DEKLARACIJA NA VIDOVDAN! SRBI S KOSMETA REŠILI DA SAMI NAPRAVE KORAK KA SLOBODI: Počinju s formiranjem Zajednice srpskih opština?!
Foto: Dado Đilas

kreću u formiranje zajednice

DEKLARACIJA NA VIDOVDAN! SRBI S KOSMETA REŠILI DA SAMI NAPRAVE KORAK KA SLOBODI: Počinju s formiranjem Zajednice srpskih opština?!

Politika -

Predstavnici srpske zajednice na severu KiM narednih dana će odlučiti o daljim potezima, a sagovornici Kurira ne isključuju mogućnost da sami krenu u formiranje ZSO, po već potpisanom modelu iz Briselskog sporazuma

Srbi s Kosova i Metohije, kako je juče rekao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, žele da sačuvaju mir, ali je situacija nikad teža, a stvari su dovedene do kraja. Zbog toga će na Vidovdan, na miran način preduzimati korake za svoju slobodu! Kako je dan ranije rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, srpski narod na severu pokrajine će u narednim danima odlučiti šta i kako dalje i doneće svoju deklaraciju o daljem postupanju i svemu onome što će se događati u narednom periodu. Sagovornici Kurira ne isključuju mogućnost da Srbi sami krenu u formiranje Zajednice srpskih opština, koja je predviđena još pre 10 godina u Briselskom sporazumu!

Predsednik Vučić juče je rekao da je razgovarao sa očajnim predstavnicima Srba.

Koraci

- Ljudi bi da sačuvaju mir, ali ne znaju kako. Na Vidovdan će Srbi na miran način preduzimati korake na putu za svoju slobodu. Mi više nikoga ništa nećemo obaveštavati, osim onog u skladu s Rezolucijom 1244 - kazao je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

Iako nije precizirano na kakav način će se Srbi organizovati, te kakvu vrstu deklaracije će doneti, naši sagovornici ocenjuju da je sasvim realan scenario i da od Vidovdana upravo krene formiranje ZSO, koja bi imala skupštinu, predsednika, potpredsednika, savet, odbor, kao i kancelariju za administraciju. Prema nezvaničnim spekulacijama iz medija, prvi potencijalni predsednik mogao bi da bude Dragiša Milović, doktor i bivši predsednik opštine Zvečan.

Snežana Paunović, članica skupštinskog odbora za KiM, podseća za Kurir da već postoji model ZSO koji je u skladu s Briselskim sporazumom iz 2013. napravio ekspertski tim.

- Sasvim je realno da Srbi sami naprave ZSO, pre svega zato što postoji model koji je u skladu s Briselskim sporazumom napravio ekspertski tim. Dakle, uprkos nastojanju kosovskog premijera Aljbina Kurtija i zvaničnika tzv. Kosova da naprave nekog Frankenštajna od Statuta ZSO, duboko verujem da će ona ipak biti formirana na način da unapredi kvalitet života Srba na KiM i južno i severno od Ibra - naglasila je ona.

Snežana Paunović
foto: Marina Lopičić

Samouprava

Milan Ivanović, nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica, za Kurir podseća da su Srbi na KiM već imali određeni vid samoupravljanja.

- Imali smo Srpsko nacionalno veće, koje je imalo određene rezultate i bilo je višestranačko. No sada, u ovim uslovima ogromnog terora od strane Albanaca i kosovskih institucija, bilo bi znatno teže oformiti nešto slično, jer oni hapse Srbe bez razloga i postoji osećanje straha zbog toga. Verujem da je najveći garant našeg opstanka na KiM naša država i da zato treba održavati što jače veze s Beogradom - smatra Ivanović.

Treća nedelja protesta

Kfor i dalje obezbeđuje opštinske zgrade

Mirni protesti ispred opštinskih zgrada u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku zbog upada kosovskih specijalaca, nametanja nelegitimnih albanskih gradonačelnika i hapšenja Srba nastavili su se i juče, a građani su vidno uznemireni zbog prebijanja dvoje dece prethodnog dana od strane kosovske policije. Navršilo se tačno tri nedelje kako Srbi protestuju, a reakcije međunarodne zajednice i dalje su mlake.

ZSO po Briselskom sporazumu

Šta je potpisano pre 10 godina

  • Početni korak osnivanja ZSO - usvajanje Statuta
  • Struktura i Statut treba da budu po ugledu na postojeći Statut Asocijacije kosovskih opština - neprofitne organizacije i pravnog lica koje zastupa opšte interese lokalnih organa Kosova
  • Treba da ima predsednika, potpredsednika, veće, statut, odbor, administraciju, odsek za žalbe i zvanične simbole
  • Može biti raspuštena jedino odlukom opština članica
  • Opštine članice kroz ZSO imaju pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju ovlašćenja, tj. imaju pun nadzor nad oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma i ruralnog razvoja
  • Ima reprezentativnu ulogu prema centralnoj vlasti i promoviše interese Srba
  • Štiti srpske interese na nacionalnom nivou, uz mogućnost da blokira izvršenje oduka na svojoj teritoriji ukoliko smatra da su suprotne srpskom interesu
  • Ima pravo da predloži amandmane na zakone i regulative relevantne ciljevima
  • Ima svoj budžet, koji se puniti prilozima članova, prihodima od pruženih usluga, donacijama, novčanom podrškom Republike Srbije i kosovskih vlasti

Ivana Žigić/

Štampano izdanje 19.06.2023.
foto: Kurir

Ne propustite danas poklon – BEDŽ SMAJLI

poklon, bedž, dodatak
foto: Kurir

Bedž SMAJLI je idealan modni detalj koji se može zakačiti na određeni komad garderobe ili pak na torbu i na taj način izraziti određeni stav ili poslati određena poruka.

Konkretno, bedž SMAJLI šalje vrlo jasnu poruku radosti, druželjubivosti, sreće...

Stiže kao poklon uz primerak dnevnih novina Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja