ZAŠTO GA TOLERIŠU? Rade Basta solira i nanosi štetu državi, a IZ NJEGOVE KOALICIJE ĆUTE!
Foto: Zoran Vujasinović / Ministarstvo privrede

neshvatljivo

ZAŠTO GA TOLERIŠU? Rade Basta solira i nanosi štetu državi, a IZ NJEGOVE KOALICIJE ĆUTE!

Politika -

Deluje gotovo neverovatno da se ministar privrede i potpredsednik Jedinstvene Srbije Rade Basta ni posle sijaset štetnih poteza po Vladu Srbije nije našao na udaru žešćih kritika koalicije koja ga je predložila na visoku državnu funkciju. Koalicija SPS-JS pokazala je upadljivu obzirnost prema ministru Basti, iako je on tokom svog debitantskog ministarskog mandata nedvosmisleno nastupao protiv jedinstvene politike Vlade Srbije.

Bez objašnjenja

Sporadična, mlaka ili čak nikakva reakcija na Bastine solo nastupe, pa čak i kada je otvoreno gazio državnu politiku, sasvim sigurno je remetila energiju koju je Vlada Srbije usmeravala na realne probleme u izazovnim vremenima. Postavlja se pitanje zašto je jedan novajlija u izvršnoj vlasti pošteđen kod svojih najbližih političkih partnera, zahvaljujući kojima je i dospeo do kabineta u Nemanjinoj.

sps, Ivica Dačić, js, Dragan Marković Palma
foto: Printscreen

Pošto nije odgovarao na naše pozive, od lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme nismo uspeli da dobijemo objašnjenje zašto je Basta od svoje stranke dobio ovoliki stepen tolerancije - osim usmenog ukora od stranke, on je i dalje ostao na potpredsedničkom mestu u JS, a kao što znamo, ostao je i u ministarskoj fotelji.

Lider SPS Ivica Dačić kaže za Kurir da je neprihvatljivo svako ponašanje koje ne prati politiku Vlade.

SPS, Kongres, Ivica Dačić
foto: Kurir Televizija

- Basta je s liste Jedinstvene Srbije. On nije član SPS, ne može da govori u ime SPS i mi smo se ogradili od njegovih izjava. Svaki član Vlade mora da prati politiku Vlade, svako drugo ponašanje je neprihvatljivo - poručio je Dačić.

Žestoko

Poslednja u nizu incidentnih situacija u čijem centru je bio Basta desila se pre nekoliko dana zbog njegovog tvita u kojem se direktno obratio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i poručio mu da "hapsi bagru koja na protestu bije narod i novinare". Na ovo je oštro reagovao predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić:

- Taj NATO ološ da začepi više jednom ta svoja crvena, gubava usta. Ti su uhapšeni, a kakav je lopov, trebalo je i on i njegova crvena bagra zajedno s njima - izjavio je Glišić za Alo.

Kada Basta nije reagovao, Glišić je dodao:

- Izađi, mala, izađi, mala. Šta je, Rade, maca pojela jezik? Jak si izgleda samo u dodvoravanju onima koji ne misle dobro Srbiji. Ako nedostaje snage, pozovi Dačića, Palmu, siguran sam da će ti u pomoć pritrčati i Srđan Milivojević, Marinika Tepić. Javi se, NATO ološu.

Prethodno je Basta izazvao pravu političku buru i u javnosti i u vladajućoj koaliciji kada je javno izjavio da Srbija hitno treba da uvede sankcije Rusiji. U poređenju sa ovakvim autogolom, koji je s namerom zabio svojoj državi, ostali njegovi gafovi, poput neprimerenih čestitki zvaničnicima, prilično su beznačajni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track