BASTA, S KOJIM SE TO TAČNO ZAHTEVIMA OPOZICIJE SLAŽEŠ?! Palmin ministar podržao proteste, traži od kolega da izađu na ulicu!
Foto: Kurir

opet solira

BASTA, S KOJIM SE TO TAČNO ZAHTEVIMA OPOZICIJE SLAŽEŠ?! Palmin ministar podržao proteste, traži od kolega da izađu na ulicu!

Politika -

Rade Basta, potpredsednik JS i ministar privrede iz redova te stranke nastavio je da iznenađuje sa svojim izjavama.

Posle "soliranja" i izjava koje se kose sa zvaničnom državnom politikom, poput zahteva da se odmah uvedu sankcije Rusiji, te maltene naredbe predsedniku države da "hapsi bagru koja na protestu bije narod i novinare", Basta je sada otišao najdalje porukom da podržava proteste dela opozicije i poziva kolegama iz Vlade da izađu na ulicu!

- Razumem nezadovoljstvo građana, jer sam i sam nezadovoljan mnogim stvarima i smatram da treba kontinuirano raditi na unapređenju ambijenta u mnogim poljima, posebno u privrednom i energetskom sektoru, jer je uspeh na ovim poljima temelj napretka našeg društva u celini - kazao je Basta u intervjuu za Danas odgovarajući na pitanje kakav je njegov stav prema protestima "Srbija protiv nasilja".

Na pitanje da li bi prošetao sa građanima i koji je zahtev za njega prihvatljiv, Basta je rekao:

- Ispred škole Vladislav Ribnikar u Beogradu, u kojoj se dogodio stravičan masakr, nalazio sam se prvo veče i zajedno sa našim građanima bili smo ujedinjeni u tuzi i bolu. Sa mnom je ispred škole bio i moj sin. Razumem i osećam isto nezadovoljstvo kao i građani, ali život mora da se nastavi i svi mi moramo da damo doprinos u izgradnji društva bez nasilja. Smatram da su i ostali članovi Vlade Srbije morali da budu na ulici sa građanima zbog tragedije koja nas je sve zadesila, ali svako donosi svoje odluke. Uvek gledam šta je to što mogu da uradim i uvek kad sam u prilici da menjam stvari na bolje, to ću i učiniti.

Dragan Marković Palma
foto: Damir Dervišagić

Basta nije odgovorio na konkretno pitanje Kurira - sa kojim se to tačno zahtevima dela opozicije slaže. Zahtevi koji se mogu čuti iz nedelje u nedelju su, između ostalog, gašenje pojedinih medija, ostavke ministara, članova REM...Od Baste, koji je član Vlade Srbije, nismo čuli koji je od ovih zahteva po njemu opravdan.

Za razliku od prethodnih ispada Baste koji su nailazili na mlaku ili čak nikakvu osudu lidera njegove koalicije, na poslednju izjavu reagovao je predsednik JS Dragan Marković Palma koji je pručio da će on morati sledeće nedelje da podnese ostavku, a ako to ne učini, da će biti smenjen.

- On se ponaša kao da igra za Zvezdu, a navija da pobedi Partizan. Te njegove izjave, kao i ova poslednja da bi svi ministri morali da budu na ulici sa građanima, više ne mogu da se tolerišu! Sledeće nedelje Rade Basta mora da podnese ostavku na mesto ministra privrede ili će biti smenjen. Čuo sam se sinoć sa Ivicom Dačićem, mojim koalicionim partnerom i rekli smo da to više ne možemo da slušamo i da trpimo, jer je Rade Basta na mesto ministra privrede predložen sa liste SPS - Jedinstvena Srbija - Zeleni Srbije - rekao je Palma.

Dodao je da u Vladi treba da postoji demokratija i različita mišljenja, ali ne oko nacionalnih i državnih pitanja.

- I tu je tačka. Basta je moja ružna prošlost! Videćete šta će se desiti sledeće nedelje. Srbija ima mnogo većih problema od Radeta Baste. Ja sam se ogradio od njegove izjave da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i rekli samo da to nije stav ni Jedinstvene Srbije ni SPS - podsetio je Marković.

Basta nije odgovorio ni na ovaj poziv Palme da podnese ostavku.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track