BORELJ ODGOVORIO KURTIJU: Nema normalizacije bez mira na severu, formiranje ZSO mora da počne bez daljeg odlaganja
Foto: Printscreen

BORELJ ODGOVORIO KURTIJU: Nema normalizacije bez mira na severu, formiranje ZSO mora da počne bez daljeg odlaganja

Politika -

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj poručio je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da bez smirivanja situacije na severu Kosmeta nema prostora za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Borelj je u pismu Kurtiju naveo da je spreman da sazove sastanak na visokom nivou s predsednikom Aleksandrom Vučićem pod uslovom da Kurti bude spremni da preduzme neophodne korake za deeskalaciju i da omogući nove lokalne izbore.

"Ne možemo da napredujemo u normalizaciji odnosa dok se bavimo upravljanjem krizom. EU i SAD su mnogo uložile u normalizaciju i želimo da vidimo kako napreduje", navodi se u pismu.

Borelj je time odgovorio na plan u pet tačaka koji je Kurti juče poslao državama Kvinte i Briselu. Pismo je na Tviteru objavio portparol visokog predstavnika Peter Stano, navodeći da je Borelj objasnio očekivanja EU i potrebne korake za istinsku deeskalaiju.

Kurti je, između ostalog, tražio održavanje runde pregovora na najvišem političkom nivou u narednim danima.

"Ako ste spremni da preduzmete neophodne korake, sastanak se može brzo organizovati", rekao je Borelj i pozvao kosovskog premijera da preduzme odlučnije korake za smirivanje situacije, u skladu sa merama koje traže članice EU i SAD.

"Tek nakon uspostavljanja mira i stabilnosti na severu Kosova, možemo se fokusirati na normalizaciju kroz punu implementaciju sporazuma o Aneksu za normalizaciju i implementaciju obe strane", rekao je Borelj.

On je naveo da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne "bez ikakvog daljeg odlaganja".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track