodi italijanski dnevni list.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track