KURTI I SVEČLJA PERSONE NON GRATA?! OSTVARUJU SE PRETNJE AMERIKANACA ZBOG NEPOSLUŠNOSTI? Albanski mediji objavili namere Zapada
Foto: EPA MARTIN DIVISEK, Profimedia

procurio dokument

KURTI I SVEČLJA PERSONE NON GRATA?! OSTVARUJU SE PRETNJE AMERIKANACA ZBOG NEPOSLUŠNOSTI? Albanski mediji objavili namere Zapada

Politika -

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija razmatraju mogućnost mera protiv Kosova u slučaju da ono ne ispuni svoje obaveze i ne smiri situaciju na severu, uključujući sankcije premijeru Aljbinu Kurtiju i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji, koji bi mogli biti proglašeni i personama non grata „na osnovu toga što predstavljaju pretnju bezbednosti i miru“, navodi se u dokumentu američke administracije, prenosi Juronjuz Albanija koji je, pišu, imao uvid u dokument.

Kako navode, prva faza sankcija Kosovu uključivala bi zamrzavanje svih fondova EU, zaustavljanje procesa liberalizacije viznog režima, procesa članstva u Savetu Evrope, kao i zamrzavanje američkih fondova i drugih projekata koje finansira Zapad.

Aljbin Kurti, Džo Bajden
foto: EPA MARTIN DIVISEK, Profimedia

Druga faza bi bio pasivan odnos kosovskih saveznika prema kampanji Srbije za nepriznavanje Kosova, reorganizacija međunarodnog vojnog prisustva i masovno smanjenje američkog kontingenta na Kosovu, kao i isključenje Kosova iz određenih međunarodnih organizacija.

Dokument takođe predviđa pojedinačne sankcije protiv Kurtija i Svečlje, ukoliko se situacija na terenu dalje pogorša. To bi moglo uključivati i proglašenje dvojice zvaničnika personama non grata, „na osnovu toga što predstavljaju pretnju bezbednosti i miru“, prenosi Kosovo online.

U dokumentu se navodi i da „transatlantska zajednica ima vitalnu potrebu da ne dozvoli krizu iza linija kontakta sa Rusijom, i da je postojalo uverenje da će problemi doći od strane Srbije, kada je reč o francusko-nemačkom planu, kao najtvrdoglavije i nekonstruktivne strane u dijalogu“.

- Niko nije očekivao da će Vlada Kosova biti koja će svojim delovanjem promovisati nesigurnost i podgrevati sukobe i krize - piše u dokumentu, prenosi Juronjuz Albanija.

Kosovo i Metohija, Kosovo, KiM, neredi
foto: Mladen Miletić

U tekstu se dalje navodi da međunarodna zajednica nema više strpljenja i zahteva jasan odgovor kosovske vlade da li je partner transatlantskoj zajednici ili nije?

- Biti partner znači bezuslovno ispunjavanje svih obaveza i nepoštovanje znači posledice - navodi se u tekstu dokumenta.

Osim kritike aktuelne kosovske vlasti, u dokumentu se kritikuje i kosovska opozicija i optužuje se da „ne shvata ozbiljnost situacije i stvarnu opasnost za Kosovo“.

Dalje se navodi da opozicija mora da izađe sa jasnim stavom ako se zalaže za ispunjavanje obaveza Kosova u procesu dijaloga.

- To što opozicija to nije uradila unosi nepoverenje i projektuje oportunizam - piše.

Na kraju se kaže da „ako Kosovo ne ispuni svoje obaveze, rizikuje budućnost“.

Juronjuz Albanija se obratio Evropskoj komisiji za komentar, sa pitanjem da li upoznati sa ovim dokumentom i slažu li se sa takvim mogućim merama Kosovu.

Portparol Komisije je odgovorio da "ne komentarišu navodna curenja dokumenata, a posebno nešto što je navodno dokumentu treće zemlje u vezi sa navodnim akcijama EU", piše Juronjuz Albanija, preneo je Kosovo online.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track