Nikolić primio akreditivna pisma Majkla Kirbija
Foto: Preent Screen

Nikolić primio akreditivna pisma Majkla Kirbija

Politika -
Nikolić je rekao da Srbija posebno ceni podršku SAD na putu Srbije ka EU, a Kirbi je poručio da dve države spaja opredeljenost da Srbija bude prosperitetna, snažna i demokratska

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Majkla Kirbija.

Ukazavši da Srbija i SAD moraju zajednički da prevaziđu negativno nasleđe nedavne prošlosti, Nikolić je ocenio da su odnosi dve zemlje "sveoubuhvatni i u usponu".

Nikolić je rekao da Srbija posebno ceni podršku SAD na putu Srbije ka EU.

Očuvanje pozitivne dinamike u pravcu ostvarenja tog cilja je od ključnog značaja za Srbiju i čitav region, istakao je Nikolić i dodao da i dalje "očekuje aktivnu podršku SAD" na putu Srbije ka EU.

"Pitanje Kosova je važna tema našeg političkog dijaloga. Srbija vodi doslednu politiku po pitanju statusa Kosova i zalaže za doslednu primenu Rezolucije UN 1244 ", poručio je Nikolić.

On je potvrdio posvećenost Srbije pregovorima sa Prištinom i primeni postignutih dogovora. To je, prema njegovim rečima, izraz suštinske volje za postizanje trajnog rešenja.

"Srbija je otvorena za razgovore na najvišem nivou", rekao je on, dodavši da SAD vidi kao ključnog partnera za postizanje održivog rešenja, istakao je Nikolić.

On je dodao da se raduje intenziviranju saradnje u ekonomskoj oblasti, oblasti bezbednosti, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Nikolić je još rekao da Kirbijevo imenovanje za ambasadora, u godini kada dve države obeležavaju 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, ima poseban simbolički značaj.

Kirbi je poručio da dve države spaja opredeljenost da Srbija bude prosperitetna, snažna i demokratska i to jače od onoga što je dve države delilo u prošlosti.

"Delimo iste vrednosti i viziju po pitanju budućnosti regiona. Zapadni Balkan je neodvojivi deo evropske porodice i pružaćemo podršku putu Srbije ka EU", poručio je novi američki ambasador.

Prema njegovim rečima, "kompleksno pitanje Kosova treba rešiti ako Srbija želi dalje da napreduje ka EU".

"Naša je obaveza da zajednički radimo da rešavanju izazova kako bi Srbija ostvarila evropsku budućnost. Možete računati na podršku i prijateljstvo SAD", rekao je Kirbi.

On je dodao da dve zemlja treba kao partneri da rade na razvoju ekonomske saradnje, saradnje u oblasti vojske, obrazovanja, izgradnje demokratskih institucija u Srbiji i iskrenih i na poštovanju zasnovanih odnosa između lidera dve zemlje.

Nikolić je prethodno primio akreditivna pisma novih ambasadora Mjanmara, Nemačke i Nigerije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track