ESKOBAR TRAŽI UKIDANJE ZABRANE ZA ULAZ SRPSKE ROBE NA KIM: To je antievropsko i nepotrebno dizanje tenzija
Foto: Kosovo Online

ESKOBAR TRAŽI UKIDANJE ZABRANE ZA ULAZ SRPSKE ROBE NA KIM: To je antievropsko i nepotrebno dizanje tenzija

Politika -

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država Gabrijel Eskobar naveo je danas da bi Priština trebalo da ukine zabranu na ulaz srpske robe i da je to ne samo nevropski, nego i nepotrebno dizanje tenzija.

Eskobar je na pitanje novinara Kosova onlajna povodom zabrane koju je uvela prištinska vlada, odgovorio da nema pravnog osnova za takav potez i da bi zabranu trebalo ukinuti.

"Ta zabrana za robu i određena vozila treba da bude ukinuta. EU smatra da je to ne samo antievropsko, sprečavati kretanje ljudi i roba, nego za to nema ni zakonskog osnova. SAD u potpunosti podržavaju taj stav EU. Što se tiče kritika premijera Kurtija na račun Kfora, SAD i drugih povodom slučaja trojice kosovskih policajca, kao što sam već rekao, sačekaćemo činjenice i da se završi istraga pre davanje bilo kakvih izjava", rekao je Eskobar.

Američki specijalni izaslanik za Zapadni Balkan poručio je povodom današnjeg dolaska prištinskog ministra Eljberta Krasnićija u opštinsku zgradu u Leposaviću, što je izazvalo veliko negodovanje Srba, da svaki put kada "prištinske vlasti koriste te zgrade kao simbol njihove opozicije planu SAD i EU za deeskalaciju situacije na severu to narušava odnose između etničkih grupa i odnose između Prištine i evroatlantske zajednice", i upozorio da će zbog toga biti posledica. Na onlajn konferenciji za medije Eskobar je na pitanje Kosovo onlajn da prokomentariše današnja dešavanja u Leposaviću, rekao da se čuju "zamerke" da SAD rade mnogo više da pomognu Srbiji nego Kosovu".

00:51

Izlazak ministra iz zgrade opštine Leposavić

„Sve što smo uradili u poslednjih 60-90 dana išlo je u prilog tome da podržimo Kosovo.Ono što smo tražili je da ne koriste opštinske zgrade. To je bila nepotrebna eskalacija u trenutku kada su tenzije podignute. Pa, američka vlada napuštala je službene zgrade zbog poplava, požara, kovida, čak i zbog protesta. Rekli smo da nema potrebe za eskalacijom. Legitimnost gradonačelnika ne bi bila dovedena u pitanje da rade sa alternativnih lokacija. Čak i da rade sa Meseca, njihove akcije bi bile legitimne. Ipak, insistirali su da rade iz opštinskih zgrada", rekao je Eskobar.

On je rekao da će SAD, zajedno sa EU nastaviti da insistiraju na zahtevima za deeskalaciju i ukazao da će biće posledica ako Priština nastavi da odbija da ih ispuni.

„I dalje radimo na EU planu od tri tačke za deeskalaciju krize koja je izazvana inauguracijom gradonačelnika i njihovom instalacijom u opštinskim zgradama, što je izazvalo proteste. Naša pozicija je na liniji sa EU, verujemo da gradonačelnici treba da rade sa alternativnih lokacija, da specijalna policija treba da se povuče iz tih objekata, kao i da prestanu protesti, a da svako ko je učinio nasilno delo protiv vojnika Kfora ili kosovske policije treba da odgovara. Novi izbori uz bezuslovno učešće Srba treba da budu sprovedeni što je pre moguće i treba odmah da se vratimo dijalogu, kako bismo obezbedili da se sprovede Ohridski sporazum“, rekao je Eskobar.

Povodom sankcija prištini jer odbija da ispuni zahteve SAD i EU, Eskobar je rekao da će ako se tako nastavi svakako biti posledica.

Kada je reč o o hapšenju tri kosovska policajca, Eskobar je rekao da SAD pažljivo prate slučaj. Rekao je da se neće oglašavati dok ne budu poznate sve činjenice.

„U ovom trenutku, dva su najverovatnije scenarija. Ili da su uhvaćeni na teritoriji Kosova i odvedeni u Srbiju ili da su nenamerno prešli granicu i našli se na teritoriji Srbije. U oba slučaja, jasno je da ovi policajci nisu imali nameru da se nađu u Srbiji i treba da budu pušteni. Pozivamo na sve strane da rade sa međunarodnim faktorom na Kosovu, kako bismo utvrdili činjenice“, rekao je Eskobar.

Ukazao je da ne žele da trenutna kriza između Beograda i Prištine bude diktirana ovim slučajem.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track