KURTI NAKON SASTANKA SA BORELJOM O SITUACIJI NA KiM: Spremni smo za vanredne izbore i povlačenje policije iz opštinskih zgrada
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

KURTI NAKON SASTANKA SA BORELJOM O SITUACIJI NA KiM: Spremni smo za vanredne izbore i povlačenje policije iz opštinskih zgrada

Politika -

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je večeras, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepom Boreljom, da je tzv. Kosovo spremno da organizuje nove izbore na severu i na povlačenje policije iz opštinskih objekata u četiri severne opštine, ali tek nakon što se za to zaokruže zakonski okviri.

"Otvoreni smo za vanredne izbore, ali oni moraju da imaju zakonsko rešenje. Oni ne mogu da budu van zakona. Kao što zakon predviđa, prikupimo potpise građana, kako bi se završio mandat gradonačelnika. Ovo je rešenje u okviru zakona. Ali ne možemo da donosimo nezakonita rešenja“, rekao je Kurti novinarima.

On je poručio da policija na severu ostaje da reaguje, a ne da interveniše.

Kurti je izrazio žaljenje što je Srbija odbila trilateralni sastanak.

On je preneo da je na sastancima sa Boreljom predao dokumente koji pokazuju gde su tri policajca tzv. Kosovakidnapovana i zatražio reakciju međunarodne zajednice.

"Po mom mišljenju, deeskalacija bi trebalo da znači uklanjanje nasilnih ekstremista, kriminalnih i ilegalnih grupa, nakon čega bi odmah usledilo smanjenje prisustva kosovske policije u zgradama opština. Što se tiče najodrživijeg rešenja, razumemo da je važno da se vanredni izbori održe u skladu sa zakonima, mora da prethodi vladavina prava, da se obezbedi otvorena i fer kampanja i slobodni i demokratski izbori. Ne mogu da kažem da je situacija bezbedna zbog bilateralnih sastanaka i da imamo stabilan mir, ali optimizma posrednika postoje znaci da su dani koji su pred nama bolji od onih koje smo ostavili iza nas. Ostaje da se vidi“, rekao je Kurti.

On je naglassio da je nepotpisivanje Osnovnog sporazuma jedan od uzroka za situaciju u kojoj se sever nalazi.

Optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokušava da pobegne od rešenja problema između lažne države Kosovo i Srbije i da odbija da se sastane s njim.

„Ponavljam, oni koji su pristali na sporazum da ga ne potpišu, sada odbijaju čak i da se sretnu sa mnom dok drže trojicu kosovskih policajaca kao taoce. Za nas je teška situacija, ali dajemo sve od sebe. Mogli smo da nastavimo razgovore... Bilo je vremena za intenzivan dijalog dok se ne dogovorimo”, rekao je Kurti.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track