LOGOR ZA SRBE! TEROR NA KOSOVU I METOHIJI SE NASTAVLJA! Kurtijevi policajci uhapsili Srbina dok je išao na posao!
Foto: Kurir

POLITIKA

LOGOR ZA SRBE! TEROR NA KOSOVU I METOHIJI SE NASTAVLJA! Kurtijevi policajci uhapsili Srbina dok je išao na posao!

Politika -

Novi sumanuti potez prištinskih vlasti je jučerašnje hapšenje Srbina Uroša Vukašinovića (28), radnika MTS d.o.o., ćerke-firme Telekoma Srbija, u blizini Leposavića

Uprkos očiglednom teroru kosovskog premijera Aljbina Kurtija nad Srbima na Kosovu i Metohiji, te sve učestalijim i brutalnijim akcijama protiv njih, međunarodna zajednica zadržava se na mlakim pozivima za smirivanje situacije i ne preduzima konkretne korake ne bi li mu stala na put. Umesto toga, čak prete i Beogradu zbog nastavka tenzija! Srbi se s pravom pitaju treba li da ih zatvore žicom u logore kako bi bili bezbedni, te ukazuju da se već osećaju kao zatvorenici na sopstvenoj zemlji.

Najnoviji sumanuti potez vlasti Aljbina Kurtija je jučerašnje hapšenje Srbina Uroša Vukašinovića (28), radnika MTS d.o.o., ćerke-firme Telekoma Srbija, u blizini Leposavića, zbog navodnog napada na novinare.

Advokat Nebojša Vlajić saopštio je da je Vukašinoviću određeno policijsko zadržavanje od 48 sati.

A Daliboru Spasiću, koji je pre tri dana uhapšen na Jarinju, Osnovni sud u Prištini odredio je pritvor od 30 dana, saopštio je njegov branilac Srđan Mitrović.

Nečuven

Peter Stano
foto: Printscreen/Youtube

A umesto konkretnih mera protiv Prištine, juče su iz EU zapretili i Beogradu!

- EU očekuje opipljive korake vlasti u Prištini i Beogradu za smanjivanje zaoštravanja na Kosovu i dolazak čelnika dve strane na krizni sastanak u Brisel, a u suprotnom će uslediti konkretni potezi šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja. Za to će isključivo biti odgovorni lideri, premijer Kurti i predsednik Vučić, i niko drugi. Ali trenutno smo usredsređeni na ono što je istinski potrebno i hitno, a to je smanjivanje zaoštravanja i pronalaženje izlaza iz krize - poručio je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Iz Srpske liste su upitali koliko još srpskih domaćina, srpske krvi i srpske dece je potrebno da Kurti otme, prolije, isprebija, pa da međunarodna zajednica reaguje i stane u zaštitu srpskog naroda na severu KiM.

- Čemu služe stotine pripadnika Kfora na severu? Zašto, gospodo, ne stavite žicu oko svih naših opština na severu pa prosto Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok pretvorite u logor, jer se mesecima osećamo kao da smo u zatvoru? Postavite nam žice i kažite da smo svi uhapšeni, od novorođenih do najstarijih, samo zato što smo Srbi, samo zato što ne pristajemo da budemo robovi na tlu Evrope u 21. veku - poručili su.

Okreću glavu

Kancelarija za KiM saopštila je da Kurti bez ikakvih dokaza svakodnevno hapsi Srbe, dok međunarodna zajednica okreće glavu na drugu stranu i pravi se da ne vidi kršenja svih osnovnih prava Srba, Kurtijevo svakodnevno maltretiranje, fizičko, pravno i institucionalno nasilje nad našim narodom.

- Međunarodna zajednica pod hitno mora da se osvesti i nerazumnim potezima Prištine stane na put, jer mir na KiM opstaje samo nadljudskim naporima Srba sa severa, koji dve godine trpeljivo podnose Kurtijevu torturu - istakli su.

Zoran Milivojević
foto: Kurir TV

Diplomata Zoran Milivojević smatra da to što međunarodna zajednica ne uspeva da privoli Kurtija da ispuni ono što od njega traže nije zbog toga što je izgubila kontrolu, već zato što nema političku volju da sve to reši.

