KAKO SE GLASALO U SRBIJI PRE 100 GODINA: Nije bilo televizije i interneta, ali nisu falili šareni plakati i predizborni okršaji

Politika kroz istoriju

KAKO SE GLASALO U SRBIJI PRE 100 GODINA: Nije bilo televizije i interneta, ali nisu falili šareni plakati i predizborni okršaji

Politika -

"Politika čudno gudi! Omrzli se prosto ljudi, pa ne znaju ni šta da rade boreći se oko vlade".

Iako zvuče vrlo savremeno, ovi stihovi nastali su uoči izbora 1923. godine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a objavio ih je satirični "Đavo", list za ozbiljnu šalu i kiselu zbilju, kako prenosi Digitalna Narodna biblioteka.

Pre skoro čitavog veka nije bilo radija i televizije, naravno ni interneta, ali je bilo proglasa, šarenih plakata i fizičkih predizbornih okršaja. Tek ponekom istaknutom stranačkom prvaku bi izašla slika u novinama, da glasači mogu da vide kako izgleda. Laži i podmetanja bili su neizostavni deo tog ringa, ali je bilo vrlo važno boriti se.

Nikola Pašić
Nikola Pašićfoto: Arhiva

Komunisti zabranjeni

Na izborima 1923. snage su odmerile mnoge stranke, osim komunista, kojima je od 1920. godine Obznanom bio zabranjen rad zbog sumnje da su učestvovali u terorističkim i antidržavnim akcijama koje nikad nisu dokazane. Inače, na političkoj sceni izdvojile su se tri najznačajnije partije - Narodna radikalna stranka, Demokratska stranka i Hrvatska republikanska seljačka stranka koja je 1925. godine promenila ime u Hrvatska seljačka stranka.

Sam izborni dan ličio je na savremeno glasanje. U mesnim zajednicama su pravljena biračka mesta na koja su dolazili punoletni muškarci stariji od 22 godine, a da bi mogli da glasaju, postojala je odredba da moraju bar šest meseci da budu u tom mestu.

Ljubomir Davidović
Ljubomir Davidovićfoto: Youtube Printscreen

Ipak, izborni dan je bio samo vrh ledenog brega - najvažnije se dešavalo pre toga.

Kako su prošli na izborima?

Radikali odneli ubedljivu pobedu

Neka ostane zabeleženo da su na izborima održanim 18. marta 1923. godine ubedljivu pobedu su odneli radikali Nikole Pašića, osvojivši 108 poslaničkih mesta u Skupštini. Na drugom mestu je bio HRSS Stjepana Radića sa 70 poslanika, a na trećem demokrate Ljubomira Davidovića sa 51 poslanikom. Doduše, HRSS nije priznavala Kraljevinu SHS i zato nisu ušli u parlament te godine, u znak bojkota. Učini su to tek posle izbora 1925, a Vladu su formirali radikali i ona je trajala samo godinu dana.

U organizaciji izbora ključnu ulogu je imala izborna vlada, a tad je to išlo oštrije, ne baš u rukavicama. Preko policijskog aparata vršen je pritisak ne samo na političke protivnike, već na celo izborno telo. Bilo je tu ucena, pretnji i podmićivanja, a dešavalo se da budu smenjeni sreski načelnici koji su bili odgovorni za stranački materijal. Izborna tišina nije postojala, agitacija je trajala do samog glasanja, a glasove su na licu mesta brojali predstavnici biračkih odbora pri čemu su svi motrili jedni na druge. A budući da nivo političke kulture pre jednog veka nije bio na naročito niskom nivou, dešavalo se da ljudi porazbijaju glave jedni drugima na izbornim mestima.

Stjepan Radić
Stjepan Radićfoto: Kurir Štampano

Prljava kampanja

Demagogija, fraze, lažna obećanja i blaćenje protivnika bile su neizostavni deo kampanje 1923. godine. Političari nisu birali sredstva kako bi pridobili birače, a britanski ambasador u Beogradu je nekoliko godina kasnije zabeležio kako su reči nemačkog istoričara Trajčkea, da ni u jednoj zemlji stranačka mržnja ne može ići tako daleko kao u Nemačkoj, proizašle iz njegovog nepoznavanja balkanskih političara. Jedni druge su želeli što više da ocrne, međusobno se predstavljajući u najgorem svetlu. Kampanja radikala, koje je predvodio Nikola Pašić, bila je usmerena na "lomljenje demokrata", glavnih konkurenata u borbi za osvajanje vlasti. Konkurentsku stranku nazivali su "demokradljivačkom", ističući kao njene najveće nedostatke favorizovanje jugoslovenskog imena na račun srpskog. S druge strane, demokrate su optuživali radikale da se lažno izdaju za velike Srbe, a na banderama i zidovima lepljeni su proglasi u kojima se moglo pročitati o koruptivnim delatnostima Pašićevog sina Rada, kao i njihovom velikom porodičnom bogatstvu.

Kurir.rs/BBC.com

Svako imao svoj medij

Glasalo se kako domaćin kuće kaže

Pošto je 1923. godine štampa bila jedini medij za obraćanje biračima, stranke su imale glasila. Radikali "Samoupravu", demokrate "Demokratiju", a HRSS u nekim mestima glasilo "Hrvat". Plakati su bojeni u roze i crveno da bi bili uočljivi, a često se glasalo po inerciji. Naime, mnogi nisu znali da rastumače programe stranaka, ni šta u njima piše, već se znalo da ta i ta porodica glasa za radikale ili demokrate, jer "tako radi domaćin kuće".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track