SRAMOTA SAVETA EVROPE Vučić: Prijateljske zemlje moraju nam biti ispred drugih! Dačić: Ukrajina me je neprijatno iznenadila!
Foto: Zorana Jevtić, EPA/Andrej Cukić, Shutterstock

naš odgovor na pritiske

SRAMOTA SAVETA EVROPE Vučić: Prijateljske zemlje moraju nam biti ispred drugih! Dačić: Ukrajina me je neprijatno iznenadila!

Politika -

Glasanje pojedinih zemalja za prijem lažne države Kosovo u SE ne samo što je šokiralo domaću javnost već će dovesti do promena u spoljnoj politici, poruka je srpskog državnog vrha

Savet Evrope
foto: Shutterstock

Zahvalni smo svima koji su glasali protiv prijema tzv. države Kosovo u Savet Evrope, a posebno Mađarskoj, istakao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio dubinske, suštinske promene u spoljnoj politici Srbije govoreći o zemljama koje su glasale za prijem lažne države ili su bile uzdržane.

On je ukazao da je glasanje u Savetu Evrope ispalo velika sramota jer nikada niko nije primljen preglasavanjem, kao i da je sve potpuno besmisleno, da nikakvog prava nema, samo sila. Vučić je naglasio da je prekjuče biti uzdržan u Savetu Evrope bilo isto kao da su glasali za članstvo tzv. države Kosovo.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

(Ne)očekivano

- Nismo zemlja koja će za jedan dan ili noć promeniti odnos sa celim svetom. Ali, ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, nećemo ni mi njihov - rekao je predsednik Vučić komentarišući izjavu šefa diplomatije Ivice Dačića da će Srbija promeniti odnos prema Ukrajini zbog njene uzdržanosti prilikom prijema Kosova u Savet Evrope.

- Bilo je razočaranja. Srbija nikad nije bila uzdržana kada je reč o teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ukrajinski predstavnici su tražili pauzu u radu da bi se konsultovali i doneli odluku da budu uzdržani. Neki drugi, poput BiH, nestali su sa glasanja. Grčku uzdržanost smo manje-više očekivali s obzirom na sve što se dešavalo poslednjih meseci - naveo je Vučić.

Kad je reč o zaokretu u našoj novoj spoljnoj politici, predsednik je naglasio da se mora znati ko su nam prijateljske zemlje.

- Nećemo sami sebi seći nogu, ali ubuduće ćemo više voditi računa o pravim prijateljima... Mora da se zna da prijateljske zemlje moraju da nam budu ispred drugih... - rekao je predsednik i dodao:

- Ovo je velika sramota Saveta Evrope, da preglasavanjem neko bude primljen... Nikada u istoriji se nije dogodilo da se prima međunarodno nepriznata zemlja ili zemlja za koju postoji problem s prijemom.

Jasno i glasno

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Predsednik je kazao da smo znali da Kosovo ima većinu.

- Imali su 33 zemlje „za“, očekivali su 34. Znali smo da imaju većinu, oni koji nisu u EU bespogovorno slušaju šta kažu Brisel i Vašington. To je sve očekivano, neočekivana je odluka Mađarske i zahvalan sam premijeru Orbanu, zamolio sam ga u subotu, ako može, da razmotri poziciju Srbije. Pokazali su se kao najveći prijatelj Srbije, glasali su protiv. Oni su to uradili na vrlo glasan i jasan način i hvala im na tome - istakao je predsednik.

Vučić je rekao i da su na sednici Vlade razgovarali o tome šta je ono što ćemo činiti kao država i kako ćemo se ponašati.

- Govorimo o strategiji odbrane i bezbednosti, a strategiju spoljne politike nemamo koherentno uređenu. Podelili smo zadatke, da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateralnoj politici, da ne izlazimo iz granica recipročnosti. Ako neko ne poštuje naš teritorijalni integritet, zašto bismo mi njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorijalni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg. To nisu tektonske, ali su dubinske i suštinske promene u politici, i to je odgovoran odnos prema našoj zemlji - istakao je Vučić.

I šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da će način glasanja država o pokretanju procedure razmatranja zahteva za članstvo Kosova u SE uticati na to kako će se Beograd u budućnosti odnositi prema njima:

- Moramo da delujemo recipročno. Crna Gora je glasala za prijem Kosova. Trebaće i njima nekada naš glas, na koji sigurno neće moći da računaju. I glas Ukrajine me je neprijatno iznenadio, jer Srbija osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta te države u svim rezolucijama širom sveta, a Kijev je bio uzdržan. Što se tiče BiH, što bismo bili za njihov teritorijalni integritet kad su oni uzdržani. Grčka i Slovačka su me isto iznenadile. Ministar iz Grčke je bio na slavi kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a predsednica Grčke je govorila o tome da oni ne priznaju Kosovo.

Ivica Dačić
foto: EPA/Andrej Cukić

Zaključak sa sednice vlade

Strateški dokument o spoljnoj politici

Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije, kojoj je, na poziv premijerke Ane Brnabić, prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dogovoreno je da se pristupi izradi strateškog dokumenta u oblasti spoljne politike koji će na precizan način definisati odnose naše zemlje s drugim državama.

Cilj ovog dokumenta je poštovanje partnera i prijatelja Srbije koji nedvosmisleno pružaju podršku teritorijalnom integritetu naše zemlje i u skladu s principima međunarodnog prava tako se ponašaju u svim međunarodnim organizacijama.

Suzana Grubješić

Procedura može da traje i duže od godinu dana

Suzana Grubješić
foto: Marina Lopičić

Suzana Grubješić, potpredsednica Centra za spoljnu politiku, za Kurir navodi da nakon prekjučerašnje odluke u SE sledi imenovanje dva izvestioca koji će sačiniti izveštaj o harmonizaciji pravnog sistema Kosova sa principima SE, a onda će Parlamentarna skupština takođe imenovati dva izvestioca koji će pripremiti izveštaj o ljudskim pravima i drugim pravnim pitanjima.

- O izveštajima će se raspravljati i glasati u Parlamentarnoj skupštini. I tu je potrebna dvotrećinska većina. Cela procedura može da traje godinu dana i duže - objasnila je ona i dodala da se, kad je Kosovo podnelo aplikaciju za članstvo u SE maja prošle godine, moglo očekivati da će pre ili kasnije biti pokrenuta i procedura za članstvo jer je obezbeđena dvotrećinska većina za to.

- Ni glasanje nije bilo iznenađujuće, jer one zemlje koje ne priznaju Kosovo nisu glasale za prijem - bile su protiv ili uzdržane. Jedini izuzetak je Mađarska, koja je glasala protiv, iako je priznala nezavisnost Kosova - zaključila je ona.

naslovna 26.04.2023.
foto: Kurir

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track