Putinovi tajkuni kupuju Železaru Smederevo

Baćuške ne možemo izbeći

Putinovi tajkuni kupuju Železaru Smederevo

Društvo -
Novi vlasnik smederevske čeličane biće poznat do sredine 2013, a pominju se „Severstal“, „Novolipetsk“ i „Mečel“

BEOGRAD - Bliži se rešenje.Ruski tajkuni najverovatniji su kupci Železare Smederevo, a najčešće se pominju imena „Severstala“, koji je u vlasništvu Alekseja Mordašova, i „Mečela“, saznaje Kurir. Kupac čeličane u Smederevu trebalo bi da bude poznat najkasnije do sredine sledeće godine.Da će novi gazda smederevske čeličane doći iz Rusije, potvrdili su Mlađan Dinkić, ministar privrede i finansija, i Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja. Dinkić je izjavio da su on i Dačić nakon posete potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Rusiji imali prilike da razgovaraju s novom, velikom kompanijom, koja se nije javila na tender.Bačević je istakao da je za Železaru zainteresovana jedna ruska kompanija, ali je dodao da postoje i drugi partneri s kojima se razgovara i svi su sa Istoka.- Oni su Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena u smederevsku železaru - dodao je on.Spominje se firma sa oko 70.000 zaposlenih, a u taj opis uklapaju se ruski proizvođači čelika „Mečel“, „Severstal“ i „Novolipetsk“ u vlasništvu Vladimira Lisina. Iako ima više od 250.000 radnika, u nekim krugovima se opet čulo ime Olega Deripaske i njegove firme „Bejzik element“.- „Mečel“ je oduvek bio poželjan partner jer ima rudu, a nema železaru. S druge strane, „Severstal“ i „Novolipetsk“ nisu baš toliko zainteresovani za nove fabrike, ali važan faktor je i politika. Vučić i predsednik Tomislav Nikolić nedavno su boravili u Rusiji - kaže sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.

Vladimir Lisin i Oleg Deripaska
Vladimir Lisin i Oleg Deripaska

I Ukrajinci najavili ponuduPredrag Umićević, predsednik Skupštine akcionara Železare Smederevo, kaže da ne zna o kojim ruskim firmama je reč, ali ističe da bi, ekonomski gledano, naša železara najviše odgovarala „Mečelu“ i ukrajinskom „Donjeck stilu“. On navodi da su Ukrajinci najavili ponudu u septembru, ali ona još nije stigla.- Oni su planirali da menjaju koks za rudu i da je ovde prerađuju jer nemaju železaru - kaže Umićević.

Bogat, a razvedenAleksej Mordašov ima 42 godine i treći je Rus na Forbsovoj listi najbogatijih objavljenoj u martu. Ima petoro dece, 15,3 milijarde dolara, ali nema ženu, razveden je. Vladimir Lisin ima 52 godine i drugi je Rus na Forbsovoj listi. Bogatstvo mu je procenjeno na 15,9 milijardi dolara.

Potencijalni kupcikompanijabroj radnikaprihodMečel80.0009,7 milijardi dolaraSeverstal70.00015 milijardi dolaraNovolipetsk60.00011,7 milijardi dolaraBejzik element250.00027 milijardi dolara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track