Uskoro referendum: Kosovo ili Evropa

Dan D

Uskoro referendum: Kosovo ili Evropa

Politika -
Državna platforma za politiku prema Kosovu i Metohiji biće formulisana krajem septembra, posle zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će govoriti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić

BEOGRAD - Ako Evropska unija bude insitirala da priznanje Kosova bude uslov za evrointegracije, odluku o daljem putu države doneće građani na referendumu.

Državna platforma za politiku prema Kosovu i Metohiji biće formulisana krajem septembra, posle zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gde će govoriti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Državni vrh je svestan da je politika i Kosovo i EU udarila u zid posle nemačkog zahteva da Srbija uspostavi ugovorne dobrosusedske odnose sa Kosovom.

Ukoliko se bude ogoljeno ispostavljao uslov da Srbija faktički prizna Kosovo da bi nastavila evropske integracije, nije isključeno da se raspiše referendum sa pitanjem Kosovo ili Evropa, potvrđeno je u Vladi i u Predsedništvu.

Očekuje se da posle GS UN Nikolić okupi političke prvake vlasti, opozicije i vodećih državnih institucija, kako bi se usaglasila zajednička politika prema velikim izazovima koje čekaju državu.

Takav dogovor očekuju i u opoziciji.

Srbija u vreme prošle vlasti nije imala ovakve zahteve od zemalja Evropske unije. Očekujemo da vlast formuliše politiku koja će da odgovori na ove izazove. Kao opoziciona stranka, još nismo imali pozive od vladajuće garniture da razgovaramo o ovoj važnoj državnoj temi, rekao bivši šef pregovaračkog tima za Kosovo Borko Stefanović.

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković kaže da su nemački zahtevi dobar povod da se povede ozbiljna i odgovorna rasprava da li Srbija treba da proglasi političku neutralnost ili treba da nastavi evropske integracije.

"Nemoguće je dalje izbegavati tu raspravu. Već i sam Zapad sve više pominje priznavanje Kosova kao uslov. Smatramo da je u najboljem interesu da Srbija proglasi političku neutralnost", rekao je Petković, prenose Večernje novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track