"PROKLETA AVLIJA NOVOG DOBA NA ŠTETU SRBA" Advokat Tomašević o najdužem haškom procesu: Uspeli u nameri da ponište GRAĐANSKI RAT
Foto: Kurir TV, EPA Michael Kooren Reuters Pool

KURIR TV

"PROKLETA AVLIJA NOVOG DOBA NA ŠTETU SRBA" Advokat Tomašević o najdužem haškom procesu: Uspeli u nameri da ponište GRAĐANSKI RAT

Politika -

Najduži haški proces je dobio epilog. Međunarodni rezidualni mehanizam sa sedištem u Hagu izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Kako je rekla predsednica žalbenog veća Garsijela Gati Santana, koja je i predsedavajući sudija, žalbeno veće je odbacilo sve žalbe i Simatovića i Stanišića. Prvostepenom presudom u junu 2021. godine Stanišić i Simatović su osuđeni na kazne zatvora od po 12 godina.

Ovaj slučaj je pokrenut pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, a Žalbeno veće naložilo je potpuno novo suđenje. Predmet je nastavljen u nadležnosti Mehanizma koji je izrekao prvostepene presude 6. avgusta 2021. godine. Žalbe na presudu su uložili i tužilaštvo Mehanizma i odbrana. Simatović i Stanišić su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i kao učesnici Udruženog zločinackog poduhvata.

A da li je sud uvek na strani pravde, voditeljka jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Olja Lazarević pitala je advokata Dragoljuba Tomaševića.

- Ako nemate valjane dokaze, onda mate kršenje međunarodnog prava po raznim tačkama. Naši građani su trpeli, na žalost, i dalje trpe jednu proizvoljnost, arbitrarnost i šumu poludokaza i polusitina, koje dobiju ovakav epilog - smatra Tomašević.

02:15

PROKLETA AVLIJA NOVOG DOBA NA ŠTETU SRBA Advokat Tomašević o najdužem haškom procesu: Uspeli u nameri da ponište GRAĐANSKI RAT

Advokat se osvrnuo i na, po njemu, još jedan detalj koji je umnogome uticao i na ishod ove presude.

- Hađki tribunal je prokleta avlija savremenog doba ne štetu Srba. Ovde se na kraju balade dobilo šta se i očekivalo. Pripadnici Državne bezbednosti i policijskih snaga su uvedeni u zločinački poduhvat, sad vidimo, kao pomagači. Suština je da se dokaže da je Srbija svojim aktima i državnim organima učetvovala kao akter u međunarodnom sukobu. Serž Bramersc je to forsirao uz prisustvo majki Srebrenice u pozadini. Govorilo se da nijje bio reč o građanskom ratu, a zapravo je reč o prekrajanju istorije što je pokušano da se podvali više puta - dodao je advokat.

* Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bio je sud Ujedinjenih nacija koji se bavio ratnim zločinima počinjenim tokom sukoba na Balkanu 1990-ih godina. Njegove ingerencije priznao je i tadašnji državn vrh naše zemlje

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track