- EU i SAD ne tretiraju dve strane ravnomerno, nisu nepristrasni, nego puni tolerancije za Kurtijevo ponašanje. I sada EU potvrđuje da nema snagu da nešto uradi. Jedino SAD ima tu moć i arsenal delotvornih sredstava. A mi smo bliži totalnoj eskalaciji nego procesu kojim ćemo se vratiti u stabilnost - konstatovao je.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ocenio je da je velika odgovornost na zemljama međunarodne zajednice, odnosno na državama Kvinte, koje, uprkos osuđujućoj retorici, u praksi ne sprovode ništa kako bi osujetile Kurtijeve zločinačke namere.

Počnite da delujete

Veljko Odalović
foto: Nenad Kostić

Veljko Odalović, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, poručio je za Kurir da međunarodna zajednica treba da prestane više da priča i deklarativno osuđuje Prištinu, već da počne konkretno da deluje.

- Najmanje što mogu je da nalože povlačenje specijalnih jedinica sa severa, da gradonačelnike birane u kontejnerima vrate u kontejnere, te da Kfor i Euleks preuzmu punu bezbednost na prostoru severa, da se paralelno s time uradi dokument o ZSO i zajednička komisija koja treba da prati Deklaraciju o nestalim licima, te da se stvore uslovi da se organizuju normalni izbori - poručio je Odalović.

Samo neki od napada na Srbe u 2023.

Strašna statistika

  • 6. 1. Albanac pucao na dvojicu srpskih mladića - Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21), u Gotovuši dok su nosili badnjak i zadao im prostrelne rane
  • 7. 1. Stefana Tomića (18) iz Klokota na Božić pretukla grupa Albanaca dok se vraćao iz crkve s liturgije
  • 22. 1. Lazara M. (15) pretukla četvorica Albanaca u Suvom Dolu
  • 23. 1. Pripadnici ROSU kod Bistričkog mosta pucali na automobil u kom su se nalazila dva Srbina, Dušan S. i Milan D, koji je i pogođen metkom
  • 3. 2. Srpskog mladića Bobana Đuzića (20) izbola su nožem u rame dvojica Albanaca u naselju Mogila, u opštini Vitina
  • 8. 3. Pripadnici ROSU brutalno pretukli dva srpska mladića - Đorđa M. (24) i Lazara Đ. (23), u Jošanici kod Leposavića
  • 2. 4. Kosovski policajci sa četiri vozila, naoružani dugim cevima, maltretirali ženu s detetom u naručju u Zvečanu
  • 10. 4. Kosovska policija pucala na Milana Jovanovića (39) iz Zvečana kod nelegalnog punkta na Bistričkom mostu i zadala mu prostrelne rane
  • 6. 5. Novinara RTV Puls Bojana Antića iz Gornjeg Kusca napala grupa Albanaca i zasula kamenicama njegov auto
  • 16. 5. Nepoznate osobe pucale iz auta u pokretu prema srpskoj školi u Ugljaru, u kojoj se u tom trenutku nalazilo troje dece
  • 26. 5. Više od 10 Srba povređeno u napadu ROSU i pripadnika Kosovske policije prilikom nasilnog upada u opštine na severu KiM
  • 30. 5. Dušana Obrenovića brutalno pretukli pripadnici Kosovske policije
  • 13. 6. Prilikom upada u severni deo Kosovske Mitrovice, specijalci Kosovske policije na brutalan način uhapsili sportistu Miluna Milenkovića i mučki ga pretukli
  • 17. 6. Kosovska policija presrela dvoje maloletne dece - K. R. (15) i D. R. (17), dok su vozila kvad u selu Rudine kod Zvečana i brutalno ih pretukla

Kurti nastavlja po starom

Kad dobijem izveštaj o policajcima, odlučiću idem li u Brisel

Aljbin Kurti juče je poručio da će o odlasku u Brisel na sastanak u okviru dijaloga s Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija. On je kazao da će sačekati posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu, u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca.

naslovna 20.06.2023.
foto: Kurir

Ne propustite DANAS novi Stars! Samo uz dnevne novine Kurir

Dnevne novine Kurir vam i ovog utorka poklanjaju dodatak Stars.

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

Stars
foto: Promo

I. Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track